هم زمان با تشدید حملات پیشرفته حزبالله لبنان ضد مواضع دشمن صهیونیستی به ویژه طی دو هفته گذشته، اغلب توجهات در محافل تحلیلی و رسانهای معطوف به قدرت تسلیحاتی به ویژه توانمندی موشکی مقاومت لبنان شده و این محافل در تلاش برای بررسی ابعاد قدرت نظامی حزبالله هستند.
در همین زمینه پایگاه شبکه الجزیره در گزارشی اعلام کرد، حزب الله دارای زرادخانه عظیم تسلیحاتی است که اندازه دقیق آن مشخص نیست، اما فعالیتهای مسلحانه، اظهارات مقامات این جنبش و نیز تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده نشان میدهد که زرادخانه تسلیحاتی حزبالله همچنان درحال توسعه و گسترش است. حتی بسیاری از مراکز تحقیقاتی آمریکایی، حزبالله را بزرگترین و قویترین گروه مسلح در جهان میدانند. مقامات حزبالله نیز بارها با اشاره به قدرت نظامی عظیم این جنبش اعلام کردهاند که موشکهای پیشرفته آن میتواند تا عمق فلسطین اشغالی برسد.
حزبالله میتواند اسرائیل را موشکباران کند
الجزیره افزود، حزبالله به عنوان یکی از اعضای اصلی محور مقاومت، مجربترین، سازمانیافتهترین و قدرتمندترین گروه در این محور است که تخصص و تجربههای خود را به دیگر گروههای مقاومت نیز انتقال میدهد. جنگ جولای ۲۰۰۶ با رژیم صهیونیستی نقطه عطفی بود که قدرت نظامی و زرادخانه حزبالله را به سطح بسیار پیشرفتهای رساند. در آن زمان حزبالله حدود ۱۵ هزار موشک داشت، اما اکنون تعداد موشکهای آن به بیش از ۱۰ برابر این تعداد رسیده که شامل شمار زیادی موشکهای نقطهزن نیز میشود.
بر اساس این گزارش، نیروهای حزبالله همچنین در سطح کمی و کیفی عملیاتهای زیادی در زمان بحران سوریه مقابل گروههای تروریستی انجام دادند. «جو مکرون» تحلیلگر امور خاورمیانه میگوید پیشرفت حزب الله بسیار شگفتانگیز بوده و این جنبش توانسته یک زرادخانه از انواع موشکها برای خود ایجاد کند و با این قدرت نظامی قادر به موشکباران اسرائیل با هزاران موشک است. تعداد دقیق موشکهای حزبالله مشخص نیست، اما طبق برخی گزارشها مقاومت لبنان بیش از ۱۵۰ هزار موشک دارد و استفاده از آنها وابسته به تکنیک حملات این جنبش است.
نیروی انسانی حزبالله و یگان ویژه رضوان
الجزیره در ادامه به سخنان سید «حسن نصرالله» دبیرکل حزبالله در سال ۲۰۲۱ اشاره کرد که گفته بود مقاومت لبنان صد هزار نیروی مسلح و آموزشدیده دارد. روزنامه تایمز در گزارشی اشاره کرد اگر این عدد درست باشد به این معناست که تعداد نیروهای حزبالله از ارتش لبنان و حتی ارتش انگلیس بیشتر است.
در ادامه این گزارش به قدرت یگان ویژه «رضوان» حزبالله اشاره شده و آمده است، نیروهای این یگان از نظر آمادگی و قدرت مبارزه و توان رزمی بالا، از نیروهای زبده حزبالله محسوب میگردد. رضوان یگانی است که اعضای آن برای جنگیدن در شرایط سخت و مناطق ناهموار آموزش دیدهاند؛ بنابراین عضویت در این یگان مراحل بسیار پیچیده و طولانی دارد و متقاضیان تحت آموزشهای تخصصی قرار میگیرند. تعداد نیروهای یگان رضوان ۲۵۰۰ نفر تخمین زده میشود. مراحل آزمون برای پیوستن به این یگان در ابتدا مبتنی بر سنجش میزان وفاداری داوطلبان به مقاومت است و بعد از آن آزمایشهای نظامی و فیزیکی برای تعیین میزان استقامت انجام میشود.
تونلهای مقاومت لبنان
بر اساس گزارش الجزیره، حزبالله در فعالیتهای نظامی خود از تونلها و مخفیگاهها استفاده میکنند و نیروهای این حزب از این طریق از مرزها عبور میکنند. تونل یک استراتژی قدیمی است که حزبالله دنبال میکند و شبکه تونلهای مقاومت لبنان گسترده میباشد و البته اطلاعات زیادی درباره آنها وجود ندارد.
تسلیحات حزبالله و موشکهای نقطه زن
پایگاه خبری شبکه الجزیره اعلام کرد، حزبالله از زمان جنگ ۲۰۰۶، زرادخانهاش را از نظر کمی و کیفی بسیار گسترش داده است و در آن زمان ۱۵۰۰۰ موشک داشت، اما برآوردها نشان میدهد که تعداد این موشکها در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۰ برابر شده است. مهمترین بخش قدرت موشکی حزبالله مربوط به موشکهای نقطه زنی است که این جنبش در اختیار دارد.
حزبالله در سپتامبر ۲۰۱۸ اعلام کرد موشکهای دقیقی در اختیار دارد که به آن امکان میدهد با دقت بیشتر و حاشیه خطای کمتری به اهداف حمله کند. بعد از آن سید حسن نصرالله گفت که حزبالله برای نابودی مجموعهای از مواضع حیاتی رژیم صهیونیستی از جمله فرودگاههای غیرنظامی و نظامی، پایگاههای نیروی هوایی و نیروگاهها، تاسیسات برق و آب به همراه گروهی از زیرساختها و پالایشگاههای نفت و رآکتور دیمونا تنها به چند موشک دقیق نیاز دارد.
موشکهای هدایت شونده
به گزارش الجزیره در آگوست ۲۰۲۳، حزب الله از یک سامانه موشکی هدایت شونده به نام «ثارالله» رونمایی کرد که در سال ۲۰۱۵ وارد خدمت شد. این یک سامانه موشکی ضد زره متشکل از دو سکوی پرتاب است که برای شلیک موشکهای «کورنت» استفاده میشود. این سامانه قدرت اصابت دقیق به اهداف و نابودی آنها را دارد.
بر این اساس حزبالله در اغلب عملیاتهای خود ضد مواضع رژیم صهیونیستی در چارچوب نبرد طوفان الاقصی که در ۷ اکتبر توسط مقاومت فلسطین آغاز شد، از موشکهای هدایتشونده استفاده کرده است.
علاوه بر موشکهای هدایت شونده، زرادخانه حزبالله شامل موشکهای دیگر از جمله موشکهای زمین به زمین نیز میشود که این موشکها عمدتا در جنگ جولای ۲۰۰۶ مقابل ارتش رژیم صهیونیستی استفاده میشدند و بعد از آن به تدریج توسعه یافتند.
مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی در سال ۲۰۱۸ با انتشار گزارشی اعلام کرد که حزبالله انواع موشکهای کاتیوشا را در اختیار دارد که برد آنها بین ۴ تا ۴۰ کیلومتر است. موشکهای فجر ۳ و فجر ۵ که برد آنها به ۴۳ تا ۷۵ کیلومتر میرسد و نیز موشکهای رعد با برد ۶۰ تا ۷۰ کیلومتر نیز از دیگر موشکهای زمین به زمین است که مقاومت لبنان در اختیار دارد.
طبق گزارشی که الجزیره منتشر کرده انواع دیگر موشکهای زمین به زمین حزبالله شامل فجر ۱، فلق ۱، شاهین ۱، تایپ ۸۱، زلزال ۱ و فاتح ۱۱۰ میشود.
موشکهای ضد کشتی و ضدتانک
طبق گزارش الجزیره، حزبالله ناوگانی از موشکهای ضدکشتی در اختیار دارد. مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی اعلام کرد که حزبالله به موشکهای ضد کشتی «یاخونت» ساخت روسیه دست پیدا کرده است. این موشکها ۳۰۰ کیلومتر برد دارند و برای هدف قرار دادن ناوها و ناوچهها استفاده میشود.
حزبالله در جنگ سال ۲۰۰۶ طی ۵ هفته حدود ۵۰ تانک اسرائیلی را منهدم کرد و موشکهای ضد تانک در انهدام ۲۰ درصد آنها نقش داشتند.
پهپادهای حزبالله
الجزیره در پایان گزارش خود به قدرت پهپادی حزبالله اشاره و اعلام کرد که حزب الله دارای پهپادهایی در اندازههای مختلف از جمله پهپادهای شناسایی و تهاجمی بوده و در چندین عملیات ضد مواضع اسرائیل از این پهپادها استفاده کرده است.