پویا طالبنیا مدیر پایگاه جهانی اورامانات با ابراز نگرانی از وضعیت ساخت و سازهایی که در منطقه ثبت جهانی اورامانات میشود، گفت : متاسفانه در حال حاضر مدیریت یکپارچه و واحدی برای ساخت و سازهایی که در این منطقه انجام میشود، وجود ندارد.
وی افزود: دستگاههای مختلفی هر کدام مطابق با دستورالعملها و قوانین خود در این منطقه ساخت و ساز انجام میدهند و این ناهماهنگی منجر به ساخت واحدها و بناهایی ناهمگون با معماری اصیل و بافت سنتی منطقه شده است.
مدیر پایگاه جهانی اورامانات با تاکید بر اینکه باید یک مدیریت واحد را برای ساخت و سازها در منطقه اورامانات تعریف کرد، گفت: همه دستگاهها باید به گونهای عمل کنند که ضوابط میراث جهانی منطقه در همه امور رعایت شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این گونه از ساخت و سازها میتواند به ثبت جهانی اورامانات آسیبی وارد کند، گفت: اگر در منطقهای ثبت جهانی شده، ساخت و سازها طبق اصول انجام نگیرد و در معماری اصیل و بافت سنتی آن مداخلهای بوجود آید، احتمال حذف آن منطقه از فهرست آثار ثبت جهانی شده وجود دارد.
طالبنیا خاطرنشان کرد: با این وجود، معماری اصیل، فرهنگ و آداب و رسوم غنی و طبیعت بکر و بینظیر این منطقه به گونهای گسترده است که احتمال حذف آن از فهرست آثار جهانی بعید خواهد بود.
وی بیشترین ساخت و سازهای انجام شده در منطقه ثبت جهانی شده اورامانات را مربوط به شهرستان پاوه دانست و افزود: از آنجایی که مردم این منطقه از نظر اقتصادی در شرایط بهتری قرار دارند، برای همین میزان ساخت و سازها هم در این منطقه بالاست.
مدیر پایگاه جهانی اورامانات گفت: باتوجه به شرایطی که ساخت و سازها در این منطقه ثبت جهانی شده بوجود آورده بود، پیگیریهایی را انجام دادیم تا بتوانیم این امر را در منطقه ساماندهی کنیم.
وی به رایزنیهای صورت گرفته با دانشگاه علم و صنعت تهران در این زمینه اشاره و اظهار کرد: هیاتی از گروه مرمت و معماری این دانشگاه طی یکی دو ماه گذشته بازدیدی از این منطقه داشتند تا ضوابط ویژهای برای بافت روستاهای اورامانات تدوین کنند.
وی خاطرنشان کرد: طبق این ضوابط، از این پس انجام هرگونه ساخت و ساز در منطقه جهانی اورامانات باید مطابق با ضوابط میراث فرهنگی باشد .