دکتر شبنم سالکزمانی بیان کرد: امروزه مصرف شکلات تلخ در بین مردم به خصوص جوانان بسیار رواج پیدا کرده است. دانههای کاکائو منبع خوبی از فیبر و منیزیم، آهن، روی، کلسیم، فسفر و همچنین آنتی اکسیدانهای مهم از فلاوانولها هستند و به دلیل بهبود خونرسانی در عضلات میتوانند سبب عملکرد بهتر در ورزشکاران شود.
وی تصریح کرد: اثرات آنتی اکسیدانی فلاوانلها سبب از بین بردن رادیکالهای آزاد در بدن و در نتیجه کاهش التهاب میشود. علاوه بر این، برخی مطالعات اثر فلاوانلها را در افزایش حساسیت به انسولین نشان دادند که میتوانند در پیشگیری از بیماری دیابت مفید باشند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیان کرد: این آنتی اکسیدانها به عنوان مواد ضد پیری شناخته شده که منجر به کاهش اثرات پیری از جمله بیماری آلزایمر میشوند. در مطالعات جدید نیز نشان داده شده که مصرف شکلات تلخ میتواند در کاهش استرس و بهبود خلق و خو تاثیر گذاشته و سبب حس شادی در افراد شود.
دکتر سالکزمانی اظهار کرد: باید توجه داشت که شکلات تلخ انواع مختلفی داشته و با کیفیتهای مختلفی تولید و عرضه میشود پس در استفاده از شکلات تلخ باید مواردی را در نظر گرفت.
وی گفت: شکلات تلخ حاوی ۵۰ تا ۹۰ درصد پودر کاکائو، کره کاکائو و شکر بوده و برخی شکلاتهای تلخ با کیفیت پایین حاوی اسیدهای چرب اشباع یا ترانس و طعم دهندههای مصنوعی بوده که این ترکیبات برای بدن و بیماریهای قلبی-عروقی مضر هستند.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر افزود: این شکلاتها بر اساس مقدار تلخی، از درصدهای مختلفی از پودر کاکائو استفاده میکنند و براین اساس با عنوانهای شیرین نشده (۸۵ تا ۱۰۰ درصد)، تلخ و شیرین (۶۵ تا ۸۰ درصد) و نیمه شیرین (۳۳ تا ۶۵ درصد) که در حدود ۵۰ درصد شکر دارند، عرضه میشوند. پس برای دریافت بیشترین فایده بهتر است که از شکلاتهای تلخ با درصد بالا (بالای ۸۰) استفاده کرد تا مقدار شکر کمتر و پودر کاکائو بیشتری داشته باشند.
دکتر سالکزمانی تاکید کرد: در مصرف شکلات تلخ باید توجه داشته باشیم که شکلاتهای تلخ ۶۰ تا ۸۵ درصد که معمولا حاوی شکر بوده انرژی بالای دارند پس اگر شکلات تلخ در مقادیر بالا مصرف شود میتواند سبب افزایش وزن و چاقی شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی بوشهر خاطر نشان کرد: شکلات باید در جای خشک و خنک نگهداری شود و در صورت مصرف با چای یا قهوه، به جای حل کردن آن، در کنار نوشیدنی مورد نظر استفاده شود یا اینکه بعد از ۳ تا ۵ دقیقه خنک شدن، شکلات را حل کنند چرا که حل کردن شکلات در چای یا قهوه داغ سبب از بین رفتن آنتی اکسیدانهای آن میشود.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: هر چقدر درصد تلخی شکلات بیشتر باشد ترکیبات آنتی اکسیدانی آن بیشتر بوده و اثرات مفیدتری خواهد داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بیان کرد: در برچسب غذایی باید به مقدار شکر، اسیدهای چرب اشباع و ترانس توجه شود. اگر شکلاتی مقدار بالایی (که در برچسب، با رنگ قرمز مشخص میشود) از هر کدام را داشته باشد، نباید مصرف شود.
وی توصیه کرد: شکلات تلخ بهتر است به همراه مواد غذایی و نوشیدنی استفاده و از حل کردن آن در آب جوش خودداری شود. درصورتی که بخواهیم شکلات را ذوب کنیم باید بر روی حرارت غیر مستقیم قرار دهیم به این صورت که مقدار شکلات مورد نظر در ظرفی ریخته و سپس آن را روی کتری آبی که در حال جوشیدن است قرار دهیم و مرتب هم بزنیم تا با دمای ناشی از بخار آب به تدریج ذوب شود.