مجلس سنای آمریکا شنبه شب در لحظات آخر، یک لایحه «بودجه موقت» تصویب کرد تا از تعطیلی دولت جلوگیری کند. بودجه سال مالی جدید آمریکا محل مناقشات بسیار بود، زیرا گروهی از نمایندگان راستگرا خواستار کاهش هزینهها شده بودند که بخشی از آن هم مربوط به قطع کمکها به اوکراین میشد.
درگیری بر سر بودجه کلی تا جایی ادامه پیدا کرد که کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان مجبور شد پیشنهاد یک بودجه موقت ۴۵ روزه را بدهد. اگر این بودجه به تصویب نمیرسید، از صبح یکشنبه، اول اکتبر که سال مالی در آمریکا آغاز میشود، دولت به دلیل عدم تامین مالی تعطیل میشد که میتوانست یک دومینوی فاجعهبار برای مردم و اقتصاد آمریکا به بار بیاورد.
اکنون این لایحه به دولت اجازه میدهد تا ۴۵ روز باز بماند و به مجلس و سنا فرصت بیشتری برای تکمیل قانون بودجه اصلی میدهد.
مسئلهای که توجه بسیاری را به خود جلب کرده آن است که این بودجه موقتی که تا اواسط نوامبر دولت را تامین میکند حاوی هیچ کمک جدیدی برای اوکراین نیست. جو بایدن در سخنرانی تازه خود ضمن ابراز رضایت از تعطیل نشدن دولت، در انتقاد به این تصمیم گفت که زمان برای کمک به کییف در حال از دست رفتن است و از کنگره خواسته «این بازی را متوقف کند».
بایدن میگوید این اقدام برای ادامه کار دولت انجام شده و تلاش کرد اطمینان دهد که آمریکا بعدا در بودجه اصلی، کمکهای بیشتری برای اوکراین در نظر خواهد گرفت. او گفت: «من نمیتوانم باور کنم کسانی که [پیش از این] به حمایت از اوکراین رای داده بودند اکنون به دلایل کاملا سیاسی اجازه دهند افراد بیشتری در اوکراین بمیرند».
با این حال، جنگ اوکراین به تازگی وارد نوزدهمین ماه خود شده و بسیاری از قانونگذاران میگویند با ادامه جنگ کسب موافقت برای کمک به اوکراین در کنگره دشوارتر خواهد شد.
متحدان خارجی اوکراین از این تصمیم آمریکا متعجب و نگران شدهاند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از آمریکا خواسته در قطع کمکها تجدید نظر کند. وی گفت: «امیدوارم این تصمیم قطعی نباشد و اوکراین همچنان حمایت آمریکا را داشته باشد».
از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین ساعاتی پس از تصویب بودجه موقتی در کنگره در یک سخنرانی از پیش ضبط شده، بدون اشاره مستقیم به تصمیم آمریکا گفت که هیچ چیز نمیتواند نبرد کشورش علیه روسیه را تضعیف کند و تا زمانی که جنگ طول بکشد خواهد جنگید.
در همین حال، اولگ نیکولنکو، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین در نظراتی در شبکه اجتماعی فیس بوک به دنبال اطمینان دادن به اوکراینیها در مورد حمایتهای واشنگتن در آینده بود. وی گفت کییف در حال کار با شرکای آمریکایی خود است تا اطمینان حاصل کند بودجه بعدی شامل کمکهای مالی برای اوکراین میشود و از سوی دیگر بودجه تایید شده قبلی تحت تاثیر این تصمیم قرار نخواهد گرفت.
اینا سووسون، نماینده پارلمان اوکراین نیز میگوید: «البته که ما نگران هستیم، زیرا برای اوکراین این جنگ به یک واقعیت روزمره تبدیل شده است».
در همین حال، بسیاری از نمایندگان جمهوریخواه همچنان بر سر موضع خود هستند. ریک اسکات، سناتور جمهوری خواه که پس از لغو کمکها به اوکراین به لایحه موقتی رای داد، میگوید کنگره باید «مکالمهای با مردم آمریکا داشته باشد». او گفت: «در ایالت من، مردم میخواهند به اوکراین کمک کنند، اما در عین حال میخواهند به آمریکاییها نیز کمک کنند».
این گفته او احتمالا اشاره به عقیده برخی جمهوریخواهان دارد که در میانه بدهی ۳۳ تریلیون دلاری آمریکا، کمک به کییف در جنگ دیگر جایز نیست.
اوکراین در حال اجرای «ضد حمله» مشهور خود علیه روسیه است. ضد حمله که از خرداد ماه آغاز شده، از چندین ماه قبل پیشبینی میشد و غرب روی آن سرمایهگذاری کرده بود. طی این مدت رسانههای غربی به نقل از مقامات ناشناس چندین گزارش منتشر کرده و گفتند ضد حمله اوکراین با سرعتی که مورد انتظار بود همخوانی ندارد و افزون بر این، اوکراین بخش قابل توجهی از تسلیحات ارسالی را در این مدت مصرف کرده است. افزون بر کندی اوکراین در پیشروی و بالا رفتن استفاده از تسلیحات و مهمات جنگی، بسیاری میگویند در شرایط کنونی کمبود «زمان» نیز به مسئلهای تعیین کننده تبدیل شده است.
اواخر شهریورماه، مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با تعیین ضربالاجلی کوتاه گفت بین ۳۰ تا ۴۵ روز فرصت باقی مانده و بعد از آن شرایط آب و هوایی مانع ادامه ضد حمله اوکراین خواهد شد. او ضمن تایید پیشروی کند اوکراین در فصل تابستان گفت هوای سرد و بارش، حرکت برای ارتش کییف را در آینده نزدیک بسیار سختتر خواهد کرد.
محرومیت اوکراین در بودجه جدید در حالی رخ داد که کمی بیش از یک هفته پیش، زلنسکی با قانونگذاران آمریکایی دیدار کرده و تلاش کرد به آنان اطمینان دهد که ارتش کییف در جنگ پیروز خواهد شد. پس از این دیدار بود که چاک شومر، سناتور دموکرات گفت دیدار زلنسکی با مجلس سنا را میتوان در یک جمله خلاصه کرد: «اگر کمک دریافت نکنیم جنگ را میبازیم».
به گفته موسسه اقتصاد جهانی «کیل» آلمان، از زمان آغاز جنگ، دولت بایدن و آمریکا بیش از ۷۵ میلیارد دلار به اوکراین کمک کردهاند که شامل کمکهای بشردوستانه، مالی و نظامی میشود.
مقامات روسیه بارها از سیل تسلیحاتی که به اوکراین فرستاده میشود انتقاد کردهاند. دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه تابستان امسال در مورد فرسایشی شدن جنگ اوکراین گفته بود: «اگر ناتو به خصوص امریکا و دستنشاندههایش ارسال تسلیحات و مهمات به اوکراین را متوقف میکردند، «عملیات ویژه نظامی روسیه» طی چند ماه تمام میشد».
اکنون پس از گذشت ۱۹ ماه از جنگ، حمایت آمریکا که زمانی «تزلزل ناپذیر» خوانده میشد، در حال کمرنگ شدن است و مقاومت جمهوریخواهان در برابر کمکها در سالنهای کنگره شدت گرفته است. همزمان، افکار عمومی نسبت به مسئله اوکراین نیز در حال تغییر است. نظرسنجی سیانان در ماه اوت نشان داد که اکثر آمریکاییها با مجوز کنگره برای حمایت از اوکراین مخالف هستند. این در حالی است که نظرسنجی مشابه در فوریه سال ۲۰۲۲ (روزهای ابتدایی جنگ) نشان میداد ۶۲ درصد آمریکاییها خواستار ارسال کمکهای بیشتر به اوکراین هستند.