روماها یا کولیها بزرگترین اقلیت قومی در اروپا هستند؛ این اقلیت قومی را میتوان قربانیان فراموش شده و خاموش سیاستهای نژادپرستانه و تبعیض آمیز کشورهای اروپایی دانست.
در حالی که رسانههای اروپایی از پرداختن به وضعیت روماها و رنج این اقلیت قومی از نژادپرستی خودداری میکنند، درز گاه و بیگاه مصائب تحمیل شده بر این افراد به افشاگریهای هولناکی منجر میشود.
روماها چه کسانی هستند؟
روماها یا کولیها، اقلیتی قومی در اروپا هستند که به دلیل سبک زندگی و پوست تیرهشان در قیاس با سفیدپوستان اروپایی مورد تبعیض و نژادپرستی قرار میگیرند.
مردم رومایی یا کولی اقوامی کوچ نشین و دوره گرد هستند که در کشورهای مختلف اروپایی حضور دارند.
اگرچه تاریخ حضور آنان در اروپا به صورت دقیق مشخص نیست، اما برخی بررسیها نشان میدهند که آنها در سال هزار میلادی وارد اروپا شدند؛ با وجود این، اقلیت قومی روما در کشورهای اروپایی به طور رسمی به رسمیت شناخته نمیشود.
زندگی زیر سایه اخراج، بیتابعیت و تبعیض بخش مشترک زندگی این افراد است.
نسل کشی روماها
بر اساس تخمینها، رویدادهای پیش از جنگ جهانی دوم و در جریان این جنگ مرگبار بین ۲۲۰ تا ۵۰۰ هزار نفر از روماها عمدتا زنان، کودکان و سالمندان قربانی نسل کشی شدند.
با وجود اعتراف و اذعان دیرهنگام کشورهای اروپایی به این نسل کشی در میانه تحریفها، هنوز روماها موفق به دستیابی به عدالت در این باره نشده اند.
در حالی که کشورهای اروپایی تلاش دارند نژادپرستی علیه روماها را محدود به بازه زمانی خاص جنگ جهام دوم کنند و در این چارچوب دست به تعیین روز دوم آگوست به عنوان روز یادبود نسلکشی روماها زدهاند، تبعیض و نژادپرستی علیه روماها در کشورهای مختلف اروپایی ادامه دارند.
قتل روماها با انگیزه نژادی در اروپا در دهه ۱۹۹۰ بسیار پر تکرار بود؛ آن هم در شرایطی که این کشورها از بناهای یادبود نسلکشی روماها در جنگ جهانی دوم رونمایی میکردند.
زیر سوال بردن یا کم اهمیت جلوه دادن معضل نژادپرستی و تبعیض علیه روماها در سراسر اروپا و به ویژه کشورهای شرق قاره اروپا به عنوان محل اصلی سکونت آنها امری طبیعی و پدیدهای گسترده است.
در واقع، تبعیض علیه روماها برخلاف آن چه اروپاییها تلاش دارند که به جهان القا کنند با پایان جنگ جهانی دوم تمام نشد و همچنان در اشکال دیگر ادامه دارد.
کلیشههای مخرب و تبعیض مداوم علیه روماها همچنان این اقلیت قومی را در اروپا رنج میدهد و زندگی آنها را با دشواریهای زیادی مواجه میکند؛ آنها عمدتا در جوامع حاشیهای زندگی میکنند و در زندگی خود با تعصبات و خصومتهای گستردهای در زندگی خود مواجه هستند.
روماها از قربانیان عقیم سازی اجباری در اروپا هستند.
کشورهایی مانند جمهوری چک، بلغارستان، رومانی و اوکراین به عنوان کشورهای اصلی محل حضور روماها حتی آمار دقیقی از تعداد این افراد در دست ندارند.
وکیلی که روی پرونده تبعیض علیه روماها در اروپا کار میکند، تاکید دارد که این نژادپرستی علیه این افراد به شکلی گسترده در اماکن عمومی و دولتی در جریان است.
جنگ اوکراین؛ آشکار کننده تداوم جریان نژادپرستی علیه روماها
موضوع حقوق روماها از دهه ۱۹۷۰ مورد توجه برخی از سازمانها و گروههای حقوق بشری قرار گرفت.
با وجود تلاشهای جسته و گریخته برای بهبود وضعیت روماها، آنها همچنان در کشورهای مختلف اروپایی مورد تبعیض قرار دارند.
آغاز جنگ اوکراین را میتوان یکی از رویدادهای توجه هرچند کوتاه مدت به موضوع تبعیض نژادی علیه روماها دانست؛ کشورهای اروپایی که در پی جنگ اوکراین آغوش خود را به سوی پناهجویان اوکراینی گشوده بودند، مخالفت جدی با ورود پناهجویان رومایی اوکراینی داشتند.
منبع : میزان آنلاین