چین برای اولین بار مواد جمع آوری شده از کره ماه در ماموریت Chang'e ۵ Moon را برای طرحهای تحقیقاتی توسط دانشمندان بین المللی در دسترس قرار میدهد.
اداره ملی فضایی چین (CNSA) در بیانیهای فرصتها و قوانینی را برای مدیریت آینده همکاریهای بین المللی در نمونههای قمری و دادههای علمی وضع کرد.
ماموریت انتقال نمونههای اخذ شده از ماه در مأموریت Chang'e ۵ در نوامبر ۲۰۲۰ آغاز شد و ۲۳ روز بعد با ۳.۸۱ پوند (۱.۷۳ کیلوگرم) مواد جمع آوری شده از Oceanus Procellarum ("اقیانوس طوفان ها") بازگشت.
این نمونهها مدتهاست که در معرض پیشنهادات موسسات تحقیقاتی چینی قرار گرفتهاند و مطالعاتی که با استفاده از آنها انجام شده است، به یک سری اکتشافات، از جمله سرنخهایی در مورد ماهیت آتشفشانهای قمری و مقدار غیرمنتظره آب درون مهرههای شیشهای روی سطح ماه دست یافته است. نمونههای گرانبها در مقیاس بزرگ قابل دسترسی خواهند بود.
میتوان پیشنهادات را به CNSA ارسال کرد تا هر شش ماه یکبار بررسی شود. مرکز اکتشافات ماه و مهندسی فضایی CNSA (LESEC) در مدیریت تحقیقات مربوطه مشارکت خواهد داشت و رصدخانه ملی نجوم آکادمی علوم چین (CAS) که آژانس اصلی سازماندهی نمونههای قمری است، بر توزیع نمونهها نظارت خواهد کرد.
چین قصد دارد سال آینده Chang'e ۵ را با یک ماموریت بازگشت پیچیدهتر و جاه طلبانهتر دنبال کند. Chang'e ۶ که در ماه می ۲۰۲۴ به فضا پرتاب میشود، تلاش خواهد کرد اولین نمونههای تاریخ را از سمت دور ماه جمع آوری کند.
هدف این مأموریت به دست آوردن موادی از دهانه آپولو است که حاوی سنگهایی است که از گوشته ماه سرچشمه میگیرند.
منبع: الیوم السابع