یک تئوری مدعی است که پیچ و تابی که در کهکشان راه شیری کشف شده، ممکن است توسط یک توده بزرگ از ماده تاریک ایجاد شده باشد. این کشف و نظریه میتواند اطلاعات جدیدی در مورد تکامل کهکشان راه شیری و چگونگی تغییر آن در طول زمان ارائه دهد.
مطالعه اخیر بر این باور است که هالهای کجشده و ناهمتراز از ماده تاریک در کهکشان راه شیری در مقایسه با اندازهگیریهای گذشته، باعث میشود که اندازه کهکشان تغییر کند. ماده تاریک برای ما نامرئی است، اما ممکن است دلیل تغییراتی باشد که در اندازهگیریها مشاهده شده است.
این مطالعه ۱۴ سپتامبر در نیچر منتشر و توسط اخترفیزیکدان جیوون جسی هان از مرکز اخترفیزیک هاروارد و اسمیتسونیان (CfA) رهبری شده است. پیچ و تاب و شراره مشاهده شده در کهکشان با کمک تلسکوپ فضایی گایا کشف شد و محققان در حال نقشهبرداری از موقعیت و سرعت ستارگان در کهکشان راه شیری با دقت بالا بودند.
هان در این مطالعه گفت: «ما نشان میدهیم که هالهای از ماده تاریک، میتواند باعث ایجاد پیچ و تاب و شراره مشاهده شده در قرص کهکشانی در همان دامنه و جهت دادهها شود.» این نتایج، در ترکیب با دادههای موجود در هاله ستارهای، شواهد قانعکنندهای ارائه میکند که کهکشان ما در هالهای کج و منحرف شده از ماده تاریک قرار گرفته است.
این ناهماهنگی هاله تاریک و دیسک کهکشانی، سرنخهایی از تاریخ شکلگیری کهکشان ارائه میدهد و گام بعدی در مدلسازی دینامیکی پتانسیل کهکشانی را برای ما روشن میکند. محققان تاکید کردهاند که در مورد انحراف کهکشان توسط ماده تاریک، جای نگرانی وجود ندارد.
یافتههای این مطالعه «نشان میدهد که هاله تاریک راه شیری احتمالا در گذشته کجتر بوده و این کجی در طول زمان به مقدار فعلی آن در حال حاضر (۲۵ درجه) کاهش یافته است.»
منبع: همشهری آنلاین