هنرمندان کشورهای چین و تاجیکستان در گردشی فرهنگی که به همت دبیرخانه بیستویکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی در استان گلستان برنامه ریزی شده بود، با حضور در زورخانه پوریای ولی، از نزدیک با این جلوه از فرهنگ کهن پهلوانی و اساطیری ایران زمین آشنا شدند.
گروه هنرمندان کشورهای چین که برای اجرای نمایشهای yue opera و tabili parron خود در بیست و یکمین جشنواره بین الملی نمایشهای آیین و سنتی به کشورمان و استان گلستان آمده اند، در گردشی فرهنگی و تاریخی و با هدف تبیین فرهنگ و منش ایرانی به زورخانه پوریای، ولی در شهرستان گرگان رفتند و از نزدیک با جلوهای از فرهنگ کهن پهلوانی و اساطیری ایران زمین آشنا شدند.
همچنین هنرمندان کشورهای چین و تاجیکستان ضمن ابراز خرسندی از مواجه با ورزش پهلوانی و نمایش زیبای ورزشکاران پیر و جوان این ورزش کهن ایران زمین، با حضور در بافت تاریخی گرگان و محلات قدیمی، با فرهنگ و تاریخ شهر تاریخی گرگان آشنا شدند.
به باور برخی کارشناسان قدمت زورخانه به هفتصد سال پیش میرسد یعنی حدود قرن هفتم شمسی بود که پوریای، ولی آذربایجانی ورزشهای باستانی را سازمان دهی کرد، اما با توجه به تاریخ و فرهنگ کهن ایران زمین این ورزش باستانی میتواند قدمت بیشتری نیز داشته باشد. این ورزش زورخانهای بعد از اسلام هم توانست بزرگی و منش اسطورههای ایرانی را زنده نگه دارد.
یادآوری میشود، بیستویکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با دبیری احمد جولایی، از یکم تا یازدهم مهر، در بخشهای «رادیو تئاتر» و «نمایشگاه هنرهای نمایشی» به میزبانی تهران، «صحنهای» (ویژه-آزاد) و «بینالملل» به میزبانی استان گلستان (گرگان و کردکوی)، «شبیهخوانی» به میزبانی استان مرکزی (تفرش)، «نمایشهای فردی، نقالی، روایتهای ملی و کارآواها» و «معرکهها، آیینها و بازیهای نمایشی» به میزبانی استان چهارمحال و بختیاری (شهرکرد)، «عروسکی» و «دانشجویی صحنه» به میزبانی خراسان شمالی (بجنورد) و «سمینارهای پژوهشی» و «نمایشنامهنویسی» به میزبانی آذربایجان شرقی (تبریز) در حال برگزاری است.