دست اندرکاران بخش کشاورزی بر این باورند که با توجه به گذشت بیش از ۲۸ روز از مهلت قانونی اعلام نرخ و آغاز کشت سال زراعی جدید از نیمه شهریور ماه، هنوز قیمت خرید تضمینی محصولات تعیین تکلیف نشده است.

 براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، قیمت گذاری و ابلاغ ۳۲ محصول مشمول خرید تضمینی تا پایان تیرماه باید صورت گیرد تا کشاورزان با آسودگی خاطر بتوانند برای کشت محصولات در سال زراعی جدید تعیین تکلیف کنند که متاسفانه با گذشت بیش از ۲۸ روز از مهلت قانونی، این قانون اجرا نشده است.

بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی اذعان می کنند که جنگ اخیر روسیه و اوکراین اهمیت خودکفایی محصولات استراتژیک را بیش از هر زمان دیگری به ما نشان داد که دستیابی به این امر مهم در راستای کاهش وابستگی به واردات تنها با فراهم کردن الزامات محقق می شود، در غیراین صورت کشاورزان برای تامین معیشت خود به سراغ کشت محصولات  آب بر می روند.

ماجرا تنها به این جا ختم نمی شود چراکه به رغم‌ پیگیری های مکرر بنیاد ملی گندمکاران، اتاق اصناف کشاورزی برای اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ و موافقت کمیسیون کشاورزی و اعضای شورای قیمت گذاری بر نرخ ۱۷ هزار تومانی خرید تضمینی گندم، اما این نرخ ابلاغ رسمی‌ نشده است که بی توجهی به این موضوع و تاخیر در پرداخت مطالبات آسیب جدی به کشت این محصول در سال زراعی جدید وارد می کند.

خیام‌نکویی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می‌گوید: امسال خرید گندم از ۹.۷ میلیون تن عبور کرده که این میزان خرید نسبت به سال گذشته ۲.۵ میلیون تن افزایش دارد.

رئیس سازمان تحقیقات  قیمت تضمینی مناسب و اعلام به‌موقع و همچنین استفاده از کودهای فسفاته و پتاسه در کشت گندم را از دلایل مناسب رشد تولید گندم اعلام کرد و گفت: بنابر  آمار ماهانه یک میلیون تن مصرف گندم کشور است و  حدود ۱.۵ میلیون تن هم نیاز بخش صنعت است که در مجموع با ۱۳.۵ میلیون تن تولید گندم، ایران به خودکفایی کامل می‌رسد.

معاون وزیر جهاد می گوید: با استفاده از تکنیک‌ شرکت‌های دانش بنیان، میانگین گندم ۳۵۰ کیلوگرم در مناطق دیم به بیش از یک تن در هکتار افزایش یافته و در برخی زمین‌ها تولید به ۲.۵ تن در هکتار هم رسیده است که با استمرار این روند، کشور ما علاوه بر تامین نیاز داخل پتانسیل صادرات هم دارد.

۳۰ مرداد آخرین مهلت تعیین تکلیف خرید تضمینی گندم

آقای قاسم پیشه ور، رئیس اتاف اصناف کشاورزی گفت: براساس قانون خرید تضمینی، نرخ محصولات تا پایان تیرماه باید تعیین تکلیف شود تا کشاورز بتواند برای کشت محصول در سال زراعی جدید تصمیم گیری کند که متاسفانه این امر محقق نشد و کماکان کشاورزان منتظر اعلام قیمت هستند.

به گفته او، دوشنبه ۳۰ مرداد آخرین مهلت تعیین تکلیف خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جدید و اصلاح قیمت در سال زراعی فعلی است.

پیشه ور ادامه داد: علی رغم بحران اقتصادی، هزینه های کارگری، نوسان نرخ نهاده های کشاورزی و ... کشاورزان به تعهدات خود عمل کردند و گندم تولیدی را به دولت تحویل دادند، درحالیکه قانون خرید تضمینی به درستی اجرا نشد؛ به عنوان مثال براساس قانون، دولت ۲۴ ساعت بعد از تحویل گندم باید مطالبات کشاورزان را پرداخت کند که بی توجهی به این موضوع موجب شده تا برنامه الگوی کشت ابلاغی دولت رعایت نشود و کشاورزان به سراغ کشت محصولاتی روند که بتوانند امرار معاش کنند.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی افزود: علی رغم آنکه نرخ ۱۷ هزارتومان به ازای خرید تضمینی هرکیلو گندم در شورای قیمت گذاری مصوب شد، اما دولت و سازمان برنامه و بودجه حاضر به اجرای این نرخ نشد که این امر آسیب جدی به بخش تولید می زند چرا که قیمت خرید تضمینی باید متناسب با نرخ تورم، هزینه های کارگری، نهاده های کشاورزی احتساب سود متعارف و منطقی برای کشاورزان باشد.

او قیمت منطقی خرید تضمینی هرکیلو گندم برای سال زراعی جدید را بالای ۲۰ هزارتومان اعلام کرد و گفت: در جلسه شورای قیمت گذاری علاوه بر اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی فعلی باید نرخ محصول برای سال زراعی جدید نیز بالای ۲۰ هزارتومان اعلام شود تا کشت برای کشاورزان صرفه اقتصادی داشته باشد.

بنابر پیش بینی سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد، امسال تولید گندم ایران به ۱۳.۵ میلیون تن می رسد که براین اساس رکورد جدیدی را ثبت خواهد کرد.

اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم همچنان در حال پیگیری است

آقای عطااله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: با توجه به وعده رئیس جمهور مبنی بر پرداخت بخش اعظم مطالبات تا پایان مرداد باید منتظر ماند و دید که این امر تحقق می یابد یا خیر؟  چراکه رئیس جمهور در ۲ ماه گذشته هم قول تجدید نظر در نرخ خرید تضمینی گندم را داده بودند که متاسفانه عملیاتی نشد.

به گفته او، با توجه به تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران، طی نامه ای به رئیس مجلس اعلام کرده ایم که وضعیت پرداخت ها خوب نیست که با استمرار این روند کشاورزان دیم کار نمی توانند از بارش های ۱۵ شهریور به بعد استفاده کنند چراکه توان خرید نهاده و آماده شدن برای سال زراعی جدید را ندارند.

هاشمی ادامه داد: با گذشت بیش از ۲۷ روز از مهلت قانونی قرار است دوشنبه ۳۰ مرداد جلسه شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاست های حمایتی برای تعیین نرخ گندم در سال آینده تشکیل شود. هر چند ما هنوز به اصلاح قیمت برای سال زراعی فعلی اصرار داریم.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: اگر قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی کنونی اصلاح نشود، کشت گندم آبی و دیم برای سال زراعی جدید به تعویق می افتد که براین اساس به ازای هر روز دیرکرد، درصدی از راندمان تولید را از دست می دهیم.

خودکفایی محصولات استراتژیک تنها با فراهم کردن الزامات محقق می شود

آقای علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: براساس علم کشاورزی و نظریه کارشناسان، هر روز تاخیر در کشت گندم به ضرر تولید این محصول استراتژیک و منافع ملی کشور تمام می شود.

به گفته او، کشاورزان از ۱۵ شهریور سال گذشته همزمان با آغاز کشت از بانک به منظور خرید سم، کود، بذر، ماشین آلات و ... استقراض کردند که سر رسید آن همزمان برداشت محصول بسته به مناطق مختلف از اوایل خرداد به بعد است که متاسفانه بدلیل تاخیر در پرداخت مطالبات، کشاورزان به ازای وام دریافتی ۶ درصد جریمه تاخیر می دهند که همین امر‌معیشت کشاورز را دچار چالش کرده است.

ایمانی ادامه داد: علی رغم‌نامه نگاری های متعدد در خصوص پرداخت مطالبات گندمکاران، اما متاسفانه اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده که این امر با واکنش شدید کشاورزان روبرو شده است.

مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران گفت: شورای قیمت گذاری تا پایان تیرماه مکلف به تعیین تکلیف و اعلام نرخ ۳۲ محصول تحت عنوان خرید تضمینی است تا کشاورزان برمبنای آن بتوانند برای کشت محصول تصمیم گیری کنند. این درحالی است که متاسفانه با وجود داشتن قانون منطبق بر واقعیت های جامعه، اما اجرا و نظارت بر حسن اجرای قانون ضعیف است که با وضعیت فعلی می توان گفت که شورا عملکرد و کارایی خود را از دست داده است.

او ادامه داد: اگر بدنبال خودکفایی و خوداتکایی در محصولات استراتژیک و همچنین پایداری و استمرار تولید هستیم، الزامات لازم را برای تحقق اهداف باید فراهم کنیم؛ کما اینکه در سنوات قبل دیده ایم که هر زمان که نرخ منطقی متناسب با هزینه های تولید اعلام شد، تولید افزایش معناداری داشت و با برداشتن حمایت ها تولید افت چشمگیری داشت که تمامی این عوامل نشان دهنده بی برنامگی است.

با توجه به رشد ۱۱۴ درصدی خرید تضمینی گندم نسبت به سال ۱۴۰۰ و ضرورت امنیت غذایی و خودکفایی محصولات استراتژیک انتظار می رود که قانون خرید تضمینی محصولات بدرستی اجرا شود، چرا که این قانون منطبق بر واقعیت ها و خواسته کشاورزان است که متاسفانه در سال هایی که مورد بی توجهی قرار می گیرد، عملکرد و تولید محصولات استراتژیک کاهش معناداری دارد که این امر به ضرر منافع ملی کشور تمام می شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۳۰ مرداد ۱۴۰۲
شما که امسال هم ۱۱ هزار بیشتر پول ندادید
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۰۱:۵۴ ۳۰ مرداد ۱۴۰۲
برادران کشاورز جلو فرمانداریها تجمع قانونی کنید این خلاف قانون است که ۳ ماهه گندم تحویل دادیم هنوز قیمت مشخص نیست و پولی هم ندادن ....
Iran (Islamic Republic of)
محمود
۲۱:۰۲ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
عرضه ندارید فقط حرف میزنید
برید تجمع کنید جلو فرمانداری‌ها برا بقیه پولتون
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۶:۰۱ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
حداقل قیمت خریدتضمینی گندم باید۱۷هزارتومان باشد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۳۳ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
خدا لعنت کنه اونایی که زورشون فقط به کشاورز بد بخت میرسه اگه یه وام از بانک بگیریم تا آخرین ذره سود و دیرکرد رو میگیرن اما پول ما سه ماه تو حساب دولت چطور حساب میکنید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۳۳ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
خدا لعنت کنه اونایی که زورشون فقط به کشاورز بد بخت میرسه اگه یه وام از بانک بگیریم تا آخرین ذره سود و دیرکرد رو میگیرن اما پول ما سه ماه تو حساب دولت چطور حساب میکنید
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۱۲ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
با این روش معامله ای که دولت با کشاورزان میکند با بستن مسیرهای صادرات حتی ممنوع کردن حمل گندم از استانی به استان دیگر و ممانعت از انبار نمودن گندم وتوقیف گندم در انبار کشاورز به بهانه احتکار ، و منت الکی و دروغ گذاشتن سر کشاورز که جایزه میدهیم و کود و سم و بذر میدهیم که آخرش همه دروغ و کلاهبرداری از آب در میاد ، در واقع به نوعی معامله حرام و زورکی با کشاورزان و روستائیان زحمت کش انجام میده و نان حرام به خورد یکایک ملت ایران میده و همین لقمه های حرام باعث نزول انواع بلاهای طبیعی و خشکسالی و گرمای کشنده و طوفان و غیره مییشه و به برکت همین لقمه های حرام دعای حتی یک نفر هم تو این کشور مستجاب نمیشه ،
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۰۵ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
قانونی که ضمانت اجرایی نداره نبودنش بهتره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۶ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، قیمت گذاری و ابلاغ ۳۲ محصول مشمول خرید تضمینی تا پایان تیرماه باید صورت گیرد تا کشاورزان با آسودگی خاطر بتوانند برای کشت محصولات در سال زراعی جدید تعیین تکلیف کنند که متاسفانه با گذشت بیش از ۲۸ روز از مهلت قانونی، این قانون اجرا نشده است.
Iran (Islamic Republic of)
قاسم
۲۰:۵۰ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
آیا این نظرات به دست مسعولین مربوط میرسد که ببین حتی یک کشاورز از نرخ ۱۵هزارتومن شما راضی نیست مگر اینها مسلمان نیستند که حلال حرام بفهمند درست کشاورز فداکاری کرد یک کیلو از گندمش به دلال نفروخت شما مسعولین باید قدر این قشر بیشتر بدانند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۷ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
مگه 15 تومان تصویب نشده است
Iran (Islamic Republic of)
کشاورز بی پول
۱۷:۰۹ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
ننگ بر ما اگر سال آینده گندم بکاریم یا اینکه گندم تحویل دولت بدهیم .. عزیزان کشاورز از ی سوراخ دو بار گزیده نشین
Iran (Islamic Republic of)
گندمکار دزد زده
۰۱:۰۲ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲
مرد باشید. دیگه گندم نکاریم
Germany
ناشناس
۱۷:۰۵ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
هر روز خبر ميزنن به خودكفايي رسيديم، پول كشاورزو نميدن با محصولاتش پُز ميدن،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۱ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
غلط کردیم گندم تحویل دولت دادیم؟ پولمون رو بدین
Brazil
ناشناس
۱۴:۳۲ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
از جیب کشاورزان بدبخت به خود کفایی رسیدید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
سال دیگه من کشاورز زیره میکارم با کیلوی ۴۰۰ نه گندم ۱۱تومانی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۴ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
کشاورزان عزیز خسته نباشید این مسئولین محترم همه چی را میدانند به عمد اینگونه رفتار میکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۱ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
بخدا قسم اگر اندکی شرم داشتن دولتمردان ما یا اندکی به آخرت و خدا باور داشتن راصی نمیشدن به کمترین ظلم در حق دامدار و کشاورز جماعت. چطور راضی میشید خودتون قیمت بزنید خودتون قطره چکانی پول بدید بعدم تا کسی چیزی گفت یه بیسواد چاپلوسی مثل آقای منظور بیاد بگه گندم وارداتی ۱۱ تومن پای دولت در میاد. پس چرا نمیرید همون وارداتی رو بیارید و گندمکار داخلی رو بذارید گندم رو ببره عراق بفروشه؟ اینکه مملکت داری نشد. این زور گویی و قلدری هست. عمری باقی باشه سال آینده گندمکاران نشانتان میدن گندم وارداتی چقد پای دولت در میاد. شرم کنید از خدا. همه چیز را به لجن کشیده اید با سیاست‌های مسخره تان. رسوای تمام عالم کردید ایرانیان را.
Iran (Islamic Republic of)
پاکدل
۱۳:۰۲ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
اول خرداد درو کردم تحویل غله دادم.گفتن چون فطریه 20تومان . فیمت گندم هم 20یا 22میشه یک هفته ی هم پول میدن.در صورتی که دلال کارخانه نقد پول سر باسکول 16تومان میخرید..طمع شدم باور کردم.حالا قطره چکانی 15تومان راضی شدم. شهریور امد پول نیامد
Iran (Islamic Republic of)
کشاورز
۱۲:۴۱ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
ای مسولان بی عرضه وتنگدست لعنت خداوند بر شما معاویه زمان که هستید پول گندم را بریزید که کمباین داران و تراکتور داران وسم فروشان وکامیون داران هرروز ر خانه ما کشاورزان را به خاطر طلبشان می کوبند آبرو و حیثیت مارا زیر سوال بردید وازاین طرف هم زمان کاشت کلزا شده ما کشاورزان چه خاکی به سرمان بریزیم که مسولانی مثل شما بی وجدان وبی عرضه داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۴ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
لطفا صدای سهامداران وسدید را به گوش ریاست محترم قوه قضائیه برسانید سهمی که در چهار روز در فر ابورس پنجاه درصد از سرمایه بیش از شصت هزار نفر نابود شد مردم بیچاره شدند چرا هیچ کس جوابگو نیست در هیچ جای جهان در چهار روز نصف سرمایه ملت نابود نمیشه مسئولان ناظر فرا بورس کجا هستند صدای سهامداران و سدید را به گوش همه بسانید چرا که هیچ مسئولی الان به فکر مردم نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۸ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
اینجوری پیش بره کشاورزان ب دنبال کشت محصولات دیگه ای مثل عدس و نخود و برنج میرن.ک اصلا ب نفع دولت نیست .پیامبر فرمودن قبل از اینکه عرق کارگر خشک بشه دستمزدشو پرداخت کنید .کشاورزا چ گناهی کردن ک باید دولت اینهمه بهشون زور بگه برای یکبارم ک‌شده انسانیت ک ن اما آدمیت خودتونو نشون بدین ای مسئولین شکم سیر ک خبر از وضعیت معیشت کارگر و کشاورز ندارین.ما از شماها راضی نیستیم قطعا خدا هم از شما راضی نیست ان شاءالله تاوان این کارهاتونو پس بدین
Iran (Islamic Republic of)
کشاورز
۱۳:۱۹ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
گندم نکارید فرض بگیرید مثل موز تو ایران در نمیاد!!
آخرین اخبار