جست‌و‌جوی راه‌حل کاهش مصرف برق در افزایش بهره‌وری سیستم‌های سرمایشی

شدت مصرف انرژی در کشور طی سال‌های اخیر افزایش داشته که می‌توان راه حل مدیریت مصرف را در بهره‌وری وسائل برقی به خصوص سیستم‌های سرمایشی در تابستان جست‌وجو کرد.

نگاه به آمارها نشان می‌دهد که ایران در حوزه تولید انرژی رتبه چهاردهم را در جهان دارد که این امر نقش مهمی در فرایند توسعه اقتصادی، افزایش رفاه و نیز امنیت جامعه در بخش‌های مختلف داشته است. دانستن این نکته نیز مهم است که کشور ما حدود ۱ درصد جمعیت جهان را دارد و در حدود ۲ درصد از انرژی جهان را مصرف می‌کند. 

بر اساس گزارش‌های منتشر شده توسط سازمان‌های بین‌المللی در حال حاضر ۹۹.۹ درصد مردم ایران به انرژی برق دسترسی دارند و از دو سال گذشته نیز توزیع پنل‌های خورشیدی قابل حمل به عشایر در دستور کار قرار گرفته و تا کنون در این حوزه بیش از ۲۰ هزار پنل خورشیدی میان عشایر کشور توزیع شده است.

شدت مصرف انرژی در ایران دو برابر میانگین جهانی

شدت مصرف، یکی از شاخص‌هایی است که میزان کارایی این انرژی صرف شده را می‌سنجد. بالا بودن شدت مصرف انرژی نشانگر مصرف بیشتر انرژی است. به عنوان مثال زمانی که شدت انرژی در کشور دو برابر میانگین جهانی است، به این معناست که برای تولید میزان کالا و خدمات مشابه نسبت به میانگین جهانی، باید دو برابر انرژی بیشتری صرف کرد. این رقم معادل شرایطی است که در کشور تجربه می‌کنیم.

عبدالصاحب ارجمند مدیر کل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع برق وزارت نیرو در خصوص شدت انرژی در کشور گفت: یکی از مشکلات بزرگ ایران در حوزه مصرف برق، بالا بودن شدت مصرف انرژی است که در حال حاضر ۴ برابر متوسط کشور‌های توسعه یافته و ۲ برابر متوسط جهانی است که در صورت اجرای طرح‌های بهینه سازی مصرف می‌توان شدت مصرف انرژی ایران را تا یک چهارم کاهش دهیم. 

او اضافه کرد: در صورت سرمایه گذاری و اجرای برنامه‌های هوشمندانه با هدف کاهش شدت مصرف انرژی در ایران در آینده نزدیک می‌توانیم با یک چهارم انرژی برقی که در حال حاضر مصرف می‌کنیم، همین مقدار رفاه و تولید خالص را فراهم کنیم ضمن اینکه میزان آلاینده‌های زیست محیطی از محل تولید برق را نیز به میزانی که شدت مصرف انرژی کاهش یافته است، کاهش خواهیم داد.

بخشی از راه حل این معضل در گرو بهینه سازی مصرف است که با توجه مضاعف به آن می‌توان در شرایط حساسی مثل تابستان، از هدر رفت انرژی جلوگیری کرد. به طور مثال همه ساله و در فصل گرم سال چیزی حدود ۴۰ درصد از کل انرژی برق کشور در بخش سیستم‌های سرمایشی مصرف می‌شود که می‌توانیم از طریق بهینه سازی لوازم سرمایشی تا ۲۰ درصد این میزان مصرف را کاهش دهیم.

بنابر بر آنچه سخنگوی صنعت برق اعلام کرده بخش قابل توجهی از اوج بار مصرف برق مرتبط با وسایل سرمایشی از جمله کولر گازی و کولر آبی است و ۴۳ درصد از مصرف برق کشور معادل ۳۱ هزار مگاوات را شامل می‌شود که به تنهایی معادل مصرف اوج بار کشور‌های گرمسیر است. یکی از دلایل مصرف قابل توجه وسایل سرمایشی در کشور، عدم توجه به استفاده از فناوری‌های نوین در موتور کولر‌های آبی و همچنین استفاده غیر‌اصولی از این موارد است.

محمدمهدی پیغمبرزاده، معاون بهره‌وری انرژی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران با اشاره به مصرف بالای تجهیزات سرمایشی در ایران گفت: فناوری مصرف برق در کولر‌های آبی مربوط به ۵۰ سال قبل است. به این معنا که فناوری که در حال حاضر در موتور‌های کولر‌های آبی استفاده می‌شود و مصرف بالایی هم دارد، سابقه‌اش مربوط به ۵۰ سال پیش است و هیچ تحول و پیشرفتی هم در آن‌ها رخ نداده است. شرایط موجود اقتضا می‌کند که حتماً به سمت بهینه‌سازی مصرف برق برویم و فناوری جدید این بخش الکتروموتور‌های پربازده هستند که تولید و تجاری نیز شده‌اند.

استانداردهای جدید برای تولید کولرهای آبی

محمود کمانی معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا در این خصوص می‌گوید: در حال حاضر کشور ما در دوره اوج بار مصرف برق قرار دارد، یعنی مصرف به بیش از ۷۲ هزار مگاوات رسیده است به همین منظور باید بتوانیم با اقداماتی مورد نیاز بخشی از این معضل را برطرف کنیم. یکی از این اقداماتی که در بحث صرفه جویی مصرف وجود دارد استفاده از کولر‌های آبی با استاندارد جدید است که علاوه بر مصرف کمتر، از قدرت سرمایش بیشتری برخوردار هستند.

در این خصوص سازمان ساتبا در همکاری با سازمان استاندارد اقدام موثری را انجام داده که بر اساس آن تمامی تولیدکنندگان موتور کولر موظف هستند از استاندارد‌های جدید برای افزایش بهره وری و کاهش مصرف پیروی کنند. در استاندارد های بازنگری شده رتبه انرژی کولر‌های آبی که پیش از این رتبه A تا G بود، رتبه A و F و G به طور کامل حذف شد و سه رتبه (پلاس A+)،‌ای تو پلاس A) ۲+) و (A ۳+)‌ ای تری پلاس اضافه شد.

حال با توجه به غیرقانونی بودن تولید کولر‌های آبی پرمصرف، امید می‌رود با جایگزین شدن استاندارد‌های جدید و کاهش مصرف سیستم‌های سرمایشی، ضمن حفظ رفاه،  سهم این وسایل از باری که به شبکه برق تحمیل می‌شود، کمتر شود.


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۹ ۲۲ تير ۱۴۰۲
یادتون میاد یزمانی همه کولر آبی استفاده میکردن چقدم خنک بود خیلیا بیرون تو حیاط،یا پشت بوم می‌خوابیدند..چقد هوا خوب بود الان همه کولر گازی استفاده میکنن همون باد داغ ک از کولر گازی،بیرون میاد خودش باعث گرم شدن هوا میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۶ ۲۱ تير ۱۴۰۲
علت اصلی ساعات کاری کارخونه ها و ادارات و بازاره و باید ۶ تا ۱۲ بشه تا برق به خونه ها برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۵ ۲۱ تير ۱۴۰۲
مقدار زیادی از خنکی کولرهای آبی تو مسیر پشت بوم تا خونه تو کانال کولر هدر میره دولت باید کانالای کولر فلزی رو ممنوع اعلام کنه و ملت از کانالهای پلاستیکی برای کانال کشی کولرهای آبی استفاده کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۲۱ تير ۱۴۰۲
همین دیروز بود گفتن از تولید رمز ارز های در آذربایجان شرقی کلی مالیات گرفتن خودتون مجوز تولید رمز ارز میدید ومالیات می گیرید و مصرف برق میره بالا اون وقت به مردم میگید زیاد مصرف می کنید !!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۵ ۲۱ تير ۱۴۰۲
خیــــلی کــارهــا میشــود کــرد که البته اعـــتــماد جمعـــی وهمـــــت برای اقـــدام کــاری برنامه ریزی شده ،علمی وشفاف با مدیریتی قـــوی را میطلبد.. اگر کشور ازگذشته های دور (همزمان باکشورهای که ازبرق اتمی استفاده میکردند) همه انرژِی وتوان را برای ساخت نیروگاهی عظیم ! (البته خیلی ایمن حتی در زلزله وشرایط جنگی و..) صرف میکرد الان تمام کشور ازبرق اتمی استفاده میکردند وهمه وسائل سرمایشی وگرمایشی وپخت وپز و...برقی بودواحتیاجی به گاز نبود (کل گازصادرمیشد) حتی با استفاده ازدستگاههای تولیدآب ازهـــوا میتوانستیم آب راهم ازبرق بدست بیاوریم!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۷ ۲۱ تير ۱۴۰۲
یکی از روشها که می تواند خیلی کمک کند برداشتن پمپهای انتقال آب از همکف به طبقات باشد که اداره آب با افزایش فشار در لوله‌ای می تواند کمک کند این مورد حل شود
چون این پمپها هم استهلاک دارن وهم برق بسیار زیادی مصرف می کنن
را ه حل هم قراردادن مخازن هوایی درمناطق می باشد
که بجای هزاران پمپ چند پمپ کار کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۷ ۲۳ تير ۱۴۰۲
حتی در طبقه همکف فشار آب بسیار پایین است. وقتی،شیر آب را باز میکنین گویی شیر سماور باز شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۴ ۲۱ تير ۱۴۰۲
مهمترین مسئله اول بحث عایق ساختمانهاست تا سرما و گرما به درون و به بیرون انتقال پیدا نکند و هـــدر و پرت نشود..تازگیها کارخانه ای درایران شیشه های معمولی را عایق می کند! اگر بتوان لایه ای نازک ،شفافی از عایق مربوطه را حتی با پیستوله کردن! بر روی سطوح قرارداد! می توان کلیه ساختمانها را با سرعت و قیمت مناسب عایق کرد! در چنین وضعیتی ساختمان همچون فلاکس! سرما و یا گرما را در خود حفظ می کند. در گام بعدی مجهز شدن کلیه دستگاههای سرمایشی و گرمایشی به ترموستات تنظیم دما.. البته اگر مشوقهای خوبی برای کارخانجاتی که تولید کننده این تجهیزات هستند قرار دهند تا با توسل به علم روز و خلاقیت و نوآوری هرچه بیشتر مصرف انرژی دستگاهها روپایین بیارند هم خیلی کارسازخواهدبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۱ ۲۲ تير ۱۴۰۲
الان دیگه وقتی همه وسایل برقی شدن معلومه مصرف برق زیاده ... حتی ظرفا هم با ماشین ظرفشویی آخه ایی چ مدیه همه خانوما هم تنبل میشن دیگه
United States of America
ناشناس
۰۸:۱۳ ۲۱ تير ۱۴۰۲
وقتی در مصرف برق مدیریت کنیییی عالیییی میش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۰ ۲۱ تير ۱۴۰۲
البته فرهنگ سازی درخیلی ازمسائلی که مربوط به زندگی شهری واجتماعی است از کودکی بیشترجواب میدهد وگرنه دربزرگسالی حتی اگر آگاهی خیلی ازمسائل راهم داشته باشی باز طبق عادت کارخودت راانجام میدهی مگراینکه ناچار شوی ( مثلاً اقدام برای عدم قطع برق یا گاز وآب)
United States of America
ناشناس
۰۸:۱۱ ۲۱ تير ۱۴۰۲
ما که واقعا نجات اومدیم از این کولر ابی که رو پشت بام هم نبود پشت پنجره حال بود بعد ۱۹ سال یعنی ۸۳ تا الان خدا گفته فقط کولر گازیییی مصرف برق کمتر زندگی بهتر
آخرین اخبار