ابوالفضل چمندی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی در یکصدوهفتمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در خصوص دستاوردهای سفر هیأت تجاری و اقتصادی استان به افغانستان گفت: در سفر به افغانستان هیأتی متشکل از ۷۶ نفر از فعالان بخش خصوصی و دولتی حضور داشتند. حدود ۸۰ درصد از این هیأت از بخش خصوصی حضور داشتند.
وی افزود: طی ملاقاتی با وزیر معادن افغانستان، بر همکاریهای مشترک بخش خصوصی از ظرفیتهای افغانستان از جمله در حوزه معادن ذغال سنگ، گوگرد، نفت و گاز از جمله مسائلی بود که در این جلسه مطرح شد.
معاون امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: پیشنهاد ما ایجاد کنسرسیوم مشترک اکتشاف و استخراج معادن افغانستان در قالب یک برنامه راهبردی ده ساله بود.
هم چنین در ملاقات هیأت تجاری و اقتصادی خراسان جنوبی با وزیر زراعت و مالداری افغانستان بر تولید مشترک دو کشور خصوصا در اقلامی که در حال واردات آنها از جمله نهادههای دامی و گوشت هستیم، تأکید شد.
چمندی دراینباره گفت: در این ملاقات پیشنهاد ایجاد یک مزرعه الگوی مشترک داده شد و توافقات اولیه و نسبی ما این است که ۵۰ هزار هکتار زمین را زیر کشت ببریم.
وی با اشاره به جلسه هیأت تجاری و اقتصادی استان با وزیر اقتصاد افغانستان گفت: ایجاد یک بانک مشترک و تسهیل در مراودات مالی در این جلسه مورد تأکید قرار گرفت. هوشمندسازی در زمینه نقلوانتقالات خصوصا در گمرکات دو کشور در این جلسه مورد تاکید قرار گرفت. هم چنین ضمانت برای سرمایهگذاری سرمایهگذاران ایرانی که تمایل دارند در حوزههای محل بحث در این کشور فعالیت کنند، از دیگر مواردی بود که در این جلسه بر آن تاکید شد.
معاون امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی هم چنین اعلام کرد: بهرهبرداری بلند مدت خط ریلی خوافهرات که هشتمین قطار نیز در روزهای گذشته از این مسیر عبور کرده توسط کنسرسیوم ریلی ایران و رئیس اداره ملی راهآهن افغانستان به امضا رسید.
چمندی با اشاره به ملاقات هیأت تجاری و اقتصادی استان با معاون وزیر صحت عامه افغانستان گفت: در این ملاقات مباحثی از جمله صادرات دارو، تجهیزات پزشکی، تولیدات مشترک و گردشگری سلامت مطرح شد که توافقات خوبی در این زمینه انجام شده است.
وی افزود: توافقاتی با وزیر تجارت افغانستان مبنی بر ۲۴ ساعته شدن گمرکات دو کشور صورت گرفت که امیدواریم با توجه به سفر قریبالوقوع هیأت بلندپایه اقتصادی افغانستان به ایران به زودی اتفاق بیفتد.
معاون امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: بحث تجارت و ترانزیت موضوعی بود که مورد تأکید ویژه دو طرف قرار گرفت. هم چنین با توجه به منطقه آزاد شدن منطقه دوغارون، طرف افغانستانی تمایل دارد در تقارن با منطقه اقتصادی استان، منطقه آزادی در آن طرف مرز ایجاد کند تا منطقه آزاد مشترک برای تولیدات مشترک اتفاق بیفتد.
چمندی گفت: در بخش زیرساختهای افغانستان بر موضوعاتی از جمله صادرات و تولید برق و ارسال و صادرات گاز از موضوعات مهمی بود که مورد توافق قرار گرفت.
وی با اشاره به جلسه هیأت تجاری و اقتصادی استان با وزیر امورخارجه افغانستان گفت: در این جلسه بر توسعه مناسبات در حوزههای مختلف تأکید شد.
فیروز ابراهیمی، رئیس خانه صمت استان در ادامه این نشست در خصوص سفر هیأت تجاری و اقتصادی خراسان رضوی به افغانستان اظهار کرد: ثبات اقتصادی، افزایش قدرت پولی ملی افغانستان، تورم در حد صفر و امنیت عالی این کشور، فضا را برای سرمایهگذاریهای مشترک خصوصا در بخش کشاورزی و معادن مهیا کرده است.
وی افزود: بخشی از هیأت تجاری و اقتصادی خراسان رضوی که در حوزههای کشاورزی و معدن فعالیت دارند در افغانستان ماندهاند تا قراردادهایی منعقد کنند.
این درحالی است که در این نشست استاندار خراسان رضوی نیز گفت: در بازدید از افغانستان احساس شد که جای بخشهای اقتصادی ایران در این کشور خالی است.