سطح زیرکشت باغهای پسته استان خراسان جنوبی ۳۰ هزار و ۵۷۰ هکتار است که از این مقدار ۱۸ هزار و ۲۵۰ هکتار بارور بوده و سالانه بیش از ۱۱ هزار تن پسته به ارزش بیش از ۳۸ هزار میلیارد ریال تولید میشود.
به گفته کشاورزان شوری آب، حاشیه خشکی، گرما و بارندگیهای نامناسب در فصل گرده افشانی بیش از ۵۰ درصد به محصول پسته استان به خصوص در قطبهای تولید آن از جمله شهرستانهای بشرویه و فردوس خسارت وارد کرده و باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول برداشتی در این مناطق شده است.
مهمترین عامل کاهش کیفیت و تولید پسته در سال جاری گرمای بی موقع در فروردین و در نهایت اوج گرمای بیسابقه در اواخر خرداد بود که باعث خشکی و پوکی جوانهها شد.
افزایش دما در ابتدای سال جاری خسارت زیادی به محصول پسته استان وارد کرده به طوری که پسته پوک یا حالت مغز نیمه خشک دارد از طرفی کاهش کیفیت محصول در سال جاری باعث شده است که پسته به ارزش واقعی خود به فروش نرسد.
طی سالهای اخیر پسته خراسان جنوبی خسارتهای قابل توجهی از تغییرات اقلیمی دیده که مهمترین عامل این تغییرات، خشکسالی و افزایش دمای هوا بوده و امسال هم میلیاردها ریال خسارت روی دست کشاورزان مانده است و نیازمند حمایت هستند.
خشکی و پوکی پسته
یکی از کشاورزان نمونه شهرستان بشرویه گفت: با توجه به بارندگیهای نامناسب و افزایش دما در ابتدای سال جاری تا بیش از ۴۰ درجه، خسارت زیادی به محصول پسته شهرستان وارد شده به طوری که محصول پسته پوک یا حالت مغز نیمه خشک دارد.
دباغزاده افزود: در سال جاری عوامل مختلف از جمله شوری آب، گرما و بارندگیهای نامناسب بیش از ۵۰ درصد به محصول شهرستان خسارت وارد کرده که بیشترین حجم خسارت بر اثر گرمازدگی است.
وی بیان کرد: مقابله با برخی عوامل خسارتزا از جمله گرما و سرما از توان کشاورز خارج است و نیازمند حمایت هستیم، به دلیل پوکی و خشکی مغز در سال جاری این محصول را بسیار پایین قیمت گذاری میکنند که جمع آوری آن از روی درختان برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد
کیانیزاده دیگر کشاورز شهرستان بشرویه گفت: گرمازدگی باعث شده در ابتدای رشد محصول، مغزبندی به درستی انجام نشود.
وی اظهار داشت: در فصل بهار به دلیل تغییرات اقلیمی درجه حرارت در بسیاری از باغات پسته شهرستان به بالای ۴۰ درجه رسید و باعث خشکی و پوکی جوانهها شد
این کشاورز گفت: بیشتر پستههای برداشتی، پوک است که ارزش اقتصادی ندارد و جزو ضایعات محسوب میشود، امسال گرمازدگی خسارت زیادی به کشاورزان منطقه وارد کرد و نیازمند حمایت و ارائه راهکار برای مقابله هستند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه گفت: امسال به طور میانگین گرمای شدید در ابتدای سال جاری بین ۳۰ تا ۶۰ درصد به محصول پسته شهرستان خسارت زد.
سرچاهی افزود: پیشبینی میشود در مجموع برداشت پسته در سال جاری نسبت به سال قبل بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش داشته باشد.
وی عنوان کرد: شهرستان بشرویه مقام نخست و قطب تولید این محصول در خراسان جنوبی را دارد و بیشترین سطح زیرکشت پسته استان در این شهرستان است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه با اشاره به هفت هزار و ۴۷۰ هکتار سطح زیرکشت پسته در این شهرستان اظهار داشت: پیشبینی میشود از سطح پنج هزار و ۲۴۰ هکتار باغات بارور، ۲ هزار و ۱۷۵ تن محصول برداشت شود.
وی گفت: ۱۱ واحد پسته پاک کنی در این شهرستان وجود دارد و هشت واحد دیگر در دست ساخت است.
کاهش ۳۵ درصدی پسته در فردوس
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فردوس هم گفت: پیشبینی میشود برداشت پسته در سال جاری نسبت به سال قبل ۳۵ درصد کاهش یابد که کاهش برداشت به دلیل خسارت پسیل، حاشیه خشکی و گرما است.
امیرزاده با بیان اینکه سطح زیرکشت پسته در این شهرستان پنج هزار و ۴۰۰ هکتار است که از این مقدار سه هزار و ۲۰۰ هکتار بارور است، افزود: ۲ هزار و ۴۰۰ تن پسته امسال برداشت میشود.
وی از خسارت ۲۰ درصدی تنش آبی و گرمازدگی به محصول پسته فردوس در سال جاری خبر داد و گفت: شدت تابش نور خورشید، افزایش دمای بیش از حد و تحمل گیاه در زمان رشد سریع مغز، سبب ایجاد عارضه آفتاب سوختگی روی میوه میشود، با این شرایط جنین اکثر میوههایی که دچار آفتاب سوختگی میشوند، سقط شده و این میوهها به صورت پوک و نیمه مغز در زمان برداشت مشاهده میشوند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فردوس ادامه داد: ابتدای امسال گرمای شدید و زودرس را در استان داشتیم که باعث شد مغزبندی پسته انجام نشود لذا درصد پوچی محصول پسته افزایش یافت و خسارت هنگفتی به کشاورزان منطقه وارد شده است.
وی با اشاره به اینکه فردوس رتبه دوم تولید پسته خراسان جنوبی را دارد، بیان کرد: امسال در مجموع به پسته کاران این شهرستان ۲ هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال خسارت وارد شده است.
سفید پسته، کله قوچی، اکبری، بادامی، فندقی، اکبری، احمد آقایی و اوحدی از ارقام پسته خراسان جنوبی است و این استان در تولید محصول پسته رتبه پنجم کشور را دارد.
همچنین تعداد بهرهبرداران پسته در استان خراسان جنوبی ۹ هزار و ۲۵۰ خانوار هستند.
منبع: ایرنا