به قول شاعر و کمی تحریف، هوا بس ناجوانمردانه گرم است. انگار تابستان همه زورش را خرج این روزهای تیرماه کرده است. البته همزمان با زورآزمایی خورشید و حرارت سر به فلک گذاشتهاش، مصرف برق هم در کشورمان سر به فلک گذاشته و مسئولان وزارت نیرو گفتهاند اوج بار مصرف برق به بیشترین مقدار خود در طول تاریخ برقدار شدن ایران رسیده است.
* تعریف خودمانی اوج بار مصرف برق در یک خانه چیست؟
می دانید اوج بار مصرف برق در یک خانه چطور اتفاق می افتد؟ بسیاری از خانوادههای ایرانی در ساعت اوج بار مصرف که از ۱۳ تا ۱۷ است، کولاک میکنند. تلویزیون که همیشه روشن است حتی اگر بیننده نداشته باشد. همزمان ماشین لباسشویی هم روشن است. در بعضی خانه ها خانم خانه ظرفهای نهار را در ماشین ظرفشویی گذاشته و ماشین را با نصف ظرفیت روشن کرده. بچهها هوس کیک کردند و فربرقی هم روشن است. بماند که همزن برقی هم یک ربعی با تمام توان روشن بوده برای آماده کردن مواد کیک. همه اینها به کنار، کولر را هم روی دور تند زدند. خلاصه یک میهمانی عظیم برقی در خانه راه انداختهاند آن هم در ساعتی که مصرف برق به بالاترین حد خود رسیده است.
عزیزان درست است که مسئولان وزارت نیرو گفتهاند همه تلاشمان را میکنیم در تابستان ۱۴۰۲ قطعی برق نداشته باشیم اما در ادامه هم گفتهاند این اتفاق به شرط همکاری خانوادههای ایرانی می افتد.نوبتی هم باشد نوبت ماست.
*چرا باید بی خیال دور تند کولر آبی شویم؟
بالاغیرتا بی خیال دور تند کولر شوید. باباهای عزیز کولر خاموش کن! امسال با همه عزمتان به میدان بیایید. البته نه برای خاموش کردن. برای اینکه مقتدرانه جلوی استفاده از کولر با دور تند را بگیرید. نصف مصرف بالای برق کشور در این روزها زیر سر همین دور تندکولر است و کارشناسان گفته اند دور تند کولرهای آبی، مصرف برق را ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش میدهد و همین طور برایتان کنتور میاندازد. امسال به کمک مادران خانه هم نیاز داریم که به جمع کنترل کنندههای کولر بپیوندند و با اتحاد عمیق با بابای خانه طوری فرهنگ سازی کنند که بچهها دورِ دور تند کولر را خط بکشند. همین یک قلم را جدی بگیرید کلی جلو افتادیم.
*این زندانی را آزاد کنید
هوای خانه را حبس نکنید. آزادش کنید. دور کند کولر آنقدر توانایی دارد که برایتان یک هوای مطبوع و خنک به ارمغان بیاورد. اما راه دارد. راهش هم حبس نکردن هوای خانه است. یک راه ورود و خروج هوا برای خانه تعیین کنید. پنجره اتاقها را نیمه باز بگذارید تا هوا به خوبی وارد و خارج شود. همین یک قلم تأثیر بسیاری بر خنک شدن هوای خانه میگذارد.البته باز کردن پنجره هاهم قلق خاص خودش را دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
*چند قالب یخ و والسلام نامه تمام
تنبلی نکنید. چند قالب یخ آماده کنید. این قسمت بر عهده آقایان خانه است. یک توک پا به پشت بام بروید و یخ را داخل کولر بیندازید. با این روش دمای آب داخل کولر کمتر میشود. حالا از باد خنک و مطبوع کولر با همین دور کند لذت ببرید.
*اگر خانه جنوبی دارید بخوانید
اگر خانه جنوبی دارید و صبح که میشود برای تابیدن نور به خانه، پردهها را کنار میزنید باید یک موضوع ساده اما مهم را خدمتتان عرض کنیم و آن هم اینکه در روزهای اوج گرما حدود ۳۰ درصد از گرما از طریق درب و پنجرهها وارد خانه میشود. پیش خودتان نگویید از این طرف پیشنهاد باز کردن پنجره میدهید و از آن طرف می گویید چرا پنجرهها باز است! منظور ما کشیدن پردهها است. پردهها را به طور کامل کنار نزنید. با این روش میتوانید دمای خانه را تا چند درجه کاهش دهید.
* کولر مصنوعی با نسیم خنک دریایی بسازید
اگر میخواهید به پایداری شبکه برق کمک و به قبض برق خانهتان رحم کنید، همه دق و دلیتان از دمای بالای هوا را روی کولر و دور تندش خالی نکنید. با یک ترفند نسیم خنک دریایی بسازید. کم وبیش همه ما در خانههایمان پنکه داریم. اما باز هم کم و بیش معتقدیم که باد پنکه در هوای گرم فایدهای ندارد. اما اگر یک ظرف مناسب تقریباً بزرگ را پر از یخ کنید. ظرف پر از یخ را طوری در مقابل و مسیر جریان باد پنکه قرار دهید که باد ناشی از پنکه از میان یخها عبور کند، یک نسیم خنک بهاری دریایی تحویلتان میدهد.
*کدام پنجرهها را باز کنیم کدام را ببندیم!
پنجره یار کمکی کولر است و نقش تعیین کنندهای در تعیین دمای خانه دارد. به شرطی که فوت وفنش را بلد باشیم. همه می دانیم که هوای گرم به سمت هوای سرد حرکت میکند. از این قاعده طبیعت میتوانید در تحقق صرفه جویی در برق خانگی استفاده کنید. پنجرههای آن بخش از خانه که خنک هست را باز بگذارید و پنجرههای بخشی از خانه که گرم است را ببندید. با این روش هوای گرم را از قسمت خنک خانه بدرقه کنید.
* دمای کولر گازی؛ نقطه آسایش یا نقطه لرز!
دیدید بعضیها در اوج گرمای تابستان زیر کولر گازی مینشینند و دمای کولر را انقدر پایین میآورند که لرز می افتد به جانشان. بعد یک پتوی نازک میاندازند رویشان. جلوی تلویزیون دراز میکشند و حالش را میبرند. نکن برادر من! نکن خواهر من! دارندگی همیشه برازندگی نیست. این روزها در اوج مصرف برق برازندگی به این است که کمی منطق را چاشنی دارندگیتان کنید. اسپلیت یا کولر گازیتان را در دمایی تنظیم کنید که نقطه آسایش شما باشد نه نقطه لرز شما.
کارشناسان می گویند دمای مناسب کولرهای گازی بین ۲۴ درجه سانتیگراد تا ۲۶ درجه سانتیگراد است و با تنظیم این دما کولر گازی شما سریعتر محیط را به آن دما میرساند، ترموستات عمل کرده و کمپرسور دستگاه خاموش میشود و در طول استفاده، کمپرسور با کمترین کارکرد میتواند محیط را خنک کند.
*یک دوش آب کوتاه
از بیرون به خانه بر میگردید. کلی عرق کردهاید و لباس تان خیس آب است. اولین کاری که میکنید زدن کولر روی دور تند است. اما راه دیگری هم هست. با یک دوش آب چند دقیقهای حالتان جا میآید و خنک میشوید.البته حواستان باشد برای صرفه جویی در مصرف برق از آن ور بام نیفیتد و تلافیاش را سر آب در نیاورید. با یک دوش کوتاه آب ولرم کار را تمام کنید.
خلاصه دست به دست هم دهیم به مهر تا درگرم ترین روزهای سال برق خانههایمان برمدار بچرخد و خاموشیهای چند ساعته دامنگیرمان نشود.
منبع: فارس
اینجوری مصرف برق بیشتر میشه چون باید پدر یخچال در بیاد تا یه اب رو تبدیل به یخ کنه
دوش گرفتن هم اصلا به صرفه تر از دو دقیقه جلو کولر نشستن نیست توی کشوری که کمبود اب داره و برای رسیدن اون اب به حموم کلی برق صرف تصفیش میشه و وقتی میزان اب پشت سد هم کمتر شه میزان برقی که میشه از توربین های آبی تولید کرد کاسته میشه