رویترز در اوایل این هفته با استناد به دادههای ردیابی کشتیها گزارش داد، فروشندگان نفتای روسیه (نفت سبک) حدود ۷۷۰ هزار تن محصول نفتی سبک را در دوره ژانویه تا سپتامبر به هند ارسال کردند، در حالی که در کل سال ۲۰۲۲ تنها ۱۵۴ هزار تن از این محصول فروخته شده بود.
بر اساس جزئیات Vortexa، هند در ۹ ماهه امسال ۲.۱ میلیون تن نفتا (naphtha) وارد کرده است که عمدتاً برای تولید پلاستیک و مواد پتروشیمی استفاده میشود که ۳۷ درصد آن محصول روسیه بوده است.
در همین حال عرضه نفتا به هند از امارات متحده عربی، که مدتها به دلیل نزدیکی، اصلیترین تأمینکننده محصولات نفتی وارداتی این کشور بود، در دوره ژانویه تا سپتامبر به ۶۸۶ هزار تن کاهش یافت، این در حالی است که در مدت مشابه یک سال گذشته حدود ۶۹۷ هزار تن در همان بازه زمانی ژانویه تا سپتامبر ثبت شده بود.
نفتا مخلوطی قابل اشتعال از هیدروکربنهای مایع است که از تقطیر مستقیم نفت و همچنین از قطران زغال سنگ، رسوبات شیل، ماسههای قیر و تقطیر مخرب چوب به دست میآید. این روغن زمانی به عنوان روغن موتور برای تراکتورها استفاده میشد و اکنون به عنوان ماده اولیه صنایع پتروشیمی استفاده میشود.
تخفیف در عرضه انرژی روسیه به همراه هزینه بالای گاز طبیعی، جایگزینی برای نفتا برای تولیدکنندگان پتروشیمی، تولیدکنندگان هندی را بر آن داشت تا واردات نفتا از روسیه را افزایش دهند.
دادههای وبگاه ردیاب کشتی Kpler نشان میدهد، علیرغم افزایش شدید خرید ثبتشده در سال جاری، هند در میان واردکنندگان برتر نفتای روسیه در جهان تنها در رتبه هفتم قرار دارد. علاوه بر این، سومین اقتصاد بزرگ آسیا نیز یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده نفتا است.
بیشتر نفتای روسیه وارداتی هند توسط صنایع Reliance خریداری شد، یک شرکت هلدینگ هندی که بنا بر گزارشها بزرگترین مجتمع پالایش نفت جهان را اداره میکند. یکی دیگر از تولیدکنندگان پتروشیمی، HPCL-Mittal Energy، به دلیل قیمت بالاتر گاز در کارخانه کراکر خود در باتیندا، که میتواند ۱.۲ میلیون تن در سال مواد پتروشیمی تولید کند، به جای گاز طبیعی از نفتا استفاده میکند.
به گفته بازرگانان و کارشناسان انرژی، خرید نفتا هند بیشتر رشد خواهد کرد، زیرا پروژههای جدید پتروشیمی و تعمیرات پالایشگاهی به ناچار تقاضا برای ترکیب با بنزین را افزایش میدهد.
پیشبینی میشود این کشور تا سال ۲۰۴۰ مصرف سالانه محصولات پتروشیمی خود را ۳ برابر کند و به ۸۰ میلیون تن برساند.