منزلت و شأن حمیده‌خاتون، مادر بزرگوار امام موسی‌بن جعفر (ع)، به‌قدری است که امام صادق (ع) درباره ایشان فرموده‌اند: «حمیده مانند طلای ناب، از ناخالصی‌ها پاک است.»

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدرضا دهدشت، مدرس و کارشناس مسائل اسلامی، در قالب یادداشتی به معرفی بخش‌هایی از زندگی و سبک زندگی مادر بزرگوار حضرت امام موسی‌بن جعفر (ع) پرداخته است:

پدر بزرگوار امام موسی‌بن جعفر علیه السلام، امام جعفر صادق علیه السلام هستند که در تاریخ اسلام نکات مهمی درباره زندگی و سیره ایشان عنوان شده است، اما در مورد مادر بزرگوار امام اطلاعات کمی موجود است و برای یافتن این نکات لازم است منابع معتبر شیعی و اسلامی را مورد بررسی قرار دهیم.

طبق اسناد و مدارک مستند اسلامی، مادر امام موسی‌بن جعفر (ع) بانویی مؤمن و پاک‌دامن به‌نام «حمیده» هستند. در منابع نوشته شده است که این بانوی بزرگوار از مردم سرزمین اسپانیای امروزی که آن زمان اندلس نامیده می‌شد، بودند که به‌دلایلی به سرزمین عربستان مهاجرت کردند و بعد‌ها با امام صادق علیه السلام ازدواج کردند.

شاید دلیل هجرت این بانوی بزرگوار به سرزمین عربستان این باشد که در آن دوران، دین اسلام به‌مرور در سرزمین‌های دیگر شناخته می‌شد و میان سرزمین‌های غربی و اروپای امروزی، مردم کشور اندلس به‌خوبی با اسلام آشنا و بسیاری از آن‌ها مسلمان شدند. بعضی از آن‌ها بعد از اسلام آوردن به سرزمین وحی یعنی کشور عربستان و به‌خصوص شهر‌های مکه و مدینةالنبی مهاجرت می‌کردند تا آموزه‌های اسلامی را از نزدیک بیاموزند.

منزلت و شأن حمیده خاتون، مادر بزرگوار امام موسی‌بن جعفر علیه السلام، به‌قدری است که حضرت امام صادق علیه السلام درباره ایشان فرموده‌اند: «حمیده مانند طلای ناب، از ناخالصی‌ها پاک است.» در عین حال امام محمد باقر علیه السلام درباره ایشان فرموده‌اند: «حمیده در دنیا پسندیده و در عالم آخرت ستایش‌شده است.»

نکته مهم و قابل توجه این است که همین درجه ایمان و خلوص اعتقادی آن بانوی بزرگوار بوده که ایشان را لایق مادری امام معصوم کرده است، زیرا سنت الهی بر این قرار داده شده است که ائمه اطهار علیهم السلام میان خاندانی پاک تولد پیدا کنند و لازم است مادران ایشان زنانی مؤمن، پاک‌دامن و متعهد باشند.

دانش و تخصص مادر بزرگوار امام موسی‌بن جعفر علیه السلام در علوم دینی و مسائل اسلامی به‌اندازه‌ای بود که امام صادق علیه السلام به خانم‌هایی که سؤالات دینی و اعتقادی داشتند، می‌فرمودند: سؤالات خود را با حمیده‌خاتون مطرح کنید و از ایشان جواب بگیرید.

منبع: تسنيم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۳ ۲۷ تير ۱۴۰۲
خدایا اخلاق زن ایرانی را به اخلاق حمیده خاتون نزدیک کن