با توجه به اهمیت حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار در کشور، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و کاهش مصرف منابع انرژی فسیلی راهحل مناسبی برای تحقق این اهداف به شمار میرود.
امروزه کشورهای جهان توجه ویژهای به موضوع انرژی دارند، به طوری که در سالهای اخیر چارچوب سیاستهای حاکم بر انرژیهای تجدیدپذیر و بازار آن در کشورها، به سرعت در حال توسعه و پیشرفت است.
در دهههای اخیر، به دلیل افزایش نیاز کشور به تامین برق و رشد ناترازی انرژی فسیلی، استفاده از منابع تجدیدپذیر با استفاده از سرمایهگذاری بخش خصوصی در دستورکار وزارت نیرو قرارگرفته و ایجاد ۱۰ هزار مگاوات در هدفگذاری وزارت نیرو است.
بر اساس ماده ۴ قانون مانعزدایی از صنعت برق، صنایع بزرگ موظف هستند تا نسبت به ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه برق اقدام کنند که به گفته سخنگوی صنعت برق ۱ هزار مگاوات از این میزان باید انرژی تجدیدپذیر باشد. دستورالعملی از سوی وزارت نیرو به صنایع بزرگ ابلاغ شده است که در آن مشوقهایی با هدف ترغیب صنایع برای احداث و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مشخص شده است.
محمود کمانی معاون وزیر نیرو در خصوص حمایت از صنایع بزرگ برای ساخت و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر گفت: بر اساس ابلاغیه وزارت نیرو قرار است به صنایعی که بر اساس تکالیف قانونی خود اقدام به احداث نیروگاه تجدیدپذیر کنند، انرژی برق معادل و پایدار بدون دریافت هزینه برق تحویل داده شود.
کمانی گفت: این دستورالعمل این امکان را فراهم میکند که اگر یک واحد صنعتی اقدام به ساخت نیروگاه تجدیدپذیر خود تأمین کرد، صرفنظر از اینکه این نیروگاه در کدام منطقه از کشور باشد، وزارت نیرو انرژی برق تولیدی صنایع از محل انرژیهای تجدیدپذیر را تحویل میگیرد و معادل همان انرژی را به صنایع در محل کارخانه تحویل میدهد.
معاون وزیر نیرو متذکر میشود اگرچه برق تولیدی در نیروگاههای خورشیدی نوسانی است، اما انرژی مورد نیاز این صنایع بهصورت کامل از شبکه برق تامین میشود و در این شرایط صنایع از هزینه انتقال انرژی نیز معاف میشوند.
این نوع حمایت باعث خواهد شد که صنایع در اوقات اوج مصرف تابستان که برنامههای مدیریت مصرف اجرایی میشود، از این برنامهها معاف باشند. رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی در این خصوص گفت: با اینکه در شرایط کنونی صنعت برق در فصل گرم سال دچار ناترازی است، اما صنایعی که در حوزه انرژی تجدیدپذیر ورود کنند، از امکان تامین برق پایدار بهرهمند میشوند و مشمول اجرای طرحهای محدودیت مصرف برق بهویژه در دوره گرم سال نخواهند شد.
گرچه معافیت صنایع پیشرو در حوزه احداث نیروگاه از محدودیت برق و تامین برق معادل صنایع در هر دو نوع نیروگاه حرارتی و تجدیدپذیر وجود دارد، اما امتیازات در نظر گرفته شده برای نیروگاه تجدیدپذیر نسبت به نیروگاه حرارتی بیشتر است. کمانی با اشاره به این مشوقها گفت: در حوزه تولید انرژی تجدیدپذیر، وزارت نیرو متعهد خواهد شد به صنایع پیشرو ۳۰ درصد بیشتر از برق تولیدی عدم قطعی برق بدهد. بهعنوانمثال اگر صاحب کارخانهای ۱۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر احداث کند، به میزان ۱۳۰ مگاوات مصرف او از برنامههای مدیریت مصرف خارج خواهد شد.
تاکنون ۲ هزار و ۹۰۰ مگاوات پروانه ساخت نیروگاه تجدیدپذیر برای صنایع صادر شده که تقریباً سه برابر میزان در نظر گرفته شده در قانون است و پیشبینی میشود، با بهرهبرداری از این نیروگاهها شاهد افزایش قابلتوجه میزان برق تحویلی به صنایع در ایام اوج بار سالهای آینده باشیم.