عمیدپور، رئیس پژوهشگاه نیرو در آیین پایانی نخستین جشنواره «سایهبانها، چترهای حرارتی و خورشیدی»که با هدف جذب و حمایت از ایدهها، طرحهای فناورانه و خلاق در حوزه مدیریت مصرف انرژی و سرمایش سنتی، توسط پارک علم و فناوری نیرو مستقر در پژوهشگاه نیرو برگزار شد،گفت: با توجه به کاهش قیمت سیستمهای خورشیدی و همچنین ارزان بودن موتورهای بی ال دی سی تولید انبوه آنها قیمتی اقتصادی خواهد داشت.
او افزود: در کشور ما با اجباری کردن یکسری استانداردها و تغییر تعرفهها به سمتی حرکت می کنیم که این امر محقق شود. مدیریت وزارت نیرو برنامه جدی در حوزه مدیریت مصرف برق دارد، چون با جایگزین کردن طرحهای تجدید پذیر و ارزان می توان به ۵۰۰۰ مگاوات صرفه جویی دست یافت و به نتیجه بسیار خوبی رسید.
عمید پور تصریح کرد: هدف ما از برگزاری این رویداد، آشنایی با مفاهیم بسیار ساده کاهش بار حرارتی سرمایشی تابستانها است. ارزیابیهای ما نشان میدهد چنانچه مفاهیمی که در این جشنواره مطرح شده، سایبانهای جدیدی که در حال توسعه هستند و با توجه به توسعه انرژی خورشیدی در کشور و استفاده از تکنولوژی خورشیدی در سایهبانها می توانیم بار حرارتی سیستمهای خانگی و اداری را کاهش دهیم و از طرفی برق هم تولید کنیم.
عمیدپور ادامه داد: یکی از بحثهای مهم ما برای اوج بار ۱۴۰۳ که وزیر نیرو درهفته گذشته مطرح کردند این است که مدیریت اوج بار را با جدیت پیگیری کنند. پژوهشگاه نیرو به عنوان بازوی فکری وزارت نیرو اقداماتی انجام داده که اولین اقدام برگزاری جشنواره هایی در زمینه کاهش مصرف و صرفه جویی به صورت بهینه است.
رئیس پژوهشگاه نیرو با بیان اینکه انجام این ایدهها و طرحها، اقدامات پر هزینهای نیستند، اضافه کرد: با به اجرا در آمدن این طرحهای فناورانه می توانیم خیلی ساده به طور همزمان علاوه بر کاهش بار حرارتی و آسایش افراد در محل زندگی و کار، تولید برق هم داشته باشیم؛ پیگیر این هستیم که هر ماه جشنوارههایی از این دست در پارک علم و فناوری وزارت نیرو برگزار شود.
او اضافه کرد: یکی از طرحها ایجاد کلینیکهای بهره وری و تعمیر و نگهداری سیستمهای سرمایشی در مناطق گرمسیر است. چنانچه شرکتهای دانش بنیان و کلینیکهای تعمیر و نگهداری سیستمهای سرمایشی در این مناطق راه اندازی کنیم می توانیم تا ۱۵ درصد بار سرمایشی مربوط به استانهای گرمسیر مانند خوزستان، هرمرگان، بوشهر، سیستان بلوچستان، جنوب کرمان و استان فارس را کاهش دهیم.
رئیس پژوهشگاه نیرو با اشاره به اینکه با کاهش ۱۵ درصدی از بار سرمایشی، به مقدار۳۰۰۰ مگاوات در مصرف برق صرفه جویی می شود و این میزان برابر با تامین برق مصرفی دو نیروگاه بسیار بزرگ است، گفت: در بسیاری از کشورها فناوریهایی را در حوزه سرمایش موضعی ارائه دادهاند که کاهش قابل ملاحظهای در مصرف برق را در پی داشت، به عنوان مثال در ساختمانی با مساحت ۵۰ میلیون متر مربع، نیازی نیست همه این مساحت به آسایش برسد بلکه با ۱۰ میلیون متر مربع هم به هدف دست پیدا میکنیم.
او تصریح کرد: ما در حال طراحی یک پلتفرم هستیم که بخش عرضه و تقاضا را با هم ارتباط دهیم. تابستان سال گذشته هم با اختصاص پاداش به مردم در صورت کاهش مصرف انرژی ارتباط برقرار کردیم. در این پلتفرم هم این مفهوم را توسعه میدهیم و مردم هم با ثبت نام و وارد کردن اطلاعات، راهکارهایی را دریافت خواهند کرد، همچنین تامین تجهیزات برای آنها انجام خواهد شد. این کار بسیار عظیم است به همین دلیل ما به دنبال فرهنگ سازی سوپر اسکو در کشور هستیم. سوپر اسکو یعنی شرکتهای خدمات انرژی. شرکتهایی که اقداماتی در راستای مدیریت مصرف انرژی و کاهش بار مصرفی سرمایش انجام می دهند؛ اسم این پلتفرم " مای اسکو " است.
عمیدپور با بیان اینکه با شرکت مپنا نیز مذاکراتی انجام دادیم که بحث سخت افزاری این پلتفرم را انجام دهد، افزود: ما میخواهیم چتر حمایتی گستردهای ایجاد کنیم که شرکتهای اسکو در حوزههای هوشمند سازی، سرمایشی و ... را پوشش دهند. وزارت نیرو و شرکت توانیر ۱۸۰ اقدام را در جهت مدیریت مصرف برق لیست کردهاند که امیدواریم تا پایان امسال و تا قبل از اوج مصرف سال آینده این اقدامات را انجام دهیم.
او اضافه کرد: طرحهایی که در این جشنواره ارائه شده، فناوریهایی در حوزه سایه بانها است. انرژی تابشی اصلیترین بخشی است که سازهها را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر ما بتوانیم سپری در برابر این قرار دهیم به شدت بازدارنده است. همزمان اگر بتوانیم از فناوریهای خورشیدی استفاده کنیم،کاهش انرژی را برای ما در بر دارد که علاوه بر رفع مزاحمت گرما، میتوانیم برق هم تولید کنیم.
عضو کمیته مدیریت مصرف وزارت نیرو با پاسخ به این سوال که طرح های فناورانه ارائه شده به جشنواره سایهبانها، چترهای حرارتی و خورشیدی بیشتر در چه زمینه ای هستند، گفت: بیشتر طرحهای ارائه شده به دبیرخانه این جشنواره در حوزه ساختمان و خودرو است و با توجه به اینکه موتورهای دی سی در کولرها توسعه پیدا کرده است اگر یک سایه بان خورشیدی روی کولر آبی قرار دهید از این طریق مصرف برق کولر، از برق منزل جدا خواهد شد.
او تاکید کرد: با تولید برق از طریق سایه بانهای خورشیدی، برق کولرهای آبی تامین خواهد شد و با موتورهای بی ال دی سی با مصرف پایین حیات خود را ادامه می دهد. نزدیک به ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور داریم که با اجرای این طرح می توانیم شاهد کاهش شدید مصرف برق باشیم که این مستلزم سرمایه گذاری و برنامه ریزی است که سازنده کولرها را تشویق کنیم که این نوع از موتورها را بر روی کولرها استفاده کنند؛ این طرح از طریق ساتبا به زودی اجباری خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه نیرو خاطر نشان کرد: ما در مجموعه وزارت نیرو و پارک فناوری به دنبال این هستیم که این راهکارها را پیدا کنیم و در قالب پلتفرمها به مردم ارائه دهیم و شرکتهای اسکو را با مردم ارتباط دهیم که از این طریق برق مصرفی اضافه از خانهها به سمت صنعت روانه خواهد شد و باعث ارز آوری میشود.
عمید پور یادآور شد: پارک علم و فناوری در تلاش است که ما روی این مسیر حرکت کنیم. جشنواره بعدی ما در حوزه سرمایش موضعی است که ماه آینده برگزار می شود؛ همچنین تمرکز پژوهشگاه نیرو با برگزاری این جشنواره روی این است که دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان کشور را در این زمینه فعال کند.
در ادامه محمد عباداللهی، دبیر اجرایی اولین جشنواره سایه بانها، چترهای حرارتی و خورشیدی گفت: یکی از مسائل و دغدغههای وزارت نیرو مسئله تامین انرژی به خصوص در ناترازی انرژی در کشور است، مساله اول افزایش تولید انرژی از طریق افزایش ظرفیتهای نیروگاهی و انرژیهای تجدیدپذیر و ... است و مساله دوم مدیریت مصرف انرژی در داخل کشور است. ما می توانیم ۱۰ تا ۲۰ گیگاوات بهینه سازی انرژی از طریق مدیریت در مصرف داشته باشیم.
عباداللهی افزود: هدف ما این بود طرحهایی با رویکرد معماری ایرانی اسلامی با روش ساده، اقتصادی و در عین حال با بازده انرژی بالاتر معرفی کنیم. امروز ۴۳ طرح از سراسر کشور دریافت کردیم که ۳۵ طرح از اشخاص حقیقی، دانشجوها، پژوهشگران و ... دریافت شده و ۸ طرح هم در قالب شرکتهای دانش بنیان و سازمانها دریافت کردیم که از لحاظ تنوع بسیار جالب توجه بود. از ۴۳ طرح ۱۵ طرح صنعتی و بقیه به شکل متوازن، طرحهای خانگی، فناوری نوین، کشاورزی و خودرو بود.
دبیر اجرایی اولین جشنواره سایه بان ها، چترهای حرارتی و خورشیدی تصریح کرد: از بین ۴۳ طرح، ۱۳ طرح را بر اساس معیارهای مختلفی از قبیل اقتصادی بودن، نوآوری، ابعاد طرح و... منتخب اعلام کردیم. از بین ۱۳ طرح، از ۱۰ طرح به شکل منتخب و ۳ طرح هم به شکل برتر تجلیل میشود.
عباداللهی با بیان اینکه برای ۱۰ طرح منتخب رقم ۲ میلیون تومان و ۳ طرح برتر رقم ۱۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است، اضافه کرد: از همه ۴۳ طرحی که ارسال شده بود حمایت میکنیم در قالبی که بتوانند ساختار دانش بنیان پیدا کنند و یا در فنبازار تخصصی برق و انرژی که آبان ماه برگزار میشود و اتفاق مهمتر و کلانتری در سطح انرژی کشور هست، حضور یابند.