مصطفی شجاعی کارشناس والیبال درباره نتایج تیم ملی در لیگ ملتهای والیبال اظهار کرد: چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است؟ به هر حال عدم نتیجهگیری موضوعی خیلی منطقی بود البته نه اینکه انتظار بالایی از تیم ملی داشته باشیم. اما آن چیزی که جامعه والیبال انتظار داشت این است که به آن اهدافی که ترسیم کرده بودند دست نیافتند.
او افزود: هفته اول و دوم شرایط مقداری برای ما تفاوت میکرد، زیرا تیم ملی با اکثر نفرات اصلی خودش در این رویداد شرکت کرده بود و میتوانستیم در این ۲ هفته نزدیک به چهار پیروزی به دست بیاوریم البته این توقع هم منطقی نبوده است. در نهایت با اتفاقاتی رخ داد تیم بدون یک یا ۲ نفر از مهرههای اصلی مانند وادی و اسماعیلنژاد به استقبال هفته سوم رفت. از نتایج میشد انتظار داشت به ۲ یا ۳ برد برسیم که نشد. وقتی اکثر بازیهای ما به گیم پنجم کشیده میشد این توقع به جایی بود تا بتوانیم نتایج به مراتب بهتری به دست بیاوریم، چون که این توانایی در بین ملیپوشان وجود داشت. در هفته دوم نیز به لهستان و هلند در ست پنجم بازیهایمان را واگذار کردیم و این نشان میدهد در مجموع ۵ بازی را به این شکل به حریفان باختیم.
کارشناس والیبال گفت: وظیفه کادرفنی هم این است تا بتواند از نظر روحی و روانی و همچنین ذهنی شرایط بهتری را در بین بازیکنان به وجود بیاورد. بر عکس ما، لهستان در دیدارهایی که کارش به ست پنجم کشیده شد، توانست از آنها سربلند بیرون بیاید و این نشان میدهد نقش کادرفنی آنها در تمرکز بازیکنان نقش اساسی داشته است. در این میان هم حرفهایی بود درباره انتخاب بازیکنان و کنارش بحث خط خوردن معنوینژاد و جایگزینی میثم صالحی مصدوم که اصلا به بازی گرفته نشد. عدم انتخاب صابر کاظمی و نبردن بردیا سعادت و حضور علی حاجیپور که تجربه جهانی نداشت تمام مواردی بود که میتوان به آن پرداخت. شاید میتوانستیم با یک انتخاب منطقیتر نتایج بهتری بگیریم و خوب هم بازی کنیم.
شجاعی در ادامه تصریح کرد: تیم چین که در رتبه آخر قرار داشت باز در حد توان خودش بازیهای خوبی به معرض نمایش گذاشت و حتی تا امتیاز ۲۵ هم برای برتری میجنگید، اما بر عکس ما چندان شاداب نبودیم. تیم ما هم شرایط خوبی نداشت و هم چندان خوب بازی نمیکردیم. ما حتی در بازیهایی هم که برنده شدیم آنچنان که باید و شاید خوب نبودیم و به طور حتم باید واکاوی خوبی صورت بگیرد. سال مهمی پیشروی والیبال ما است چرا که باید در قهرمانی آسیا شرکت کنیم و این مسابقات پیش زمینه انتخاب المپیکی برای ما محسوب خواهد شد. مسئولان فدراسیون باید با نشستها و تحلیلهایی که انجام میدهند تیم را از بحران خارج کنند.
او با اشاره به اینکه نرفتن به المپیک ممکن است باعث عقب ماندگی والیبال ایران از سطح اول دنیا شود، اظهار کرد: در انتخابی المپیک کار بسیار سختی مقابل برزیل، ایتالیا، کوبا و. داریم، چون از هر دو گروه هم تنها ۲ تیم به مرحله بعدی صعود خواهند کرد، شاید با توجه به شرایطی که داریم نتوانیم صعود کنیم. اما چون در رنکینگ جهانی در بین ۱۰ تیم برتر جهان هستیم باید از این فرصت به دست آمده نهایت استفاده را ببریم تا از میدان بزرگ المپیک عقب نمانیم. حضور در المپیک سوای کسب نتیجه خوب باعث خواهد شد تا والیبال ما را همچنان در سطح دنیا روان نگه دارد. اگر در المپیک یا قهرمانی جهان نباشیم مانند رودخانهای است که آب ندارد و دچار خشکی است. امیدوارم فدراسیون دقت لازم را داشته باشد تا از آزمونهای پیشرو موفق و سربلند بیرون بیاید.
پیشکسوت والیبال درباره اینکه عملکرد کادرفنی را در لیگ ملتها چگونه دید، اظهار کرد: با توجه به اینکه یک دهه از حضور مربیان صاحب نام اروپایی در تیم ملی برخوردار بودیم، اما پس از آن فدراسیون تصمیم گرفت تا کار را به دست مربیان ایرانی بسپارد. از نظر من انتخاب آلکنو انتخاب صحیحی برای تیم ملی نبود، زیرا مربیان روس کوچینگ خوبی نیستند و حتی کار به جایی رسیده که در همین مسابقات لیگ ملتها هم هیچ کشوری حاضر نشده نیمکت خود را به مربیان روس واگذار کند. حتی در لیگ ایتالیا و لهستان هم چندان شاهد مربیان این کشور نیستیم، زیرا از نظر فنی چندان خوب نیستند. ما هم سرنوشت خوبی با آلکنو نداشتیم و در المپیک تنها یک بُرد مقابل کانادا به دست آوردیم و نتوانستیم به دور دوم المپیک راه پیدا کنیم.
شجاعی عنوان کرد: تصمیم به این شد روی به مربی ایرانی بیاوریم و طبیعتا اگر چه در بحث بازیکنان به تجربیات خوبی دست یافتیم، اما در بحث کوچینگ همچنان دچار فقر هستیم. باید برایمان محرز شود آیا فدراسیون دنبال نتیجهگرایی یا بودن مربیان ایرانی روی نیمکت است؟ با توجه به عدم کسب تجربه در رویدادهای بزرگ طبیعی است که مربیان و کادرفنی در انتخاب بازیکنان، مدیریت بازی و ... دچار مشکل شوند. مربیان تراز اول در میدان بزرگ المپیک یا حتی قهرمانی جهان مربیگری کرده و آبدیده هم شدهاند و اگر ما هم دنبال این هستیم تا مربیانمان به این سطح از توانایی برسند باید باختهایی را به چشم ببینیم. اگر مردم ما دنبال مربی ایرانی هستند باید صبورتر باشند و این را هم خود فدراسیون میداند که چطور با این طور موارد کنار بیاید که آیا با همین مربی کار را ادامه دهد یا اینکه دوباره به سمت مربیان خارجی دست درازی کند!
او درباره عطایی گفت: از نگاه من تجربه مربیان مانند یک بازیکنی است که پس از سپری کردن مدارج عالی به تیم ملی وارد شده است. عطایی بیش از ۱،۵ سال است که مربی ایران شده و لیگ جهانی سال گذشته را هم تجربه کرد و قهرمانی جهان را هم در کارنامه مربیگریاش دیده بود و مربی کم تجربهای نبود. برای این مسابقات میطلبید که مقداری دقیقتر ماجرا را چه در بحث انتخاب بازیکنان و چه ... پیش ببرد. به طور مثال میشد از بردیا سعادت استفاده کرد، زیرا هنگامی که او در گذشته مورد آزمایش قرار گرفته و به خوبی جواب اعتماد مربیان را داده و در لیگهای معتبر اروپایی هم بازی کرده طبیعی بود کادر فنی از او استفاده کند. وقتی بردیا در ترکیب نیست طبیعتا دچار مشکل بزرگی میشویم. اگر قرار است بازیکن بسازیم و از او استفاده کنیم باید هم در جایی از او بهرهبرداری شود نه اینکه با مصدومیت اسماعیلنژاد این بازیکن تنها در ترکیب قرار بگیرد. به نظرم علیرغم اینکه سعادت در تمرینات فرم خوبی نداشت و ۲ هفته هم کنار تیم نبود باز عملکرد خوبی ارائه داد. حتی شخص عطایی عنوان کرده بود بازیکنی مانند حاجیپور برای اسماعیلنژاد یک تهدید بزرگ است و به نظرم این اتفاق صورت نگرفت. تمام این مسائل باعث میشود تا مربی تیم ملی برایش تجربه شود تا در بحث انتخاب بازیکنان به هارمونی بهتری دست پیدا کند و کنارش در بحث مدیریت مسابقات و حتی در تمرین چگونه با بازیکنان رفتار کند. بهتر است کادرفنی ما پختهتر عمل کند و انشاءالله از این تجربیاتی که خیلی هم تلخ بود نهایت استفاده را ببرد تا بتوانیم در میادین بزرگتر خوب عمل کنیم.
کارشناس والیبال با اشاره به اینکه مسابقات قهرمانی آسیا برای تیم ژاپن اهمیت چندانی ندارد، افزود: از نظر من مسابقات قهرمانی آسیا اهمیت چندانی ندارد، چون تیم ژاپن ممکن است با تیم دوم خود وارد ایران شود. طبیعی است المپیک و قهرمانی جهان را هدف اصلی قرار داده باشند و به همین دلیل ما باید بتوانیم پیش از انتخابی المپیک با قهرمانی در این رویداد به تیم سر و سامانی بدهیم.
شجاعی در واکنش به بستن کامنتهای فدراسیون والیبال زیر پستهایش عنوان کرد: بستن کامنتها نشان میدهد ما چندان انتقادپذیر نیستیم و این کار درستی نیست. باید فدراسیون بخش مربوط به کامنتها را باز بگذارد و نظرات مردم را ببیند. ممکن است عدهای هم توهین کنند، اما به هر حال ممکن است در میان آنها هم انتقادات درستی وجود داشته باشد. با بستن کامنت و چشمها چیزی حل نمیشود. اینکه بیاییم سرمان را داخل کبک و برف فرو کنیم از نظر من چیزی را درست نمیکند.
او درباره اینکه نظرش درباره اعزام سی نفره فدراسیون والیبال به آمریکا چیست، گفت: نمیدانم هدف فدراسیون از بردن ۳۰ نفر به آمریکا چه چیزی بوده است، زیرا در شکل روتین یک تیم ۸ تا ۱۰ بیشتر همراه نباید داشته باشد. حتی اگر ما همراه با خودمان ۱۰ مربی جوان میبردیم تا برای آینده تجربهاندوزی کنند به آن خردهای وارد نبود و همه با آن موافق بودیم. برای خود من که بیش از چهار دهه است در والیبال حضور دارم با دیدن این اسامی تعجب کردم. شاید برای همه جذابیت سفر به آمریکا وجود داشته! هر چند باید فدراسیون پاسخگو باشد که چرا با خودش این همه همراه برده است. جایگزینی برای همراهان چه تعبیری میتواند داشته باشد امیدوارم خود مسئولان فدراسیون به این مسئله ورود کنند.
کارشناس والیبال در پایان درباره اینکه نظرش درباره خط خوردن معنوینژاد از لیست تیم ملی چیست، پاسخ داد: با توجه به اینکه معنوینژاد را از نزدیک میشناسم و با او رفت آمد خانوادگی نیز دارم میدانم پسر بسیار محجوبی است. در لیگ جهانی و هفته نخست این بازیکن بازیهای بدی انجام نداد. میتوانست در هفته سوم در بحث دریافت، کمک حال خوبی باشد آن هم در جایی که میثم صالحی دچار مصدومیت شده بود. نمیدانم آیا مشکلی بین او و عطایی وجود داشته است. درباره خط خوردن معنوینژاد برای خودم سوال است چرا در جایی که کمبود بازیکن قدرتی داریم و این بازیکن هم جزو بازیکنان آماده بود در ترکیب جایی نداشت. خط خوردن جواد مساله مهمی بود که حتما باید کادر فنی و در راس آن سرمربی تیم ملی پاسخگو باشند که چرا میثم صالحی مصدوم در لیست باشد، اما معنوینژاد نباشد.