فوق تخصص بیماری‌های کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان گفت: بهترین روش و سنگ بنای پیشگیری از بیماری‌های کلیوی تغییر سبک زندگی است.

دکتر نعمت‌الله حاجی زادگان بیان کرد: متأسفانه عدم تحرک در زندگی‌های امروزی و استفاده از غذا‌های چرب، فست فودی و آماده باعث آسیب‌های جدی به سلامت انسان‌ها بخصوص عضو مهم بدن (کلیه) شده است.

وی تصریح کرد: امروزه همان‌طور که همگان مطلع هستند کلیه‌ها به‌عنوان یک عضو مهم بدن در دفع آب اضافی و مواد زائد بدن و همچنین تعادل و حفظ الکترولیت‌های بدن نقش مهمی دارند، لذا حفظ، نگهداری و مراقبت از این عضو مهم و حساس می‌تواند تا حدود زیادی از بیماری‌ها کلیوی و همچنین ابتلای افراد به دیالیز جلوگیری کند.

دکتر حاجی زادگان ادامه داد: نقش کلیه‌ها در تنظیم فشارخون و عناصر شیمیایی بسیار مهم بوده و باعث دفع مواد زائد از جمله اوره و کراتین از بدن می‌شود و همچنین باعث تنظیم عناصر شیمیایی مثل پتاسیم و سدیم که وجود آن‌ها برای بدن به میزان لازم، ضروری و حیاتی است شده لذا در صورت عدم کارکرد درست کلیه و همچنین نارسایی کلیه‌ها، دیالیز می‌تواند جایگزین عملکرد کلیه‌ها شده و حالت عادی بدن را تا حد ممکن حفظ نماید.

وی با اشاره به انواع روش‌های دیالیز اضافه داشت: همودیالیز، دیالیز صفاقی و CRRT سه روش مختلف دیالیز برای افرادی که نارسایی کلیوی شدید دارند می‌باشند.

فوق تخصص بیماری‌های کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان در تشریح این مطلب اظهار داشت: همودیالیز از متداول‌ترین نوع دیالیز محسوب می‌شود که خون بیمار پس از وارد شدن به ماشین دیالیز، آب‌گیری و تصفیه‌شده و مجدداً به بدن بیمار برمی‌گردد و معمولاً دو یا سه بار در هفته بسته به وضعیت کارکرد کلیه‌های بیمار انجام می‌شود.

دکتر حاجی زادگان در ادامه گفت: نوع دیگر دیالیز رایج، دیالیز صفاقی است و این نوع دیالیز بیشتر در افراد مسن یا افرادی که بنا به شرایط کاری نمی‌توانند در بخش دیالیز بیمارستان حضور یابند انجام می‌شود.

وی بیان کرد: در دیالیز صفاقی، داشتن ادرار از شروط موفقیت این روش بوده و با تعبیه کاتتر‌هایی در درون شکم انجام می‌گیرد و پرده صفاق شکمی عین یک فیلتر دیالیز عمل کرده و ۴ الی ۶ بار در روز ممکن است انجام شود.

دکتر حاجی زادگان اضافه کرد: مزیت اصلی این روش این است که در منزل یا محل کار انجام می‌گردد و نیازی به رفتن به بخش دیالیز بیمارستان نیست.
وی در توضیح روش CRRT هم تصریح داشت: درمان جایگزینی کلیوی پیوسته که بیشتر در موارد حاد و بیماران بدحال با فشارخون پایین و بیماران بستری در بخش‌های‌ای سی یو انجام می‌شود و طولانی‌مدت‌تر است و معمولاً ۱۲ الی ۲۴ ساعت و گاهی ۴۸ ساعت هم به طول می‌انجامد.

بیماری دیابت و فشارخون شایع‌ترین عامل نارسایی کلیوی است

دکتر حاجی زادگان بیماری دیابت و فشارخون بالا را شایع‌ترین عامل بیماری‌های کلیوی خواند و افزود: متأسفانه تعداد کثیری از بیماران دیالیزی این بیماری‌ها را دارا هستند و تشخیص به‌موقع و کنترل دیابت و فشارخون موجب به تأخیر انداختن نارسایی کلیوی و به‌تبع آن نیاز به انجام دیالیز در بیمار می‌شود.

وی به سایر عوامل ایجاد نارسایی کلیه‌ها پرداخت و اشاره داشت: کلیه‌های پلی کیستیک، بیماری‌های ارثی کلیه و همچنین سنگ کلیه که متأسفانه در مناطق با آب‌وهوای گرم جنوب بسیار شایع است از علل دیگر نارسایی کلیه است.

مصرف بی‌رویه قرص‌های مسکن موجب نارسایی کلیه‌ها می‌گردد

فوق تخصص بیماری‌های کلیه، فشارخون و دیالیز بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان مصرف بی‌رویه قرص‌های مسکن را برای سلامت کلیه‌ها مضر خواند و اضافه داشت: بی‌شک یکی از مهم‌ترین عوامل آسیب‌رسان به کلیه‌ها مصرف بی‌رویه قرص‌های مسکن است که متأسفانه در جامعه روزبه‌روز افزایش و بدون تجویز پزشک معالج رواج بیشتری پیدا کرده است.

دکتر حاجی زادگان توصیه‌های برای افراد جامعه داشت و گفت: با ورزش منظم روزانه به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در ۵ روز از هفته، نوشیدن آب فراوان که حداقل ۱.۵ تا ۲ لیتر روزانه تولید ادرار داشته باشد، رعایت رژیم‌های غذایی کم‌چرب و کم‌نمک، استفاده از غذا‌های با فیبر بالا و بخصوص استفاده از سبزی‌ها و میوه‌ها در غذای روزانه، انجام آزمایش‌های دوره‌ای مربوط به عملکرد کلیه‌ها که شامل آزمایش ادرار (UA)، BUN، (CR) کراتنین (P، Ca، K، Na و CBC و همچنین کنترل فشارخون، قند خون و مراجعه به‌موقع به پزشک معالج از فاکتور‌های مهم جلوگیری از آسیب‌های کلیوی است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.