میکائیل سلمانی شهردار اقبالیه در این باره اظهارداشت: شهرداری اقبالیه با محور معاونت امور عمرانی استانداری و دفتر امور شهری و شوراهای استانداری قزوین بعنوان پایلوت، مجری راه اندازی سامانه سوت زنی کشف فساد است که این پروژه بزودی بصورت رسمی افتتاح و رونمایی خواهد شد.
سلمانی گفت: سوت زنی یک نوع روش گزارش دهی مردمی و اجتماعی و نظارت مدنی از پائین به بالا برای مقابله با مصادیق فساد است و با این روش احتمال تخلف توسط افراد به حداقل میرسد، زیرا دایره ناظران نامحدود شده و احتمال تبانی به میزان بسیار زیادی کاهش مییابد.
وی افزود: در روش افشای فساد توسط گزارشگران مردمی ۸ برابر بیشتر از کشفیات پلیس و سایر نهادهای نظارتی است به همین دلیل در بسیاری از کشورها تلاش شده بسترهای حقوقی و تشویقی لازم برای گزارشگران مردمی ضد فساد را فراهم کنند و اصطلاح سوت زنی نیز از رفتار ماموران پلیس اقتباس شده و زمانی که پلیس تخلفی همچون نزاع خیابانی، دزدی را مشاهده میکند در سوت خود میدمد تا دیگران و سایر افسران پلیس خبردار شوند.
سلمانی یادآورشد: اصل موضوع نظارتهای مردمی تحت عنوان امربه معروف و نهی از منکر حق و تکلیف مردم است که در اصل هشتم قانون اساسی ذکر شده است.
شهردار اقبالیه در خصوص صیانت از اطلاعات هویت گزارش دهندهها خاطرنشان کرد: مهمترین ویژگی سامانه سوت زنی در صیانت از هویت گزارشگران است و از این جهت متولیان سامانه سوت زنی شرعا و اخلاقا متعهد میشوند نام و مشخصات افشاکننده هیچگاه منتشر نشود و در اختیار هیچ فرد یا نهادی قرار نگیرد.
سلمانی در زمینه موضوعاتی که پس از ارایه گزارش سامانه سوت زنی علنی میشود گفت: گزارشهایی که دربرگیرندگی عمومی و اجتماعی دارد، به صورت سوژه ویژه در اختیار رسانهها قرار میگیرد و بغیر از اطلاع رسانی به نهادهای مسئول، ابعاد و جزئیات پرونده در خبرگزاریها منتشر میشود.
شهردار اقبالیه در خصوص چگونگی ارسال گزارشها به سامانه سوت زنی دستگاه قضایی تصریح کرد: همه گزارشها به دستگاه قضایی ارجاع نمیشود و اساسا در همه دنیا پروژه سوت زنی مختص نهادهای قضایی نیست و همه دستگاهها باید خود را موظف به پاسخگوئی به گزارشگران مردمی کنند از این جهت در بسیاری از تخلفات اگر مدیران بالادستی مطلع شوند راسا ورود کرده و برخورد اصلاحی میکنند لذا در مرحله اول لازم است مدیران دستگاهها از تخلف زیر مجموعه خود مطلع شوند و در صورت نیاز دستگاه قضایی هم در جریان قرار گرفته و وارد دادرسی شوند.
شهردار اقبالیه در زمینه پرداخت پاداش به گزارشهای سامانه سوت زنی که منجر به کشف فساد میشود تاکید کرد: این بخش نیازمند الزامات حقوقی و قانون گذاری است که در حال حاضر در مجلس بصورت طرح در حال پیگیری است.
وی اضافه کرد: دستگاه قضایی نیز در زمان روی ریاست آقای رئیسی موضوع را در دستور کار قرار داده بود با این حال تا زمانی که لوازم قانونی آن فراهم نشود رسانه نمیتوان متعهد به پرداخت پاداش باشد، اما این مهم در تعامل با دستگاه مرتبط مورد توجه خبرگزاری فارس است تا در صورت همراهی دستگاه مربوطه، گزارشگر فساد از مواهب رسیدگی به تخلف منتفع شود.
سلمانی در زمینه تفاوت سوت زنی با افشاگری و سایر روشهای مبارزه با فساد اظهارداشت: سوت زنی چند ویژگی مهم نسبت به دیگر روشهای افشاگری دارد و اول اینکه در این روش از هویت افشا کننده کاملا صیانت میشود و در مسیر افشاگری هیچ نوع مسئولیتی از جهت حقوقی متوجه فرد نیست و فشار قانوندانهای قانون شکن برای مقابله با افشاکننده نیز بی ثمر خواهد بود
وی اضافه کرد: سوت زنی همچنین نظارت عمومی را چندین برابر میکند و فراتر از رسانهها و فعالان شبکههای اجتماعی، همه مردم درگیر نظارت و رصد و گزارش دهی میشوند و سوم اینکه رسیدگی به فساد بدون جنجال و هیاهوهای سیاسی و جناحی انجام میشود و امکان دخالت و فشار به دستگاه قضایی و همچنین تبانی به حداقل ممکن میرسد.
سلمانی بیان کرد: در روش سوت زنی ضمن مبارزه با فساد، اخلاق اسلامی و الزامات قانونی نیز رعایت میشود و تا به نتیجه نرسیدن دردادگاه، قضاوتهای سلیقهای و جانبدارانه صورت نمیگیرد و در سوت زنی مبارزه با فساد بدون عوارض اجتماعی آن صورت میگیرد و اجازه نمیدهد احساس فساد بیش از فساد واقعی نمایان شود.
این مدیر یادآورشد: شهرداری اقبالیه با محوریت معاونت امور عمرانی استانداری و دفتر امور شهری و شوراهای استانداری قزوین بعنوان پایلوت، مجری راه اندازی سامانه سوت زنی کشف فساد است که این پروژه بصورت آزمایشی اجرا میشود و بزودی بصورت رسمی افتتاح و رونمایی خواهد شد.