روح الله دهقانی فیروزآبادی در مراسم امضای موافقت نامه با گمرک در خصوص ساخت تولید داخل آشکارسازها توسط دانش بنیانها گفت: این موافقت نامه تعهد دارد که ظرف مدت ٢ سال ۵٠ عدد، سال اول ۱۷ دستگاه و سال دوم ۳۳ دستگاه آشکارساز کانتینری بر مبنای ایکس ری با استفاده از توان دانش بنیانها با مدلهای مختلف اقتصادی در اختیار گمرک قرار دهد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور افزود: از آن جا که تعداد دستگاههای مورد نیاز گمرک زیاد است اگر قرار باشد انتقال فناوری از خارج انجام شود، با نظارت علمی و فنی معاونت علمی انجام خواهد شد.
دهقانی فیروزآبادی ساخت دستگاههای آشکارساز چمدانی، افراد و حمل و نقل ریلی را از دیگر مفاد این موافقت نامه برشمرد و گفت: با توجه به عزم گمرک در استفاده از توان علم و فناوری کشور و سابقه و تجربه خوب شرکتهای دانش بنیان امیدوارم در مدت ٢ سال همکاری خوبی در حوزه ساخت و استفاده از این تجهیزات داشته باشیم. در حال حاضر ۴، ۵ شرکت اعلام آمادگی کرده اند و پیش بینی میکنیم بعد از رسانهای شدن این موضوع، تعداد شرکتها افزایش یابد.
وی ادامه داد: پیشنهاد داده شد که گمرک علاوه بر ضمانت نامههای بانکی، ضمانتهای صندوقهای پژوهش و فناوری را هم بپذیرد. امروز٧٠ صندوق در کشور وجود دارد و این اتفاق بسیار میتواند به دانشبنیانها کمک کند که بتوانند برای صادرات و واردات محصولات دانشبنیان هایشان از ضمانتهای صندوقهای پژوهش و فناوری برای گمرک استفاده کنند.
معاون علمی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: با موافقت اولیهای که رئیس گمرک داشتند، با حمایت مالی طرفین برای ٢٠ شرکت بحث ضمانتهای صندوق پژوهش و فناوری را اجرایی کنیم و در صورت موفقیت آن را به سایر دانشبنیانها نیز تعمیم دهیم.
محمد رضوانی فر رئیس گمرک کشور در این جلسه با اشاره به این که در خصوص سامانه جامع گمرکی و هوشمندسازی گمرک با کمک و درایت معاونت علمی ریاست جمهوری پیشرفت خوبی داشته ایم، گفت: براساس گزارشهایی که اعلام شده حدود ۷۰ درصد این پروژه در بخشهای تحلیل وتوسعه پیشرفت داشته ایم. امروز پایلوت این سامانه رونمایی شد که نمونه همکاری خوب بین دانش بنیانها و بهره بردار و سازمانها بود.
رئیس گمرک با تاکید بر ضرورت تجهیز گمرک به دستگاههای ایکس ری گفت: در ایام اربعین پیش بینی میشود که بالای ۳ میلیون نفر از مرزها عبور کنند که برای عبور این افراد از پایانهها نیاز به آشکارسازهای چمدانی داریم که تعداد دستگاههای وجود با این حجم تردد هیچ تناسبی ندارد.
وی در جمع خبرنگاران گفت: در ماههای اخیر در محور حمایت از شرکتهای دانش بنیان از لحاظ ارائه سقف تسهیلات، پذیرش ضمانت نامه و قرار گرفتن در مسیر سبز گمرکی شرکتها در اولویت بودند. در چند هفته اخیر نیز دستورالعملی ویژهای برای حمایت از دانش بنیان صادر کردیم.
وی افزود: ۶ گمرک به عنوان گمرک تخصصی دانش بنیان ارائه خدمت میدهند و با همکاری با معاونت علمی و وزارت ارتباطات گمرک تخصصی دانش بنیانها ایجاد خواهد شد. اولین گمرک تخصصی در حوزه ارتباطات که شرکتهای زیادی در این حوزه مشغول به فعالیت هستند، در فرودگاه پیام به عنوان گمرک تخصصی توسعه پیدا خواهد کرد که برای اخذ مصوبه هیئت دولت وزیر اقتصاد، معاون علمی و وزیر ارتباطات نقش کلیدی داشتند و ظرف ماههای آینده اولین گمرک اختصاصی حوزه ارتباطات افتتاح خواهد شد و تجربه آن را به سایر گمرکهای اختصاصی تعمیم داد.
وی با بیان این مطلب که ۹۵ درصد محصولات دانش بنیان در مسیر سبز گمرک قراردارند، خاطرنشان کرد: این موضوع در اولویت کارشناسی در گمرک قرار دارد و همچنین در بحث ارائه تسهیلات و در کمیسیون رسیدگی به اختلافات نیز شرکتها در اولویت هستند.