امروز همزمان با عاشورای حسینی، عزاداری پیروان اباعبدالله الحسین (ع) در افغانستان به اوج خود رسید، حسینیهها و مساجد در استانهای مختلف افغانستان به ویژه در مناطق شیعه نشین این کشور مملو از عزاداران حسینی بود.
مساجد، حسینهها و اماکن عمومی در استانهای بامیان، دایکندی، غور، غزنی، هرات، بلخ، میدان وردک، قندهار و سایر مناطق شیعه نشین این کشور از عزاداران حسینی که برای اقامه سوگواری عاشورای حسینی گردهم آمده اند، میزبانی کردند.
گزارشهای رسیده از استانهای هرات و غزنی، بلخ و قندهار افغانستان حاکی از آن است که عزاداران حسینی در اماکن عمومی گردهماییهای بزرگی را برای اقامه عزاداری عاشورای حسینی تشکیل داده اند.
سخنرانی علما در روز عاشورای حسینی بخش عمدهای از این مراسم را تشکیل میداد، سخنرانان این مجالس با تاکید بر الگو گیری از قیام سید و سالار شهیدان، عاشورای حسینی را یک مکتب بزرگ و آموزنده نه تنها برای مسلمانان و شیعیان بلکه برای همه آزادیخواهان جهان دانستند.
به گفته سخنرانان مجالس عاشورایی، مبارزه با ظلم و استبداد، آزادی و آزادگی، حق خواهی، عدالت، انسان دوستی و مقاومت در برابر یزدیان زمان از مهمترین درسهایی است که باید از حماسه عاشورا آموخته شود.
سینه زنی بخش دیگری از آیین عزاداری عاشورای حسینی در افغانستان است جوانان پرشور حسینی با حضور مساجد و حسینیهها با عشق و علاقهای که به خاندان عصمت و طهارت دارند بر سر و سینه زدند تا ارزشهای اسلامی و نمادهای عاشورایی همچنان زنده بماند.
مداحان اهل بیت (ع) نیز به مناسبت شهادت سید و سالارشهدا، یاران و اصحاب پاکبازش مداحی کردند و عزاداران حسینی اشک ماتم ریختند.
مساجد وحسینیهها سیاه پوش و مزین به نمادهای عاشورایی است، هر مسجد و حسینیه پرچمهای عاشورایی را به اهتزاز درآورده است تا قیام امام حسین (ع) همچنان ثبت تاریخ بماند و به نسلهای بعدی منتقل شود.
سقاخانهها در خیابانها و اماکن عمومی به وسعت توان خود از عزاداران حسینی با شیر و شربت پذیرایی کردند تا یاد محرم و عاشورا را همچنان زنده نگهدارند.
توزیع نذر در مساجد، حسینیهها و خانهها بخش دیگری از مراسم عاشورایی در افغانستان است، در روز عاشورا معمولا خانوادهها غذا نمیپزند و میهمان امام حسین (ع) هستند و برسر سفره سید و سالار شهدا دور هم جمع میشوند.
اما تدابیر شدید امنیتی در شهر کابل بویژه در مناطق غربی این شهر جایی که عمدتا شیعه نشین است از بامداد امروز به اجرا درآمد.
خیابانهای غرب شهر کابل به صورت کامل به روی خودروها و وسایط نقلیه مسدود است و عزاداران حسینی پای پیاده رفت و آمد میکنند.
حضور نیروهای امنیتی در خیابانها و حتی در کوچههای غرب شهر کابل گسترده بود و شدت این تدابیر در اطراف مساجد و حسینیهها بیشتر شده بود.
رفت و آمد خودروهای زره پوش و نظامی در سطح شهر زیاد بود و این نیروها اوضاع را تحت کنترل خود داشتند، تدابیر امنیتی به حدی بود که حتی از رفت و آمد موتورسیکلت و در مناطق حساس جلوگیری میشد.
شبکههای تلفن همراه در شهر کابل به ویژه در ناحیههای سوم، ششم، سیزدهم و هجدهم امنیتی شهرکابل از بامداد امروز به صورت کامل قطع شده است.
براساس گزارشهای رسیده، شبکههای مخابراتی در شهر مزارشریف در شمال افغانستان نیز قطع شده است.
قطع شبکههای تلفن همراه بخشی از تدابیر امنیتی است که سال گذشته نیز درشب و روزعاشورای حسینی در شهر کابل به اجرا درآمده بود.
از اول محرم تاکنون حملات تروریستی به عزاداران حسینی در افغانستان گزارش نشده است، اما امروز عزاداران، روز پرالتهابی را سپری میکنند.
اجرای برخی محدودیتها بویژه محدودیت در نصب پرچم و منع خروج دستههای عزاداری در شهر کابل از جمله مسایلی است که انتقاد شیعیان و شورای علمای شیعه افغانستان را برانگیخته است.
حکومت سرپرست افغانستان برتامین امنیت عزاداران حسینی تاکید دارد و برخی مسایل و محدودیتها را به تدابیر امنیتی مرتبط دانسته است.
با این حال امروز هیاتهای عزاداری غرب کابل به خیابانها آمدند و صحنههای بی نظیری را خلق کردند.