بارندگی‌های سال زراعی جاری در کهگیلویه و بویراحمد نسبت به پارسال کاهش یافته، اما ذخیره خوب آب سد‌ها نگرانی‌ها را تا حدودی کاهش داده است.

بارندگی‌های ۴۵ روز نخست سال آبی جاری در کهگیلویه و بویراحمد ۲۰ درصد مدت مشابه پارسال است و آن طور که هواشناسی استان اعلام کرده مجموع بارندگی‌های پاییز امسال نسبت به میانگین بلندمدت ۳۰ ساله هم کاهش قابل توجه دارد، اما ذخیره آب سد‌های مخزنی بزرگ کوثر و چم شیر مطلوب است و این سازه‌ها پشتیبان روز مبادا شده است.

حالا سد‌های کهگیلویه و بویراحمد که هزار و ۴۰۰ کیلومتر رودخانه و ۱۱ هزار کیلومتر آبراهه و مسیل دارد و با تولید سالیانه ۱۱ میلیارد متر مکعب آب یکی از پرآب‌ترین استان‌های کشور محسوب می‌شود نه تنها امیدآفرین روز‌های مبادا برای مردم استان است بلکه مایه دلگرمی استان‌های جنوبی، چون فارس، خوزستان، هرمزگان و بوشهر هم شده است.

کارشناسان آب منطقه‌ای با اشاره به اینکه میانگین سالیانه بارندگی‌های کهگیلویه و بویراحمد در سال‌های پرآبی بالغ بر ۷۰۰ میلیمتر است و این شاخص در زمان خشکسالی تا زیر ۵۰۰ میلی متر کاهش می‌یابد تاکید می‌کنند که حجم آب تجدید پذیر استان ۹هزار و ۲۲۳ میلیون متر مکعب است که سالیانه از این میزان یک هزار و ۷۰ میلیون متر مکعب آن مهار می‌شود و ۹۰ درصد آن از کهگیلویه و بویراحمد خارج می‌شودبنابراین وجود سازه‌های آبی بزرگ که یکی از آنان (چمشیر) امسال افتتاح شده از سرمایه‌های ارزشمند استان است که ثمرات آن درسال‌های کم بارانی خود را نشان می‌دهد.

میزان بارندگی‌ها به روایت آمار

رییس مرکز پیش بینی اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: میانگین بارندگی‌های امسال در استان ۸.۶ میلیمتر است که ۸۰ درصد کمتر از مدت مشابه پارسال است.

ولی بهره‌مند افزود: ۴۵ روز نخست سال آبی پارسال ۴۰ میلیمتر باران در کهگیلویه و بویراحمد ثبت شده است.

میزان بارش بلند مدت سالانه در ایستگاه یاسوج ۷۹۶، سی سخت ۶۹۶.۷، دوگنبدان ۴۳۷.۴، دهدشت ۵۰۳، لیکک ۴۰۶.۷، مارگون ۶۲۶و منطقه امامزاده جعفر ۴۴۱ میلیمتر است.

وی عنوان کرد: میانگین بلند مدت سالیانه بارش باران در استان کهگیلویه و بویراحمد ۵۸۰میلیمتر است.

میزان ذخیره آب سد‌ها

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۸۶۱ میلیون متر مکعب آب در سد‌های کوثر، چمشیر و شاه قاسم در استان ذخیره شده است.

آرش مصلح افزود: ۵۰۰ میلیون متر معکب از این میزان در سد چمشیر، ۳۶۰ میلیون متر مکعب در سد کوثر و یک میلیون متر مکعب در سد شاه قاسم ذخیره شده است.

وی با اشاره به در پیش بودن فصل بارندگی‌ها گفت: سد چمشیر با یک میلیون و ۵۰۰ متر مکعب، سد کوثر با ۲۰۰ میلیون متر مکعب و سد کوچک شاه قاسم با هشت میلیون متر مکعب مخزن خالی ظرفیت قابل اتکایی برای بارندگی‌های امسال هستند.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه دبی ورودی آب به سد کوثر روزانه هشت مترمکعب بر ثانیه است تاکید کرد: میزان ذخیره آب سد کوثر هم اکنون ۷۰ میلیون متر مکعب بیشتر از مدت مشابه پارسال است.

وی گفت: سد کوثر آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا در استان‌های جنوبی کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس را تأمین می‌کند.

آب سد کوثر از رودخانه خیرآباد تأمین می‌شود که این رودخانه از رود‌های شاه بهرام و دهدشت تشکیل می‌شود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد:آبگیری آزمایشی سد «چمشیر» بیست و هفتم دی‌ماه سال گذشته با موفقیت انجام شد و این سد اواخر تیرماه امسال به دست رییس جمهور افتتاح شد.

مصلح تاکید کرد: سد «چمشیر» بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی (آر. سی. سی) در ایران است که با ارتفاع ۱۵۱ متر دارای مخزنی و حجم ۲.۳ میلیارد مکعبی در ۲۵ کیلومتری شهر دوگنبدان دارد پشتیانی ارزشمند برای سال‌های خشکسالی در استان‌های جنوبی کشور است.

سد چمشیر بر روی رودخانه «زهره» ساخته شده که این رودخانه بر اساس شهر‌ها و دشت‌های که در مسیر خود از نزدیکی آنان می‌گذرد به نام‌ها مختلفی مثل اردکان، شش پیر، فهلیان و زیدون نامگذاری شده، اما نام رسمی آن رودخانه «زهره» و بر اساس آخرین شهری که از آن می‌گذرد و به دریا می‌ریزد رودخانه «هندیجان» نیز نامیده می‌شود.

این رودخانه از دو رود «فهلیان» و «تنگ شیو» در شهرستان ممسنی در استان فارس و خیرآباد در منطقهٔ دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد سرچشمه می‌گیرد.

رودخانه «زهره» با طول تقریبی حدود ۴۷۵ کیلومتر در سه استان فارس، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان جریان دارد، اما با وجود نیاز این استان‌ها به آب و خطرات سیلاب هنوز سدی برای مهار آب آن احداث نشده است.

برکات حال خوب سد‌ها

حال خوب سد‌های کهگیلویه و بویراحمد نه تنها به معنای افزایش توسعه پایدار و ایران قوی در حوزه‌های کشاورزی، گردشگری و بهبود معیشت مردم منطقه است بلکه امیدبخش مردم برای پیشگیری از خسارت‌های سیل در بارندگی‌ها هم محسوب می‌شود.

منبع:ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.