روحالله متفکرآزاد، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره رای دادگاه لاهه در خصوص محکومیت یک شرکت هلندی در پرداخت غرامت به پنج جانباز شیمیایی کشورمان گفت: جنگ رژیم بعث علیه کشورمان در طول هشت سال مصادف بود با جنایات جنگی متعدد ازجمله استفاده از سلاحهای ممنوعه مثل سلاح شیمیایی که همه اینها قابلیت پیگیری حقوقی دارد.
وی ادامه داد: درست است که رژیم صدام از بین رفته، اما حامیان صدام هنوز هستند و کشورهای اروپایی و آمریکایی که سلاحهای کشتار جمعی مثل سلاح شیمیایی را به صدام دادند باید تا آخرین لحظه محاکمه آنها در دادگاههای بینالمللی پیگیری شود.
عضو هیئت رئیسه مجلس تصریح کرد: این موفقیت اخیر در دادگاه لاهه که باعث شد غرامتی از هلند بگیرند قابلیت تکثیر دارد. پیشنهاد بنده به معاونت حقوقی رئیسجمهور، قوه قضاییه و وکلای خوشنام، کاربلد و متعهد این است که پیگیری این کار را انجام دهند و جانبازان عزیز و خانوادههای محترم شهدا را در این راستا کمک کنند و از لحاظ حقوقی تجهیزشان کنند تا در محاکم بینالمللی سیلی از محاکمه علیه این جنایتکاران راه بیفتد.
متفکرآزاد بیان کرد: محکومیت جنایتکاران جنگی کافی نیست، اما محکومیت اینها چند اثر دارد یکی اینکه جانبازان و خانوادههای شهدا غرامت میگیرند، اما مهمتر از آن مفتضح شدن دولتهای حامی رژیم بعث عراق را نشان میدهد همچنین اثبات این جنایتها در دادگاهها کمک میکند جلوی جنایت بعدی اینها در جاهای دیگر مثل غزه و سایر مظلومان دنیا گرفته شود.
براساس رای دادگاه لاهه، شرکت FORAFINA (سابقا شرکت KBS Holland) در خصوص فروش مواد اولیه برای ساخت تسلیحات شیمیایی به عراق در زمان جنگ تحمیلی به پرداخت غرامت به پنج جانباز شیمیایی ایرانی محکوم شد.
رای بدوی دادگاه بخش لاهه (رای ماهوی) در خصوص دعوای ۵ نفر از مصدومین شیمیایی در جنگ تحمیلی علیه دو شرکت هلندی به دلیل فروش مواد شیمیایی به عراق موسوم به پرونده «مصدومین شیمیایی»، ۱۵ نوامبر ۲۰۲۳ صادر شده است.
در این پرونده ۵ تبعه ایرانی علیه ۲ شرکت هلندی به نامهای FORAFINA BELEGGINGEN I B.V. , of Amsterdam و OTJIAHA B.V. , in Arnhem با موضوع جبران خسارت ناشی از صدمات حاصل از گازهای سمی فروخته شده توسط این دو شرکت به عراق در زمان جنگ تحمیلی اقامه دعوا کردند.
براساس رای دادگاه لاهه، شرکت FORAFINA (سابقا شرکت KBS Holland) در خصوص فروش مواد اولیه شیمیایی به عراق در زمان جنگ تحمیلی محکوم شد و تقویم خسارت ناشی از محکومیت این شرکت میباید در مرحله تعیین خسارت انجام پذیرد.
همچنین در همین رابطه دادگاه شرکت OTJIAHA (سابقا شرکت Melchemie) و مدیر آن Melchemie را در رابطه با صدمات وارده به خواهانها ناشی از گازهای سمی بکار گرفته شده به دلیل فقدان دلیل کافی در اثبات آگاهی نسبت به استفاده از مواد اولیه تولیدی در اقدامات ممنوعه (حمله شیمیایی) مسئول نشناخته که موضوع تجدیدنظر خواهی در این بخش از رای توسط وکیل مربوطه در حال بررسی جهت اقدام است.
رژیم بعث در طول جنگ تحمیلی بیش از سه هزار تن انواع تسلیحات ممنوعه شیمیایی را علیه رزمندگان و غیرنظامیان ایرانی بکار گرفت که باعث شهید و مصدوم شدن هزاران نفر شد. در حال حاضر بیش از ۶۵ هزار نفر مصدوم شیمیایی در کشور شناسایی شده اند که به درمان و مراقبتهای پزشکی نیاز مداوم دارند. کاربرد سلاحهای شیمیایی بر اساس پروتکل ۱۹۲۵ ژنو ممنوع بوده و ایران بزرگترین قربانی سلاحهای شیمیایی در جهان از جنگ جهانی اول تاکنون میباشد. پس از ارتکاب این جنایت جنگی توسط رژیم بعث عراق، کنوانسیون منع گسترش، تولید، انباشت و بکارگیری سلاحهای شیمیایی و انهدام آنها در سال ۱۹۹۳ امضاء و از سال ۱۹۹۷ لازمالاجرا شده و جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۶ به آن ملحق شده است.
بقول خانم بازیگرشما جیب جانبازان را نزنید غرامت پیشکشتون