باید هوشیار باشیم ایجاد جو ناامیدی در میان نخبگان و اساتید کشور و ادعای مهاجرت چشمگیر این افراد به کشور‌های غربی، ادعایی بدون پایه و فاقد مدرک است.

در موضوع سالمندی جمعیت در اغلب موارد با یک موج رسانه‌ای مواجه می‌شویم که ادعا می‌کند سالمندی جمعیت ایران حتمی است و کار از کار گذشته و در شرایط کنونی فقط باید جلوی وقایعی که وضعیت را بحرانی‌تر می‌کند بگیریم. در موضوع مهاجرت نیز مدتی است که شاهد موج خبری مهاجرت نخبگان، اعضای هیات علمی و پزشکان هستیم؛ انگار همه در حال مهاجرت هستند و آن‌هایی هم که مانده‌اند دوست دارند هرچه‌زودتر بروند و تا چند سال آینده دانشگاه‌های ایران خالی از استاد خواهد شد.

​​​​​​​درواقع در جنگ شناختی ــ رسانه‌ای این روزها، عده‌ای از یک‌طرف با سیاه‌نمایی شرایط، قصد جذب و مهاجرت قشر تحصیلکرده ایران را دارند و از سوی دیگر ادعا می‌کنند که وضعیت مهاجرت نخبگان و نیروی انسانی باکیفیت در کشورمان بحرانی است درحالی‌که هیچ‌گونه مستندی نیز در این خصوص ارائه نمی‌کنند. به همین علت ضروری است تا پیش از هر نوع قضاوت نگاهی به آمار‌های مربوط به مهاجرت و به‌ویژه مهاجرت اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها بیندازیم تا به صحت و سقم ادعا‌هایی از این دست پی ببریم. این گزارش در پی بررسی این موضوع است که آیا واقعا آمار مهاجرت اعضای هیات علمی دانشگاه‌های کشورمان بالاست و میزان مهاجرت‌ها به اندازه‌ای است که دانشگاه‌ها به‌زودی از هیات علمی خالی می‌شود؟
 
واقعیت مهاجرت اعضای هیات علمی
طبق گزارش و تحلیل «موسسه تحقیقات جمعیت کشور» درباره مهاجرت اعضای هیات علمی، از سال تحصیلی ۹۶ تا ۱۴۰۰، حدود ۲۷۰۰نفر از تعداد کل اعضای هیات علمی کشورمان کم شده است. به عبارت دیگر، این تعداد از اعضای هیات علمی با دانشگاه‌ها قطع همکاری کرده‌اند. جریانی که جنگ شناختی ــ رسانه‌ای را رهبری می‌کند این کم‌شدن را به پای مهاجرت اعضای هیات علمی می‌گذارد درحالی‌که اگر به دلایلی که در گزارش تحلیلی موسسه تحقیقات جمعیت کشور ذکر شده توجه کنیم دلایل متعددی برای کاهش ۲۰۰نفری اعضای هیات علمی ظرف پنج سال وجود دارد. براین اساس دلایل خروج اعضای هیات علمی از دانشگاه‌ها را می‌توان در این موارد خلاصه کرد: بازنشستگی و ازکارافتادگی، فوت، بازخرید و استعفا و انفصال از خدمت. نکته حائزاهمیت این‌که از مجموع این علت‌ها درسال۱۴۰۰، ۵۷.۱درصد از قطع همکاری‌ها به‌دلیل بازنشستگی، ۵.۴درصد به‌دلیل فوت و ۸.۴ درصد به‌دلیل استعفا و بازخرید بوده است. 


بیشتربخوانید


مهاجرت، بخشی از حقیقت است
البته ذکر این دلایل به معنی نفی مهاجرت استادان دانشگاه به کشور‌های خارجی نیست، زیرا به‌طورکلی استادانی که قصد مهاجرت از کشور را دارند از طریق استعفا، بازخرید یا با خروج خودخواسته از وزارت علوم اقدام به مهاجرت می‌کنند. اما طبق آمار‌های موسسه جمعیت که برداشتی حداکثری در موضوع مهاجرت استادان دانشگاه دارد، درصد خروج اساتید از کشور در بازه زمانی ذکرشده کم بوده است. طبق گزارش این موسسه در سال‌های ۹۷ تا ۹۹ به ترتیب ۰.۷۶، ۰.۶۲ و ۰.۸۳ درصد از تعداد کل اعضای هیات علمی کشورمان مهاجرت کرده‌اند. به بیان دیگر در سال‌های اخیر، کمتر از یک‌درصد اساتید مهاجرت کرده‌اند. گرچه این عدد به‌صورت تدریجی در حال افزایش است، اما هنوز برخلاف تصور عموم جامعه و ادعای برخی رسانه‌ها عدد قابل‌توجهی نیست. البته همین یک‌درصد نیز مهم است و اگر از آن جلوگیری شود اتفاق مبارکی است. 

مهاجرت اساتید

 
تکمیل جورچین تحریف
مهاجرت نیروی کار ماهر و تحصیلکرده مانند استادان دانشگاه، از این جهت حائزاهمیت است که سرمایه انسانی باکیفیت، عامل رشد و پیشرفت کشور است. این موضوع برای کشور‌هایی که درگیر چالش‌های جمعیتی هستند بیشتر نیز اهمیت پیدا می‌کند و بسیاری از کشور‌ها تلاش می‌کنند از طریق مهاجرپذیری و جذب نیروی کار متخصص، کمبود نیروی کار خود را جبران کنند؛ بنابراین عجیب نیست که در مواجهه با هجمه‌های رسانه‌ای برای جذب نخبگان کشور قرار داشته باشیم. اما باید هوشیار باشیم ایجاد جو ناامیدی در میان نخبگان و اساتید کشور و ادعای مهاجرت چشمگیر این افراد به کشور‌های غربی، ادعایی بدون پایه و فاقد مدرک است؛ ادعایی که با سیاه و غبارآلود کردن فضای نخبگانی جامعه، راه هرگونه گفتگو و ارائه مستندات علمی و کارشناسی موثق را مسدود می‌کند. بی‌شک حاصل این انسداد چیزی جز شکل‌گیری ناامیدی و درنهایت رخوت در محور‌های حرکت جامعه در پی نخواهد داشت؛ بنابراین اغراق در بیان حقایق نه‌فقط به حل مسأله کمک نمی‌کند بلکه فقط آب به آسیاب سناریونویسان می‌ریزد که اگر دقیق‌تر به آن نگریسته شود چیزی به‌جز وسیله‌ای برای تکمیل جورچین تحریف در جنگ روایت‌ها نیست. 

درصد مهاجرت استادان دانشگاه 
سال ۹۷، ۰.۷۶ درصد 
سال ۹۸، ۰.۶۲ درصد 
سال ۹۹، ۰.۸۳ درصد

منبع: جام جم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
یاسر
۰۸:۴۰ ۰۲ آبان ۱۴۰۲
در گروه بیوتکنولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد ما پنج استاد داشتیم که تا الان دو نفرشون با رتبه دانشیاری بازنشستگی پیش از موعد گرفتند و به کانادا و هلند مهاجرت کردند،
آدرس هم دادم که اگر کسی خواست بتونه بررسی بکنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۹ ۰۱ آبان ۱۴۰۲
در همه جای کشور باید افراد متعهد به کشور و متخصص جذب شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۱ ۳۰ مهر ۱۴۰۲
نه تنها مهاجرت نکردن // بلکه خارجی ها دارن میان اینجا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۳۰ مهر ۱۴۰۲
اساتید دانشگاه اول مرخصی بدون حقوق از دانشگاه میگیرند. بعد از کشور مهاجرت می کنند. الان در همین دانشگاه سمنان در این چند سال خیلی از اساتید با همین ترفند رفته اند. خیلی ها هم اصلا به هیچ چیز کشورمان مقید نیستد حتی به دین اسلام. البته در خیلی دانشگاهای دیگر هم من خبر دارم اوصاع همین است متاسفانه انسان غیر مسلمان واقعی از تمامی مزایای مربوط به خانواده های شهدا و بسیج و نهاد نمایندگی و عیره استفاده می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۸ ۰۱ آبان ۱۴۰۲
این سهمیه ها چیز بدی است. سهیمه را بردارید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۳۰ مهر ۱۴۰۲
به فرضی هم که این آمار ها درست باشه کسایی که انفصال از خدمت یا بازخرید میشن کجا میرن ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۵ ۳۰ مهر ۱۴۰۲
کسی که خودشو به خواب زده نمیشه بیدارش کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۴ ۳۰ مهر ۱۴۰۲
وقتی طرف با پارتی اول میره جذب فلان ارگان میشه و یک پست و مقام مهم را به چنگ میاره و تازه به فکر جور کردن یک مدرک دانشگاهی در یک رشته آبکی از یک دانشگاه ضعیف می افته و اینجوری آینده هزاران تحصیل کرده و نخبه را به بازی میگیره، باید هم اونی که درس درست و حسابی خونده و به جایی نرسیده راهشو بکشه و از کشور مهاجرت اجباری کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۹ ۳۰ مهر ۱۴۰۲
۹۰ درصد کارمندان سازمان‌های دولتی را فارغ التحصیلان دانشگاه‌های چلغوز آباد اشغال کردنده اند که با پارتی وارد سیستم شدند‌.

فارغ التحصیلان دانشگاه‌های دولتی جایی در دستگاههای دولتی ندارند که بتوانند با تصمیم های کارشناسی مشکلات مملکت را حل کنند!

پس برای چه در مملکت بمانند وقتی که می‌دانند می‌خواهند در دکه روزنامه فروشی کار کنند !!!!!

قدر زر، زرگر داند و قدر گوهر....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۴ ۰۱ آبان ۱۴۰۲
واقعا