مصوبه جدید کالای همراه ملوان و اعمال محدودیت‌هایی در اقلام وارداتی و میزان واردات کالاها، چالش‌هایی را برای ساحل‌نشینان و ملوانان ایجاد کرده است.

کالای همراه ملوان (ته لنجی) به عنوان نوعی واردات کالا است که از دیرباز رواج داشته و برای گذران زندگی ساحل نشینان بسیار حائز اهمیت است و لنج داران و خدمه و ملوانان مجاز به واردات این کالاها با معافیت از پرداخت عوارض گمرکی بوده‌اند.

این نوع واردات کالا با مصوبه‌های گوناگون هر بار به نوعی تغییر می‌کند و ساماندهی و قانونمند شدن اساسی آن نیاز است تا مردم این بنادر و کسانی که به طور مستقیم و غیر مستقیم با این نوع واردات سروکار دارند بدون دغدغه و خاطری آسوده بتوانند امرار معاش کنند و زندگی خود را بگذرانند.

ساماندهی کالای همراه ملوان یا «ته لنجی» یکی از مشکلات اساسی مردمی است که در سواحل به تجارت دریایی مشغولند.

ارتزاق و شغل مردم ساحل نشین از همین طریق است و معیشت و ارتزاق بیش از ۸۰ درصد از مردم ساحل نشین جنوب کشور از جمله شهرستان گناوه در استان بوشهر به شغل دریا و دریانوردی وابسته است که با کالای ملوانی گره خورده است.

در سفر ۱۶ مهر ۱۴۰۰ رئیس جمهور و هیئت دولت به استان بوشهر که در ادامه سفرهای استانی دولت سیزدهم صورت گرفت یکی از اساسی‌ترین و مهمترین مشکلات و درخواست‌های مردم بنادر حل اساسی و ساماندهی اصولی مشکل کالای همراه ملوان بود.

با ابلاغ قانون جدید بازاریان و لنج داران مشکلاتی را پیرامون این قانون مطرح و خواستار رسیدگی به این مشکلات شدند.

ساحل نشینان شهرستان گناوه که شغل آنها به طور مستقیم و غیر مستقیم با این نوع کالا و تجارت در ارتباط است در چندین نوبت مشکلات خود را به اطلاع مسؤولان رسانده‌اند و خواستار رفع مشکلات این قانون شده‌اند.

از جمله مسائل مطرح شده، اصلاح ۵۹ قلم کالای مطرح شده همراه ملوان در این مصوبه و افزودن اقلامی به این لیست که محل عرضه و خرید و فروش اصناف و مردم در این بندر است و لغو ۶۰ تن وزن برای ترخیص کالای همراه ملوان، افزایش سفرهای دریایی شناورها در طی سال و مشکلات دیگر در این قانون بوده است.

معیشت ساحل‌نشینان به دریا وابسته است

مدیرعامل هیئت مدیره تعاونی لنج‌داران بندر گناوه اظهار داشت: پیگیری‌های فراوانی برای تخلیه، اصلاح و افزایش ۵۹ قلم فهرست اقلام ته‌لنجی و لغو معیار ۶۰ تن وزن ترخیص کالای ته‌لنجی داشته‌ایم.

سید علی موسوی گمارانی با اشاره به چالش‌های اقتصاد نحیف دریامحور در بندر گناوه و بنادر کوچک جنوب اضافه کرد: معیشت و زندگی لنج‌داران، مرزنشینان و مردم ساحل‌نشین به این موضوع بستگی دارد و باید به صورت ویژه دیده شود.

وی با تاکید بر تغییر و تجدیدنظر در مصوبه جدید خاطرنشان کرد: پیشنهاد کردیم که یک کمیته راهبری برای کالای ملوانی تشکیل شود که با تمرکز بر اصلاح و حذف نقاط ضعف مصوبه جدید، این کمیته به عنوان یک بازوی مشورتی و با همراهی دولت انجام وظیفه و همکاری کند.

چالش‌های مصوبه جدید ته‌لنجی

پیگیری مساله ته‌لنجی در سطح ملی

فرماندار گناوه با اشاره به سفر به تهران و دیدار با معاونان وزیر کشور در راستای پیگیری موضوع کالای همراه ملوان اظهار داشت: کالای همراه ملوان از دغدغه‌های اصلی ساحل نشینان جنوب کشور از جمله مردم گناوه است.

محمد تقی صفری افزود: در راستای پیگیری موضوع و حل این مشکل دیداری جداگانه با سید مجید میر احمدی معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور و سید محمد تقی شاهچراغی معاون سیاسی وزیر کشور داشتم که هر ۲ نفر قول پیگیری این موضوع را دادند.

وی گفت: شغل و ارتزاق عمده مردم ساحل‌نشین استان بوشهر به دریا و کالای ملوانی (ته لنجی) گره خورده و واردات کالای ملوانی از دیرباز توسط مردم صورت می گرفته است و این موضوع باعث شده آنها به طور مداوم پیگیر رفع مشکلات خود در این زمینه باشند و ما هم با توجه به قولی که به مردم داده بودیم، پیگیر حل مشکل هستیم.

فرماندار گناوه بیان کرد: امیدواریم با توجه به پیگیری‌های انجام شده این دغدغه مردم گناوه برطرف شود.

هیچکس با پدیده شوم قاچاق موافق نیست

امام جمعه گناوه نیز در خطبه‌های این هفته نماز جمعه با بیان اینکه تلاش همه مسؤولان کشور و استانی و شهرستانی به خصوص فرماندار شهرستان که با سفر به پایتخت پیگیر مشکلات مردم در زمینه کالای ملوانی و معیشت مردم شدند قابل تقدیر است، گفت: بر اساس برخی تدبیرهای غیرکارشناسی درباره کالای همراه ملوان هر ساله مشکلاتی برای مردم ایجاد و باعث به زحمت افتادن مردم می‌شود.

امام جمعه گناوه با بیان اینکه زندگی و معیشت مردم این منطقه به دریا وابسته است، گفت: در این مقطع حساس که دشمنان به دنبال مأیوس کردن مردم از آینده انقلاب و نظام هستند نباید تصمیم‌هایی غیرکارشناسی درباره معیشت مردم گرفته شود که باعث بدبینی شود.

امام جمعه گناوه با بیان اینکه هیچکس با پدیده شوم قاچاق موافق نیست، گفت:مقام معظم رهبری هم سیاست‌های اقتصاد دریا محور را ابلاغ فرمودند لذا همه باید به معیشت مردم کمک کنند.

ساماندهی کالای همراه ملوان

در همین راستا معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر در نشست با مرزنشینان و لنج داران ۲ شهرستان گناوه و دیلم و بازدید از گمرک این شهرستان‌ها اظهار داشت: در این نشست تمامی مسائل و مشکلات مصوبه جدید کالای همراه ملوان از سوی لنج داران مطرح شد که مجموعه استان نهایت تلاش و پیگیری خودمان در راستای رفع موانع و جلب رضایت مرزنشینان استان بوشهر انجام خواهیم داد.

چالش‌های مصوبه جدید ته‌لنجی

اکبر پورات تصریح کرد: از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون و با تلاش‌های مستمر استاندار بوشهر، یکی از اولویت‌های مهم و اساسی دولت ساماندهی کالای همراه ملوان بوده است تا نگرانی لنج داران در این زمینه برطرف شود.

وی گفت: با تلاش و پیگیری‌های مکرر استاندار بوشهر اخیراً سفر اول لنج داران استان در جهت حمایت از معیشت مرزنشینان استان از سوی وزیر کشور ابلاغ شد.

پورات خاطرنشان کرد: دولت در راستای ساماندهی کالای همراه ملوان همواره در تلاش است که با دقت و بدون ایجاد آسیب به مرزنشینان در خصوص ته لنجی نظم و ساماندهی لازم را انجام دهد و در تمامی بخش‌های این موضوع، نظرات و مسائل لنج داران و مرزنشینان غیور استان بوشهر را مد نظر قرار خواهد داد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار بوشهر عنوان کرد: اصلاح ۵۹ قلم کالای همراه ملوان و برداشتن معیار ۶۰ تن وزن برای ترخیص کالای ته لنجی از جمله مسائل مطرح شده در نشست با لنج داران شریف دو شهرستان گناوه و دیلم بود.

وی بیان کرد: در پایان نشست با لنج داران به صورت میدانی و با حضور خود لنج داران جهت بررسی جزئیات از گمرک دو بندر گناوه و دیلم بازدید به عمل آمد.

انتظار می‌رود همه مسؤولان کمک کنند تا مسئله ته‌لنجی هر چه سریع‌تر به سامان برسد و مرزنشینان در فعالیت‌های تجاری خود با مشکلات کمتری روبرو باشند.

منبع مهر

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۰۸ آذر ۱۴۰۲
من خودم ملوان بودم دریغ از یک سر سوزن که شامل ملوان شود
همه این بحث ها بهانه سوء استفاده از اسم ملوان و هموار کردن قاچاق هست به چشم خودم دیدم نیسان نیسان کالا بدون مراجعه به گمرک خروج کرده