هفده‌ هزار قطعه از الواح هخامنشی با مجوز خزانه‌داری آمریکا قرار بود نهایت سه سال پیش به ایران بازگردانده شود، اما بازگشت آن‌ها به خانه تا امروز طول کشیده است.

۳۵۰۶ لوح هخامنشی که با پرواز ریاست‌ جمهوری از آمریکا به ایران منتقل شده، بخشی از الواح هخامنشی است که در مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو به «امانت» سپرده شده بود تا خوانده شود، اما بازگشت آن‌ها به خانه روند پیچیده‌ای را طی کرد. تاکنون پنج محموله از الواح هخامنشی از آمریکا به ایران برگردانده شده و هنوز قطعاتی از این الواح در مؤسسه شیکاگو باقی مانده است.

الواح هخامنشی در سال ۱۳۱۳ خورشیدی در تخت جمشید کشف شد. این الواح بعد‌ها در ۵۰ صندوق چوبی که شامل حدود ۲۰۰۰ جعبه مقوایی و چند پیت نفتی که در تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) به پارافینِ مذاب آغشته شده بودند، از طریق بوشهر به آمریکا فرستاده شدند.

انتقال با موافقت دولت وقت ایران انجام شد و در قرارداد و موافقت‌نامه طرفین نیز آمده بود که «ایران لوح‌هایی گلی را برای رمزگشایی و خواندن به امانت به دانشگاه شیکاگو که مشغول کاوش تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) بود، می‌سپارد.»

به گفته محمدحسن طالبیان ـ معاون پیشین میراث فرهنگی ـ تعداد الواح هخامنشی که حدود ۹۰ سال پیش برای مطالعه به موسسه شرق‌شناسی شیکاگو فرستاده شده بود، بیش از ۳۰ هزار قطعه بوده که اندازه‌های مختلف داشته و تعدادی هم شکسته بوده است.

ارنست هرتسفلد، باستان‌شناس آلمانی که در کاوش‌های تخت جمشید حضور داشت، نیز تخمین زده که این یافته شامل حدود ۳۰ هزار و یا بیشتر لوح و قطعات گلی کتیبه‌دار و مُهر و موم‌شده بود. آن زمان امکان خواندن الواح در ایران وجود نداشت، در نتیجه در هنگام امانت‌سپاری از الواح صورت‌برداری دقیق نشد.

رمزگشایی الواح طبق مستندات از سال ۱۹۳۷ آغاز می‌شود، اما با شروع جنگ جهانی دوم، کار تا سال ۱۹۴۵ میلادی متوقف می‌ماند و رمزگشایی و بازگشت کامل این الواح با تأخیر مواجه می‌شود.

چند کارشناس روی لوح‌های گلی تخت جمشید کار می‌کردند؛ یک استاد بزرگ سومرشناسی به نام آرنولد پوبل (Poebel) و دو شاگرد او که یکی «جورج کامرون» و دیگری «ریچارد هلک» بودند، ابتدا لوح‌ها را که به خط میخی بودند، رمزگشایی کردند تا زبان آن‌ها مشخص شود. وقتی دریافتند که گل‌نبشته‌ها عیلامی هستند، روی آن‌ها کار کردند، اما چون در آن زمان آگاهی‌ها از دوره عیلامی هخامنشی فقط سنگ‌نوشته‌های پادشاهان هخامنشی بود، کار به کندی پیش می‌رفت.

مطالعه گل‌نوشته‌ها در دانشگاه شیکاگو با شروع جنگ جهانی متوقف و پس از پایان جنگ در سال ۱۹۴۵ میلادی دوباره آغاز شد. در آن دوره، کامرون و هلک مطالعه گل‌نوشته‌ها را آغاز کردند که گل‌نبشته‌های خزانه تخت جمشید نیز به دانشگاه رسیدند.

کامرون پس از این‌که ۱۵۰ گل‌نوشته را خواند، توجه خود را به خواندن گل‌نوشته‌های خزانه تخت جمشید معطوف کرد و سرانجام کتاب آن در سال ۱۹۴۸ میلادی چاپ شد.

در این مسیر، عبدالمجید ارفعی، پژوهشگر و متخصص زبان‌های باستانی که از آخرین مترجمان بازمانده خط میخی عیلامی در ایران است، نیز در مطالعه و خوانش این گل‌نبشته‌ها نقش داشت.

با درگذشت هلک، در سه مرحله بخش‌های کوچکی از الواح به کشور برگردانده شد. در سال ۱۳۲۷ (۱۷۹ قطعه)، سال ۱۳۲۹ (۳۷هزار قطعه) و سال ۱۳۸۳ نیز (۳۰۰ قطعه) به ایران مسترد شد.

در این میان، یک شکایت جریان استرداد الواح هخامنشی به ایران را تغییر داد؛ پرونده‌ای معروف به «جنی روبین» (شاکی پرونده الواح هخامنشی) علیه ایران تشکیل شد.

دادگاهی در آمریکا حکم داد آثار تاریخی ایران که به صورت امانت در دانشگاه شیکاگو نگهداری می‌شدند، مصادره شوند و غرامت ۷۱ میلیون و ۵۰۰ هزار دلاری قربانیان آمریکایی یک انفجار انتحاری در بیت‌المقدس از فروش این کتیبه‌ها و اشیاء تاریخی پرداخت شود.

این حمله انتحاری سال ۱۹۹۷ رخ داد و طی آن سه نیروی نظامی به پیاده‌روی شلوغ یک مرکز خرید حمله کرده و خود را منفجر کردند. این حمله انتحاری منجر به کشته شدن پنج تن و زخمی شدن ۲۰۰ نفر دیگر شد. هرچند در دادگاهی به تاریخ دوم اسفند ۱۳۹۶، رأی قضات دیوان عالی به نفع ایران صادر و حکم مصادره و فروش الواح هخامنشی ایرانی لغو شد، اما باز شدن این پرونده، روند استرداد الواح هخامنشی را حدود ۱۴ سال عقب انداخت.

در مهر ماه سال ۱۳۹۸ که چهارمین محموله از الواح هخامنشی به ایران تحویل داده شد، رئیس مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو که همراه آن محموله به تهران آمده بود، زمان تقریبی پایان بسته‌بندی و انتقالِ باقی‌ماندۀ محموله الواح هخامنشی را اردیبهشت ۱۳۹۹ پیش‌بینی کرده بود.

بعد‌ها گفته شد همه‌گیری کرونا، روند بازگشت این الواح به ایران را متوقف کرد. در این بین مسؤولان میراث فرهنگی گفتند که تعلل اداره خزانه‌داری ایالات متحده برای صدور مجوز خروج الواح از آمریکا و بر تأخیر بازپس‌گیری الواح تاثیر گذاشته است.

همچنین پس از صدور مجوز خزانه‌داری، قرار بر این شده بود محموله تاریخی آماده‌شده در یک کشور ثالث به نمایندگی ایران تحویل داده شود، اما وزارت امور خارجه فرانسه و آلمان از همکاری در این‌باره سر باز زدند.

سرانجام مقرر شد به دلیل شرایط تحریم و همکاری نکردن شرکت‌های هواپیمایی و بیمه‌ای، محموله الواح هخامنشی توسط مؤسسه شرق‌شناسی به نمایندگی ایران در نیویورک تحویل داده شود تا در زمان برگزاری مجمع سالانه سازمان ملل از طریق هواپیمای حامل هیأت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران به کشور بازگردانده شود.

این ۳۵۰۶ لوح هخامنشی در هشتم شهریورماه ۱۴۰۲ از سوی مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو به نمایندگی ایران در آمریکا تحویل داده و پنج‌شنبه ۳۰ شهریورماه ۱۴۰۲ با هواپیمای ریاست جمهوری به ایران منتقل شد. این مجموعه در ۹ صندوق هر کدام به وزن ۷۵ کیلو گرم و به ابعاد ۱۲۹/۷ سانتی‌متر طول، ۷۰ سانتی‌متر عرض و ۵۷/۹ سانتی‌متر ارتفاع بسته‌بندی شده است.

استرداد این الواح در  نتیجه رایزنی‌های بسیار بین وزارت امور خارجه، مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست‌جمهوری و وزارت میراث فرهنگی با مؤسسه شرق‌شناسی شیکاگو بود.

مرور سوابق استرداد الواح هخامنشی نیز بیان می‌کند که پس از پایان خوانش و مطالعه الواح، بازگرداندن آن‌ها به مرور زمان و با توجه به تفکیک و طبقه‌بندی الواح که بر اساس میزان سلامت آن‌ها توسط مؤسسه شرق‌شناسی اولویت‌بندی شده بود، در سال ۱۳۲۷ شمسی آغاز شد.

طبق اعلام مؤسسه شرق‌شناسی، مقرر شده بود آن مؤسسه دو بار در سال از خزانه‌داری آمریکا، صدور مجوز انتقال الواح به ایران را تقاضا کند تا بتواند سالانه ۵۰۰۰ لوح را مسترد کند، رویه‌ای که در مقاطعی به درستی طی نشده و روند بازگشت این الواح را طولانی کرده است.

روند استرداد الواح هخامنشی از آمریکا به ایران
  عنوان تعداد سال بازگشت
۱

الواح تخت جمشید

۱۷۹

۱۳۲۷

۲

الواح تخت جمشید

۳۷۰۲۷

۱۳۳۰

۳

الواح عیلامی تخت جمشید

۳۰۰

۱۳۸۳
۴

الواح عیلامی تخت جمشید

۱۷۸۳

۱۳۹۸

۵

الواح عیلامی و آرامی تخت جمشید

۳۵۰۶

۱۴۰۲

 

طبق اطلاعات منتشرشده از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پنجمین محموله استردادشدۀ الواح هخامنشی شامل تعداد ۲۶۷۰ قطعه لوح بزرگ به خط میخی و زبان عیلامی و تعداد ۸۳۶ قطعه لوح کوچک به خط میخی و زبان آرامی است که اکنون به موزه ملی ایران تحویل داده شده و پس از مراحل قرنطینه، در همین موزه به نمایش گذاشته می‌شود.

منبع: ایسنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مبارز
۰۱:۱۶ ۰۱ مهر ۱۴۰۲
از کج اندیشان بد ذات و سرشت
انتظاری نیست جز کردار زشت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
توهم فقط از آن خاخامنشان است وبس
Iran (Islamic Republic of)
مبارز _ نادر طالب زاده
۱۵:۲۷ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
سید ابراهیم رییسی ، بت اهریمنی آمریکا را شکست.
Iran (Islamic Republic of)
مبارز
۱۵:۲۶ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
سید ابراهیم رییسی ، بت اهریمنی آمریکا را شکست.
Iran (Islamic Republic of)
مبارز
۱۵:۲۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
سپاس آقای سید ابراهیم رییسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۷ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
چون زمان نیاز داشتند از روشون کپی بزنن و کپی ها رو براتون بفرستن بدون اینکه بتونید تشخیص بدید.
Iran (Islamic Republic of)
مبارز
۱۵:۳۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
از کربن 14 خبر داری!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۱ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
بیشتر این ها را خود مسئولین میفروشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۰ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
کاش امام زمان منجی عالم بزودی بیاد و قرآن برای ما تعلیم میداد و اصلاح میشدیم .
Germany
ناشناس
۱۵:۰۸ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
خدایا این همه نادانی رو پایان بده و ایران ما رو نجات بده!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۴ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
منتظر بودند هفته دولت برسد تا به کشور باز گردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۴ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
هر چه از ایران فرهنگ و تمدن از زمین بیرون میاد از امریکا مین انفجاری از زمین بیرون میاد
United States of America
ناشناس
۱۳:۴۷ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
یه مشت گل که روش چیزهایی نوشتن که ما بهش افتخار میکنیم و از گذشته های دور باقی مانده ولی الان را باید نگاه کنیم ببینیم چی هستیم و چرا مثل گذشته نیستیم و چرا بدتر از آن شدیم.
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۳:۱۰ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
کسی می‌دونه ترجمه این هارو کجا میشه پیدا کرد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۷ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
گوگل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۴ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
متاسفانه خطر نقشه های سهمگین بعضی آقازاده و مسئولین تهدیدش میکنه
روز روشن فرش رو هاپولی کردن اینکه قیمت نداره اصلا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۰ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
کمبود موزه مدرن داریم. اماکن تاریخی کشور مدرن مسقف نشده مگرنه این امکانات و جاذبه ها هر یک یک چاه نفت اشتغالزایی می کرد. حیف که مسئول دلسوز نداریم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
بزارین جاهایی که ضد زلزله است
فک نمیکنم موزه شما ضد زلزله باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
از کجا معلوم اصل باشن و فیکشو نزده باشن
Iran (Islamic Republic of)
مبارز
۱۵:۲۴ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
کربن 14
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
اگه بدست مسئولین ایرانی به کشورهای همسایه و... فروخته نشه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
چرا مفت میگی ..
اگر قرار بر فروش بود همون جا میموند و پولشو میگرفتن
کی بهتر از آمریکا که میمیره برای این چیزا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
مواد چی میکشی؟
Finland
ناشناس
۱۱:۵۳ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
کاش بر نمیگشت
کاش همینایی که هست رو هم ببرن
جاش تو موزه های خارجی امن تره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۰ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
آره مثل موزه انگلیس که آثارش رو توسط مدیر موزه برد و فروخت دقیقا همین قدر امنیت دارن هنوز یکماه از خبرش نگذشته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
خودتحقیری تا کجا
تا جایی که نمادهای قدمت کشورت رو به بقیه مفت بفروشی
امثال تو هستن با این تفکرات عقب افتاده و پوچ که به بقیه فرصت میدین تمدنتون به تاراج ببرن

اگر دشمن فرصت کنه کل کشور رو به تاراج میبرن

اینها تو کشور خودمون جاش هم امن تره و هم باعث جذب گردشگر میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۲ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
موادی که میکشی جنسش خرابه خخخخخ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
خودشناسی هنر خوبیه، اما نگران نباش دست تو و‌ امثال تو نمیدن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۹ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
وطنفروش کثیف رضا قلدر پالانی
قلدر برای مردم ذلیل در مقابل همسایگان و استعمارگران
الان سلطنت طلبها بیایند منفی بزنند با این همه دلیل بر وطنفروشی این موجود نوکر صفت خائن و او را تطهیر بکنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۵ ۳۱ شهريور ۱۴۰۲
بازم مونده یا تموم شد