نان به عنوان قوت قالب هر ایرانی، در سبد غذایی جایگاه ویژه و مهمی دارد و از کاشت دانههای گندم تا خوشههای طلایی و رسیدن به سفره مردم، فرآیند بسیار سختی طی میکند تا نانی با برکت بر سر سفرهها قرار گیرد.
ساماندهی بازار آرد و نان یکی از برنامههای مهم در طرح هوشمندسازی بود که دولت سیزدهم با عزمی جدی این طرح را در کشور با هدف جلوگیری از قاچاق آرد اجرا کرد، در راستای اجرای این طرح، همه نانواییها مجهز به دستگاههای کارتخوان هوشمند شدند و خرید نان تنها از این طریق میسر بود.
اما با گذشت بیش از یک سال از اجرای این طرح، متاسفانه برخی از نانواییها تلاشی برای افزایش کیفیت نان، کاهش کمفروشی و یا پایان تعطیلی خودسرانه خبازی را ندارند و همین امر سبب شده تا در برخی از شهرها مشکلاتی برای مردم رخ دهد.
این در حالیست که مشاور وزیر اقتصاد با اشاره به اقدامات دولت برای ترمیم هزینههای نانوایان و تقویت اقتصاد نانواییها گفت: برای ترمیم اقتصاد و جبران خلأ درآمدی نانواها کمک هزینه نانوایان از ۳۰ درصد به ۴۰ درصد افزایش یافته است و بر اساس این تصمیم ۴۰ درصد قیمت نان فروخته شده و ثبت شده در کارتخوانهای هوشمند در پایان هر روز به حساب مالکان خبازیها واریز میشود.
نظارت بیشتر بر فعالیت نانواییها ضروریست
محمدی یکی از شهروندان لرستانی اظهارداشت: برخی از نانواییها همچنان کمفرشی میکنند و تلاشی برای افزایش کیفیت نان ندارند به طوری که بخشی از نان برشته و بخشی خمیر است که میطلبد متولیان نظارت بیشتری بر کیفیت نانها داشته باشند.
وی افزود: اگرچه روز تعطیلی نانوایی مشخص است، ولی برخی علاوه بر همان روز تعطیلی، هم ساعات کار را کم کرده و هم اقدام به تعطیلی خودسرانه میکنند.
این شهروند لرستانی بیان کرد: اخیرا تعدادی از نانواییها هم اعلام کردند که با یک کارت فقط پنج عدد سنگک میدهند و برای خرید بیشتر سنگک باید کارت دیگری ارائه شود که این کار مشکلاتی را برای مصرف کننده ایجاد میکند.
همه نانواییها مجهز به کارتخوان هوشمند هستند
حجت بیرانوند مدیرکل غله لرستان اظهارداشت: اقتصاد و دارائی مجری هوشمندسازی یارانه آرد و نان است و در همه کارتخوانهایی که در خبازیها وجود دارد، هوشمند بوده که در سیستم مرکزی رصد و پالایش میشوند به طوری که طبق تراکنشی که در طول روز انجام میشود، سهمیه آرد به نانوایی اختصاص داده میشود.
وی افزود: اداره غله فقط تامین کننده آرد مورد نیاز خبازیها است، ولی میزان سهمیه توسط سیستم مرکزی اعلام میشود و اگر بیشتر از تعداد مشخص برای هر کارت، تراکش صورت گیرد به عنوان غیرمتعارف اعلام میشود.
لزوم مهارت خبازان برای تهیه نان
مدیرکل غله لرستان با اشاره به کیفیت آرد نانواییهای لرستان، تصریح کرد: کیفیت آرد بستگی به نوع گندم دارد که نوع گندمهای تولیدی در استان خوب بوده و آرد مورد نیاز نیز با کیفیت مناسبی به دست خباز میرسد، اما برخی از نانواییها، نمیتوانند خمیر و نان با کیفیت را تهیه کنند و همین سبب شده تا نانهای تولیدی برخی از خبازیها کیفیت نداشته باشد.
بیرانوند بیان کرد: برخی از خبازها مبتدی و تازه کار هستند و مهارت کافی را در تهیه نان ندارند که در این راستا با فنی و حرفهای هماهنگ شده تا آموزشهای لازم را در این راستا به خبازیها ارائه دهد.
وی با اشاره به پیشبینی برداشت ۴۰۰ هزار تن گندم در استان گفت: مصرف سالانه آرد در استان ۳۰۰ هزار تن است و گندمهای مازاد به استانهای دیگر فرستاده میشود که لازم است همه خبازیها در جهت افزایش کیفیت نان تلاش کنند.
۱۲۰۰ پرونده تخلف برای نانواییها تشکیل شد
جواد احمدپور مدیر بازرسی و نظارت جهاد کشاورزی لرستان گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۰ هزار و ۱۸۸ مورد بازرسی از خبازیهای استان صورت گرفته که منجر به تشکیل پرونده برای هزار و ۲۷۴ خبازی متخلف شده است.
وی افزود: این تعداد نانوایی یک میلیارد و ۵۶۰ میلیون تومان جریمه شدند، همچنین سهمیه آرد ۳۸ نانوایی قطع و ۱۲ خبازی پلمب شد.
مدیر بازرسی و نظارت جهاد کشاورزی لرستان تصریح کرد: بیشترین تخلفات نانواییها مربوط به کمفروشی و رعایت نکردن ساعات کاری و همچنین تعطیلی خودسرانه است که در صورت چنین اقداماتی با قطع سهمیه و پلمب مواجه میشوند.
کشف ۱۳ انبار احتکار آرد در لرستان
احمدپوربیان کرد: سال گذشته نیز ۵۱ هزار و ۳۲۰ مورد بازرسی از خبازیهای استان انجام و سه هزار و ۴۷۴ پرونده تخلف برای نانواییها تشکیل شد و جریمه ریالی این تعداد نانوایی، ۶ میلیارد و ۶۲۰ میلیون تومان بوده است.
وی گفت: پارسال ۷۵ نانوایی متخلف پلمب و آرد ۱۲۰ خبازی قطع سهمیه موقت شد، علاوه بر این نیز در سال گذشته ۱۳ مورد انبار آرد قاچاق در استان کشف و ضبط شد.
به هر حال لازم است که متولیان بر نحوه فعالیت و کیفیت نانهای تولیدی نظارت جدی و مستمری داشته باشند تا نان تولیدی با کیفیت مطلوبی به دست مصرف کننده برسد.
منبع: سفیر افلاک