عصارخانه کهک یکی از قدیمیترین عصارخانه های ایران در شهرستان کهک استان قم در دوران صفویه ساخته شده است.
عصارخانهها، میراثی صنعتی و گویای مشقات فراوان گذشتگان برای روغنگیری بوده که با پیشرفت تکنولوژی منسوخ شده و در نتیجه این روش روغنگیری یکی از گنجینههای معماری سنتی ایرانی محسوب می شود.
عصارخانه به مکانی گفته میشود که محل گرفتن شیره انگور، تهیه روغن از دانههای روغنی مانند کنجد، بادام، سیاه دانه و… بوده است.
روغنگر خانه یا عصارخانه عبارت از محلی بود که در وسط آن دو قطعه سنگ گرد بر روی هم قرار داشت و این دو قطعه سنگ از یک طرف با اهرمی به یک رأس چهارپا، مثل الاغ یا شتر یا قاطر یا اسب متصل میشد. با حرکت دَوَرانی چهارپا سنگ رویی آسیاب به حرکت درمیآمد و با گردش این سنگ، روغن موادی که به وسط سنگ ریخته میشد، تحت فشار و سایش مابین دو سنگ استحصال میشد.