بسیاری از دست‌اندرکاران بخش کشاورزی اذعان می‌کنند که اصلاح قانون ارث، اجرای کامل مصوبه الگوی کشت و سنددار شدن اراضی در جلوگیری از تغییر کاربری و خردشدن اراضی کشاورزی تاثیر بسزایی دارد.

 با توجه به آنکه خرد بودن اراضی یکی از چالش های جدی بخش کشاورزی محسوب می شود، سنددار شدن و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی جزء سیاست های جدی وزارت جهاد در دولت سیزدهم قرار گرفت.

بنابر آمار از سال ۹۴ که قانون سنددار کردن اراضی تصویب شد، تنها ۴ درصد اراضی سنددار شدند، درحالیکه طبق وعده مسئولان تا پایان سال کل اراضی کشور رفع تداخل شده و تا پایان دولت سیزدهم اراضی سنددار می شوند.

آقای افلاطونی رئیس سازمان امور اراضی با تاکید بر لزوم‌حفظ اراضی کشاورزی گفت: استفاده از سامانه ها و پایش هوشمند اراضی کشاورزی از جمله تمهیداتی است که اندیشیده شده است، از این رو هیچ عذری بابت عدم وجود امکانات و نیروی کافی در زمینه شناسایی و قلع و قمع ساخت و سازهای غیرمجاز پذیرفته نیست.

افلاطونی می گوید: استان ها در اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها باید جدیت به خرج دهند چراکه پیشگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز برای ما اهمیت دارد به طوریکه قبل از احداث با آن باید مبارزه کرد.

رئیس سازمان امور اراضی می گوید: ۱۷ استان کشور مجهز به سامانه پنجره واحد مدیریت زمین در موضوع پایش اراضی کشاورزی و تمامی استان ها مجهز به این سامانه در بحث صدور مجوزها هستند.

بسیاری از کارشناسان بخش کشاورزی بر این باورند که با وجود گره خوردن امنیت غذایی به حفاظت از خاک و بخش کشاورزی نیاز است که فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در خصوص تبعات منفی و غیرقابل جبران تخریب مزارع و باغ ها از طریق ساخت و سازهای غیرمجاز و تغییر کاربری اراضی صورت گیرد.

اجرای الگوی کشت در جلوگیری از قانون خرد شدن اراضی تاثیر دارد

آقای قاسم‌ پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: خرد بودن اراضی کشاورزی از چالش های جدی پیش روی بخش کشاورزی است که اجرای الگوی کشت و کشت قراردادی در جلوگیری از خرد بودن اراضی تاثیر بسزایی دارد.

به گفته او، در الگوی کشت تمامی پارامترها از جمله جلوگیری از خردشدن اراضی صورت گرفته است چراکه این موضوع در مدیریت آب و کشت تاثیر بسزایی دارد.

پیشه ور ادامه داد: تازمانیکه قانون ارث اصلاح نشود، ورثه بدلیل مشکلات اقتصادی پس از فوت مالک زمین اقدام به خرد شدن اراضی می کنند که این موضوع مشکلات اقتصادی فراوانی را به همراه دارد.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: براساس قانون ارث و تقسیم اراضی، زمین ها روز به روز کوچکتر می شود که با این وجود ابعاد اقتصادی را از دست می دهند.

او با بیان اینکه خردبودن اراضی از ریشه باید کالبدشکافی شود، گفت: در صورتیکه زمین های کشاورزی برای کشاورزان توجیه اقتصادی ندارد، خرد می شود که با اصلاح قانون ارث و اجرای کامل الگوی کشت موضوع مرتفع شود.

وزارت جهاد در راستای اقتصادی شدن کشاورزی درصدد یکپارچه سازی اراضی کشاورزی است چراکه بنابر قانون ارث اراضی کشاورزی روز به روز ابعاد اقتصادی خود را از دست داده اند.

 اصلاح قانون ارث لازمه حفظ اراضی کشاورزی

آقای سیدجعفر حسینی مشاور اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه سنددار شدن اراضی در رفع چالش خردبودن اراضی تاثیر چندانی ندارد، گفت: بخش اعظم چالش خردبودن اراضی ناشی از قانون ارث است که برای حفظ اراضی نیاز به بازنگری دارد.

به گفته او، برای تجمیع اراضی باید قوانین جدید ایجاد شود تا کمک کند به سمت شرکت ها برویم.

حسینی ادامه داد: با استفاده از اهرم های تشویقی از طریق قانون گذاری باید به سمت تجمیع اراضی کشاورزی برویم.

مشاور اتاق اصناف کشاورزی با تاکید بر اصلاح قانون ارث گفت: تا زمانیکه قانون ارث حل نشود، روز به روز شاهد خرد شدن اراضی و کاهش راندمان و عملکرد تولید در واحد سطح هستیم.

به گفته او، با توجه به آنکه راندمان و کارایی در اراضی بزرگ بیشتر است و از طرفی ضریب مکانیزاسیون و مدیریت در اراضی بزرگ قابل قیاس با اراضی خرد نیست، از این رو اصلاح قانون ارث امری ضروری است.

با توجه به آنکه یکپارچه سازی اراضی در اقتصادی شدن بخش کشاورزی و جلوگیری از خرد شدن زمین و تبدیل آن به ویلا تاثیر بسزایی دارد؛ بنابراین انتظار می رود الزامات لازم برای تحقق این موضوع فراهم شود.

وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم چند اولویت را تعیین کرده که حدنگاری و سنددار شدن اراضی کشاورزی یکی از این موضوعات است که تحقق این امر به برخی مناقشات فعلی پایان می دهد چراکه در شرایط کنونی تبدیل اراضی کشاورزی به ساخت و ساز و ویلاسازی در استان های شمالی یکی از مخاطرات جدی  بخش کشاورزی است.

اثرگذاری سنددار شدن اراضی در جلوگیری از خردشدن

آقای عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: بنابر قانون ارث، اراضی پس از فوت مالک زمین به چند قسمت تقسیم می شود، درحالیکه با سنددار شدن اراضی و اعمال مدیریت جهاد کشاورزی جلوی این سیاست ها گرفته می شود.

به گفته او، دولت باید الزامات جلوگیری از خردشدن اراضی را فراهم کند، درغیراین صورت با بازدارندگی شرعی نمی توان جلوی خرد شدن اراضی را گرفت.

هاشمی گفت: خردشدن اراضی از چالش های جدی بخش کشاورزی است که منجر به افزایش هزینه های تولید و کاهش راندمان می شود.

 حفظ اراضی کشاورزی با داشتن نقشه راه یکی از اولویت های توسعه این بخش و بهره برداری بهینه از ظرفیت هاست که اصلاح قوانین و سرمایه گذاری در این بخش می تواند در ارتقای امنیت غذایی نقش بسزایی داشته باشد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی مصلحی نیاسر
۱۸:۵۴ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
سلام روستای نیاسرفقط برای پارتی دارها سندکشاورزی درست میکنن برای ماکشاورزها سندکردن زمینمان دروغ است
Iran (Islamic Republic of)
حبیبی
۱۸:۱۹ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
مالک بودن زمین به همراه سند دار شدن امکان ݐذیر است که هم شرعی است و هم معقول. اما نمی دانم چرا برخی با این کوچک ترین حق هم به اسم نجات کشاورزی مخالفت می کنند. حال انکه هنوز لپه را از آفریقا و عدس را از کانادا وارد می کنند قیمت تمام شدش پایین تز از عدس تولید شده در ایران میشه.
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۱۴:۴۹ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
باسلام اگر بخواهیم درکلیه امور درخاک کشاورزی بهینه استفاده بشود باید درهر شهرستان باتوجه به اقلیم هرمنطقه تیمی ازکارشناسان خبرگان وپیرمردان تشکیل تا با توجه رکن اصلی در کشاورزی که همان آب هست برنامه ریزی وزالگوی کشت ارائه تابخود کفائ رسید والا....دونقطه سرخط
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
کارهای دولت و مجلس ما هم همه بدون درایت و تدبیر و عقل و تنها استفاده از قوانین کهنه و قدیمی است ، مثلا " در کل شمال با وجود آب و خاک مناسب برای کشاورزی ، بصورت مکرر و بدون هیچگونه مشکلی همه مجازات تغییر کاربری کشاورزی به ویلا و مسکونی را می‌دهند. اما مثلا" در شرق اصفهان که هم آب ندارد ، هم کیفیت خاک بدلیل خشکسالی های طولانی از بین رفته و هم فرو نشست دارد ، بدون تعقل و کارشناسی های تخصصی ، فورا" باغات را تخریب می‌کنند و تازه یک مشکل بزرگتر به همان زمین های غیر قابل کشت ایجاد می‌کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ضامن پور
۱۲:۲۲ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
درود جناب آقای حسینی چه نشسته ای برادر برخیز بیا ببین که توی استان بوشهر شرکت عمران عالیشهر با کمک مسکن شهر سازی زمینهای کشاورزی افراد را که درش کاشت میشه بنام موات بودن از دست صاحبانش خارج کرده تبدیل به مسکونی کرده بفروش میرساند لطفا اول جلو شرکت های دولتی رو بگیرید تغییر قانون ارث پیش کش آقا بجای حل صورت مسله،مسله رو پاک نکنید
Iran (Islamic Republic of)
رسولی
۰۹:۰۴ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
سگ وخروس ومیمون شناسنامه دار شدند ولی اراضی کشاورزان فاقد سند مانده حال متولیان چگونه آمار میدهند
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۸:۵۱ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
چشم بسته غیب میگه! به جای سخنرانی عرضه به خرج بدید و قانون رو اجرا کنید. به امید ثبت اسناد موندن حماقت محضه، اونجا فقط دنبال سرکیسه کردن مردم و کشاورزان بدبخت هستن. هزینه سند دار کردن زمینهای کشاورزی بیشتر اوقات از بهای زمین بیشتر میوفته! کارشناسان ثبت بیشتر دلال و نقشه برداران هم خون کشاورزان رو میمکن بروکراسی اداری ثبت هم چند سال طول میکشه در حالت عادی!
Germany
مرتضی
۱۵:۵۶ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
هر زمینی نیاز به یک محل سکونت و انباری دارد .ساخته ها وسرمایه های مردم را ازبین نبرید .قوانینتان را اصلاح نمائید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
تورا خدا هرچه سریعتر جلویی این فاجعه را بگیرید ، تمام زمینهای حاصلخیز کشاورزی که قوت ملت را تامین می کنند دارند تبدیل می کنند به ویلا یک عده منفعت طلب .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۶ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
آره منابع طبیعی خودش یکی از خورد کنهای زمینهای کشاورزی
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۳۱ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
سلام انشالله که زودتر انجام شود تا زمین خواران و سایر زمینه‌ها رو تبدیل به باغ و ویلا نکنند و امیدوارم با سند عرصه و اعیان بسیاری از روستاهای استان مشخص و سند تک برگ بگیرند
Iran (Islamic Republic of)
به نام ایران
۱۰:۱۷ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
کاش زودتر این کارو می کردن، عمه ام ارث مارو نخوره.
Iran (Islamic Republic of)
خسرو
۰۹:۴۶ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
باید جلوگیری از زمینهایی مثل شمال ایران جلوگیری کرد که برنج ایران به آن بسته شده جایی مثل شرق اصفهان احتیاج به جلو گیری ندارد
Iran (Islamic Republic of)
محمد علی
۰۹:۱۹ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
مشکل فقط اونها نیست زمین‌های تاکستان به قیمت کمتر از موکت خرید و فروش می شود به دلیل عدم ارائه آب توسط آب منطقه و کشت نشدن زمین آبی برای کشاورزی وجود ندارد و خرید آب هم گران‌تر از پول زمین هست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۰ ۲۷ شهريور ۱۴۰۲
آره دیگه کم نمک نپاشیدید به زخم تغیر کاربری ها با ترک فعل ها .... آنهم در مناطق خوش آب و هوا هنوز هم بیداد میکند تعجب اینجاست آب وبرق و گاز هم به زمینهای تفکیک شده مسکونی راحت میدهند. چون همه متنعم هستند پس چشم و گوش ها همچنان بسته است و اراضی. در تصرف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۷ ۲۸ شهريور ۱۴۰۲
دولت برنامه ای جامعی در مورد سند دار شدن ارائه نماید
آخرین اخبار