مدیرکل امور مالیاتی استان آذربایجان غربی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اعلام تشدید اقدامات علیه فرارهای مالیاتی، از کشف و شناسایی ۲ فقره پرونده فرار مالیاتی درشت در سال جاری در استان به ارزش ۱۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال خبر داد.
جعفر پورمختار در مورد نحوه کشف فرار مالیاتی گفت: در راستای اجرای ماده ۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم، ما عمدتا نقطه زنی میکنیم مثلا به فعالیت یک فرد خاص یا شغل خاص مشکوک میشویم، در مرحله بعد سامانههای مالیاتی از جمله سامانه صورت معاملات فصلی و یا سامانه بدهکاران مالیاتی بررسی میشود.
وی ادامه داد: بررسیهای سیستمی علاوه بر اینکه وضعیت مالیاتی یک فرد خاص را نشان میدهد، ارتباط فرد با سایر افراد را هم نشان میدهد؛ مزیت این موضوع آن است که بعضا از این طریق موفق به کشف یک ارتباط شبکهای یا سلسله وار از فعالیتهای مرتبط و مشابه میشویم که در واقع سرنخ فرارهای مالیاتی گسترده و بزرگ را به دست میدهد.
مدیرکل امور مالیاتی استان آذربایجان غربی در به پاسخ این سوال که درآمدهای حاصل از مبارزه با فرار مالیاتی چه سهمی از میزان کل درآمدهای مالیاتی استان را به خود اختصاص داده است؟ جواب داد: در ۷ ماه گذشته، ۳۵ درصد از درآمدهای مالیاتی در استان آذربایجان غربی از محل شناسایی فرارهای مالیاتی تامین شده است، و این بدین معناست که معادل یک سوم درآمدهای مالیاتی آذربایجان غربی درآمدهایی است.
پورمختار تاکید کرد: اگر تلاشهای مجموعه بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی نبود میتوانست به راحتی توسط فراریان مالیاتی مکتوم مانده و موجب تضییع حقوق دولت همچنین حقوق سایر مؤدیان مالیاتی شود به عبارت دیگر این ۳۵ درصد فقط درآمد مالیاتی صرف نیست بلکه تلاشی ارزشمند برای مطالبه عمومی در جهت تحقق عدالت مالیاتی در جامعه است.
این مقام مسئول مالیاتی در زمینه فرار مالیاتی دانه درشتها نیز افزود: فرار مالیاتی دانه درشتها سالهاست که عدالت مالیاتی و به تبع آن عدالت اجتماعی را نشانه رفته است، در حالی که یک کارمند ساده بدون هیچ دخل و تصرفی سر ماه مالیات از حقوقش کم میشود یا یک مغازه داری که دخل و خرجش با هم نمیخواند پرونده مالیاتی دارد، ولی عدهای که عمدتا پردرآمد هستند با توسل به انواع شیوهها از جمله سند سازی و ارائه آمار غلط از دادن مالیات شانه خالی میکنند.
مدیرکل امور مالیاتی استان آذربایجان غربی می گوید: یکی از بزرگترین پروندههای فرار مالیاتی که در سال جاری در استان آذربایجان غربی شناسایی و کشف شد، پرونده مربوط به ضایعات آهن و باتری فرسوده با حجم معاملات بالغ بر ۱۳ هزار میلیارد تومان است. فرار مالیاتی ناشی از این پروندهها طی سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ در استان آذربایجان غربی صورت گرفته که ۸۲۰ میلیارد تومان از محل مالیات بر ارزش افزوده از طریق ۱۱ شرکت کاغذی کشف و مورد مطالبه قرار گرفت.