آقای مجتبی خیام نکویی، امروز در دومین رویداد فناوریهای نوین کشاورزی با بیان اینکه امنیت غذایی مسئله جدی در کشور است، گفت: سال گذشته شاهد تاثیر جنگ اوکراین و روسیه در بحث غذا بودیم و دیدیم که چقدر جنگ تاثیر گذار بود.
به گفته او، برای حل مشکلات کنونی بخش کشاورزی و رسیدن به امنیت غذایی راهی جزء دانش بنیان شدن نداریم.
خیام نکویی ادامه داد: امروز خرید غذا از بازارهای جهانی امر عادی نیست چراکه غذا به ابزار سیاسی و تبدیل به سلاح شده است؛ بنابراین این تصور که از منابع و پتانسیل موجود به خاطر محدودیت منابع آبی استفاده نکنیم و به سمت واردات رویم تصور غلطی است.
معادن وزیر جهاد گفت: امسال خرید تضمینی گندم از ۹ میلیون و ۷۰۰ هزارتن تن عبور کرده است که نسبت به سال گذشته ۲.۵ میلیون تن افزایش دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه نیاز گندم کشور ماهانه یک میلیون تن است، گفت: حدود ۱.۵ میلیون تن هم نیاز بخش صنعت است که در مجموع با ۱۳.۵ میلیون تن تولید گندم، ایران به خودکفایی کامل میرسیم.
خیام نکویی افزود: با تمرکز روی فعالیت شرکتهای دانشبنیان، امکان صادرات گندم به کشورهای دیگر هم وجود دارد.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در صورتی که از شرکتهای دانش بنیان حمایت شود، میتوانیم در ۹۰درصد محصولات اساسی در کشور خودکفا شویم. این درحالی است که در شرایط کنونی برای تامین ۲۰ درصد باقی نیاز کشور سالانه ۱۰ تا ۱۶ میلیارد دلار ارز از کشور خارج می شود.
او با اشاره به دلایل افزایش خرید تضمینی گندم گفت: نخست اینکه قیمت تضمینی گندم مناسب و بهموقع اعلام شد. علاوه بر آن از کودهای فسفاته و پتاسه در کشت گندم به میزان کافی استفاده شد. همچنین کشاورزان از بذرهای اصلاحشده به خوبی استفاده کردند و اینها عامل افزایش تولید و خرید تضمینی گندم در کشور شد.
خیام نکویی به اهمیت شرکتهای دانشبنیان در تولیدات کشاورزی اشاره کرد و گفت: ۲ میلیون هکتار سطح کشت گندم آبی و ۴ میلیون هکتار سطح کشت گندم دیم در کشور است که با استفاده از تکنیک شرکت هاب دانش بنیان، میانگین گندم از ۳۵۰کیلوگرم در مناطق دیم به بیش از یک تن در هکتار افزایش یافته و در برخی زمینها تولید به ۲۵ تن در هکتار هم رسیده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه نیاز کشور به غذا ۱۴۳ میلیون تن و تولید کشور ۱۲۵ میلیون تن است، گفت: اکنون ۸۰ درصد در تامین محصولات کشاورزی و غذا خودکفا هستیم.
او گفت: اگر تمرکز لازم روی شرکتهای دانشبنیان انجام شود، ظرف چند سال آینده در ۹۰ درصد محصولات اساسی و کاربردی خودکفا خواهیم شد.
خیام نکویی افزود: دانشهایی که در حوزه کشاورزی تولید میشود، حتما باید به بخش خصوصی منتقل شود تا آنها به صورت کاربردی اجرایی کنند.
او گفت: در حال حاضر تعداد شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه کشاورزی مورد تایید مسئولان نظام نیست و باید در این حوزه اقدامات جدی انجام شود.
خیام نکویی با بیان اینکه میانگین سنی بالای کشاورزان مهمترین چالش پیش روست، گفت: اکنون میانگین سنی کشاورزان کشور ۵۴ سال است و طی ۱۰ سال آینده، بخش زیادی از افراد فعال در حوزه کشاورزی را نخواهیم داشت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برخی افراد تصور می کنند که فقط وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت امنیت غذایی کشور است، در حالیکه ۶ تا ۷ وزارتخانه برای تامین امنیت غذایی کشور به وظایف خود عمل می کنند. به عنکان مثال وزارت نفت باید به موقع کود ازته تحویل کشاورزان دهد.
او افزود: نبود الگوی مصرف مناسب از دیگر چالش های پیش روست به طوریکه ۹۳ درصد در تامین روغن وابسته به واردات هستیم چرا که ۲ برابر کشورهای دیگر مصرف میکنیم.
خیام نکویی افزود: ۲۰ درصد از کل واردات بخش کشاورزی که حدود ۱۶ میلیارد دلار است، مربوط به واردات روغن میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: از بین رفتن محصولات کشاورزی قبل از رسیدن به سفره مردم هم از دیگر چالش هاست که حدود ۳۰ تا ۳۷.۵ میلیون تن از غذای مردم قبل از رسیدن به سفره از بین میرود که با این میزان میتوان ۲۰ میلیون نفر را تغذیه کرد.