در میز اقتصاد امروز پیگیری ساماندهی دست فروشان بازار با حضور بنانژاد دبیر کل اتاق اصناف، گودرزی دستیار ویژه شهرداری و سیاح رئیس مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت امور اقتصادی و دارایی مورد بررسی قرار گرفت.
سوال: دستورالعمل ساماندهی دست فروشان به کجا رسید؟
بنانژاد: دستورالعمل و قانون برای این طرح نداریم،باید جانمایی و واحدهایی در این خصوص اعمال شود،در استان تهران هیچگونه ساماندهی برای دستفروشان انجام نشده است.
به طور کلی قانون ساماندهی به شهرداری تهران بر میگیرد،کار بازار را باید به دست خود بازاریان سپرد و اگر ساماندهی درآمدی هم داشته باشد، این درآمد باید نصیب خود بازار برای امر ساماندهی شود و بازار در نهایت باید به الگوی بازار اسلامی-ایرانی و در شأن شهر تهران و نظام جمهوری اسلامی تبدیل شود.
سوال: چرا با اجرای قانون فاصله است؟
گودرزی: ما در دوره جدید به این موضوع پرداخته ایم،ما افرادی را شناسایی کرده ایم که ۵۰ دستفروش در حیطه خود دارد.
راهکار اساسی این طرح باید اجرایی شود و تنها مختص به شهرداری نیست، بلکه وزارت راه و شهرسازی هم باید زمین هایی در اختیار این افراد گذاشته شود.
ما برنامه داریم که دستفروشان باید شناسنامه دار شوند که امیدواریم در تابستان این طرح اجرایی شود، در تلاش هستیم این افراد ساماندهی شوند.
سوال: کد یکتا دستفروشان چگونه است؟
سیاح: سیاست دولت این است که فعالیت غیررسمی رسمی شناخته شوند،خوشبختانه اقتصاد زیرزمینی در حال حذف شدن است.
کسی که در کشور در حال کار است باید دارای کد یکتا داشته باشند،دستفروشان هم شامل این طرح هستند، درغیر این صورت نمی تواند دستگاه پوز داشته باشد.
دستفروشان هم شامل کد یکتا خواهند شد ،باید با شهرداری تهران پایلوت این طرح اجرا شود،تا آخر امسال به تمامی این افراد شناسه داده خواهد شد.
با همکاری شهرداری تهران مکان مناسب و ایمن در اختیار این عزیزان قرار خواهد گرفت. همچنین مقرر شده بانک مرکزی هم دستگاه پوز برای این مشاغل در نظر بگیرد.
با کمک شهرداری ها و وزارت کار، شغل دستفروشی از یک حرفه کاذب و مزاحم به یک شغل مفید و رسمی و در چارچوب خواسته های شهرداری ها تبدیل می شود.
سوال:شرایط دریافت کد یکتا چگونه است؟
سیاح: صاحبان این مشاغل با ارائه کد ملی می توانند مجوز کسب و کار دریافت کنند ،شرایط دریافت کد یکتا در سامانه وجود دارد و می توانند اقدام کنند.
گودرزی: ما به دستفروشی به عنوان یک فرصت نگاه می کنیم،ما زمینه را برای انضباط شهری فراهم می کنیم. افراد بسیاری از این طریق به دنبال رزق و روزی حلال هستند و ما نمیخواهیم مزاحمتی برای آنان ایجاد شود؛ ضمن اینکه با افرادی هم که به دنبال سوءاستفاده از این مسئله هستند برخورد خواهیم کرد.
ساماندهی دستفروشان از دو جنبه قابل بحث است، اول خود مسئله بساطگستری و دستفروشی است و مسئله دیگر حضور مافیا در این حوزه و دریافت رشوه و پولهای ناحقی است که رد و بدل میشود؛ البته ما برای هر دو مسئله ساعتها وقت گذاشته، آسیب شناسی و برنامهریزی کرده ایم و در نهایت نیز تصیمات خوبی گرفته شد تا بتوانیم معضل دستفروشی را ریشه ای حل کنیم.
متاسفانه برخی ها با اسم مامور شهرداری می آیند جا به برخی از افراد با قیمت های گزاف می دهند در این بین اتباع هم باید شناسایی شوند و در این بین وزارت امور خارجه هم باید به ما کمک کند.