علی فتحی آشتیانی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور گفت: ما دچار سونامی مشکلات روانشناختی هستیم. در حال حاضر حدود یک سوم جامعه ما نیاز به خدمات روانشناختی دارند که این امر عدد بالایی است و بیتوجهی نسبت به آن میتواند پیامدهایی داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله با بیان اینکه آسیبهای اجتماعی سیر صعودی دارند، توضیح داد: در سال ۷۹ به ازای هر ۱۲ ازدواج یک طلاق، در سال ۸۹ به ازای هر ۶.۵ ازدواج یک طلاق، در سال ۹۹ به ازای هر حدود ۳ ازدواج یک طلاق داشتیم. تا اول مرداد ۱۴۰۲ در کل کشور به ازای هر سه ازدواج یک طلاق داشتیم و در تهران نیز به ازای هر ۲.۴ ازدواج یک طلاق داریم. این یعنی در چهار ماه اول سال جاری به ازای هر ۲.۴ ازدواج در تهران یک طلاق داشتیم. بالاترین آمار طلاق در لوکزانبورگ با عدد ۷۸ درصد و انگلیس وفرانسه و آمریکا و روسیه حدود ۵۰ درصد است. ما تقریبا به آنها داریم نزدیک میشویم.
وی با اشاره به تاثیر خشونت بر مسائل روانشناختی نیز تصریح کرد: تاثیر خشونتهای روانی، عاطفی و کلامی بر روان افراد بسیار بیشتر از خشونت فیزیکی است. به طور طبیعی خانمها و کودکان در معرض خشونت بیشتری قرار دارند تحقیقات نشان میدهد از هر پنج زن یک نفر مورد خشونت قرار میگیرد.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاور کشوردرباره لزوم اقداماتی برای پیشگیری اولیه و ثانویه در این زمینه توضیح داد: اولویت دادن به خانواده به عنوان بنیادی ترین نهاد اجتماعی، یکی از مسائل مهم است چراکه فروپاشی خانواد میتوانند همه چیز را ایجاد کند. ما در مرحله گذار از سنت به مدرنیته و پست مدرن هستیم. اگر در گذشته شب نشینی بین خانوادهها وجود داشت، امروز هر کسی در گوشهای در اتاق خود است.
فتحی با بیان اینکه ارتقای سطح سواد سلامت روانی، آموزش و مشاوره پیش از ازدواج بر اساس الگوهای اسلامی و ایرانی باید در دستور کار ما قرار گیرد، اظهار کرد: درصدی از خانوادههای ما مشاوره پیش از ازدواج میگیرند اما این امر کفایت نمیکند. این درصد خیلی کم و شاید دو الی سه درصد و در خوشبینانه ترین حالت ۱۰ درصد است.
وی با بیان اینکه من به دنبال پیشنهاد راه اندازی روانشناس خانواده هستم، گفت: همانطور که پزشک خانواده داریم باید روانشناس خانواده داشته باشیم. مثلا هر ۱۰۰ الی ۵۰۰ خانواده یک روانشاس داشته باشند تا بتوانند تعامل مستمر و مداوم با او داشته باشند و نگذارند که مشکلات روانشناختی آنها مزمن شود.