دکتر فغانی گفت: زردی نوزاد به زرد رنگ شدن پوست و یا زردی چشم، در همان روزهای بدو تولد گفته میشود. همچون بزرگسالان، نوزادان هم به دلیل افزایش بیش از حد بیلیروبین در خون به یرقان مبتلا میشوند.
او افزود: نوزادان در بدو تولد ممکن است، زردی پوست صورت یا چشمها را تجربه کنند. گاهی بخش جلویی بینی آنها نیز زرد رنگ میشود. در صورتی که اگر تنها پوست آنها در روز دوم تا چهارم کمی زرد باشد، احتمالاً یرقان شدت کمی دارد. اما توجه داشته باشید که اگر زردی نوزاد بعد از چند لحظه محو شود، نشانهای از زردی نبوده است.
به گفته فغانی نوزادان در همان ۸ تا ۱۲ ساعت اول تولد، چکاپ میشوند که مبتلا به بیماری زردی نباشند. اما اگر نوزاد شما زودتر از روز سوم تولدش ترخیص شد، حتماً برای بررسی شرایط سلامت او، به بیمارستان مراجعه کنید، مخصوصاً اگر با علائمی، چون بیحالی و عدم تمایل برای خوردن شیر مواجه شدید.
این متخصص اطفال گفت: بیلیروبین برای سلولهای مغز سمی است. اگر زردی نوزاد شدید باشد، خطر عبور بیلیروبین از مغز وجود دارد. به این بیماری آنسفالوپاتی حاد بیلیروبین میگویند. درمان به موقع، ممکن است از آسیب قابلتوجه و پایدار جلوگیری کند.
او افزود: زردی خفیف نوزادان معمولاً با آغاز بالغ شدن و رشد کبد آنها خود به خود برطرف میشود. تغذیه مکرر با شیر مادر بین ۸ تا ۱۲ بار در روز به نوزادان کمک میکند تا بیلیروبین را از بدن خود عبور دهند. اما در حالت زردی شدیدتر ممکن است به روشهای درمانی دیگری نیاز باشد. برای مثال فوتوتراپی یک روش درمانی رایج و بسیار مؤثر است که از نور برای تجزیه بیلیروبین در بدن نوزاد استفاده میکند.
فغانی درباره فوتوتراپی گفت: در این زوش درمای نوزاد روی محفظه دستگاه زیر نور طیف آبی قرار میگیرد. همچنین یک پتوی فیبر نوری زیر نوزاد قرار داده میشود. البته در دستگاههای جدید نیازی به پوشاندن چشم نوزاد نیست.
او تاکید کرد: در موارد بسیار شدید و در صورتی که درمان زردی نوزاد با فوتوتراپی امکان پذیر نباشد، ممکن است نیاز به تعویض خون باشد که در آن نوزاد، مقادیر کمی خون از اهدا کننده یا بانک خون دریافت میکند. با این روش، گلبولهای قرمز سالم جایگزین خون آسیبدیده نوزاد میشوند و باعث افزایش تعداد گلبولهای قرمز نوزاد و کاهش سطح بیلیروبین خون میشوند.