پس از این که دولت فرانسه اعلام کرد که ورزشکاران نماینده این کشور حق استفاده از حجاب در المپیک ۲۰۲۴ در پاریس را ندارند، سازمان ملل بحث فرانسه درباره پوشش زنان را مورد بررسی قرار داده و گفته است که زنان نباید مجبور به رعایت قوانین لباس باشند.
براساس گزارش گاردین، مارتا هورتادو، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، روز سه شنبه پس از این که از او پرسیده شد که آیا این ممنوعیت با معیارهای حقوق بشر سازمان ملل مطابقت دارد یا خیر، گفت: هیچکس نباید آنچه را که زن باید بپوشد یا نپوشد تحمیل کند.
اظهارات او پس از آن بیان شد که آملی اودآ کاسترا، وزیر ورزش فرانسه بر تعهد دولت به سکولاریسم و مخالفت آن با نمایش نمادهای مذهبی در رویدادهای ورزشی تاکید کرد. این بدان معناست که نمایندگان فرانسه روسری نخواهند داشت.
به این ترتیب، ورزشکاران زن فرانسوی نمیتوانند هنگام نمایندگی فرانسه در مسابقات ورزشی ملی یا بین المللی از روسری (یا هر لباس دیگری که نشان دهنده وابستگی مذهبی آنها باشد) استفاده کنند.
قوانین برای سایر ورزشکاران توسط هر فدراسیون بین المللی و تحت نظارت کمیته بین المللی المپیک تعیین میشود.
هورتادو روز سهشنبه به تعهد فرانسه، بهعنوان امضاکننده کنوانسیون بینالمللی رفع تبعیض علیه زنان، اشاره کرد که «تمام اقدامات مناسب را برای اصلاح هر گونه الگوی اجتماعی یا فرهنگی که مبتنی بر ایده حقارت یا برتری هر دو جنس است، انجام دهد».
این مقام سازمان ملل به خبرنگاران گفت: با این حال، اعمال تبعیض آمیز علیه یک گروه میتواند پیامدهای مضری داشته باشد.
او همچنین به استانداردهای بینالمللی در مورد حقوق بشر اشاره کرد تا استدلال کند که محدودیتهای بیان دین یا عقاید «تنها در شرایط واقعاً خاصی قابل قبول است که نگرانیهای مشروع برای امنیت عمومی، نظم عمومی یا سلامت عمومی را برطرف میکند».
بحث طولانی مدت فرانسه در مورد سکولاریسم و پوشش زنان مدت هاست که به ورزش سرایت کرده است. در ژوئن، دادگاه عالی اداری کشور ممنوعیتی را تایید کرد که فوتبالیستهای زن را از پوشیدن روسری در حین بازی منع میکرد. دادگاه این محرومیت را «مناسب و متناسب» تشخیص داد و گفت فدراسیونهای ورزشی حق دارند الزامات بیطرفی را برای بازیکنان خود به منظور «تضمین اجرای روان مسابقات و جلوگیری از درگیری» اعمال کنند.
این ممنوعیت توسط گروهی از بازیکنان با حجاب به چالش کشیده شده بود که خود را «Les Hijabeuses» مینامیدند، و استدلال میکردند که این ممنوعیت با تصمیم فیفا در سال ۲۰۱۴ برای لغو محرومیت چند سالهاش مغایرت دارد. ژرالد دارونین، وزیر کشور تندرو فرانیه، تلاشهای آنها را مورد بیاعتنایی قرار داد، و آنها را متهم کرد که امیدوارند جمهوری را لگد کنند و ادعا کرد: وقتی فوتبال بازی میکنید، نیازی به دانستن دین فرد مقابل ندارید.
از آن زمان، دولت فرانسه تلاشهای خود را برای تحمیل سکولاریسم با سرکوب لباسهای مذهبی تشدید کرده است. ماه گذشته اعلام کرد که عبا و لباس بلندی را که برخی از زنان مسلمان میپوشند، در مدارس دولتی ممنوع میکند، که منجر به فرستادن دهها دختر از مدرسه به خانه میشود.
در حالی که دولت از تصمیم خود دفاع کرد و گفت که این تصمیم با قانون سال ۲۰۰۴ مطابقت دارد، منتقدان آن را متهم کردند که در تلاش برای رقابت با رقبای راست تندرو خود، به سمت افراطیگری حرکت میکند.
کلمانتین اوتن، نماینده حزب چپ رادیکال La France Insoumise، این ممنوعیت را «ویژگی طرد وسواسی مسلمانان» توصیف کرد، در حالی که ژان لوک ملانشون، رهبر La France Insoumise، دولت را به راه اندازی «شکل پوچ جنگ با دین» متهم کرد».
ادعای تعهد شدید فرانسه به سکولاریسم اغلب آن را در تضاد با کمیته حقوق بشر سازمان ملل قرار داده است.
در سال ۲۰۱۸، کمیتهای متشکل از ۱۸ کارشناس از سراسر جهان اعلام کرد که این کشور حقوق دو زن را پس از اینکه آنها را به دلیل پوشیدن نقاب جریمه کرد، نقض کرده است. در دو حکم مهم این کشور گفت که دولت در حمایت از ادعای خود مبنی بر اینکه نقاب تهدیدی برای امنیت عمومی است، شکست خورده است.