حوادث فعلی پاریس، هرکسی را به یاد پاییز ۱۴۰۱ ایران می‌اندازد، البته با یک تفاوت بزرگ که فرانسه فقط در خیابان‌ها درگیری امنیتی - اطلاعاتی دارد.

اوضاع در فرانسه به‌شدت بحرانی است، مکرون سفر‌های خارجی خود را لغو کرده و زبانه آتش اعتراضات ضدحکومتی مردم فرانسه به سوئیس و بلژیک هم رسیده است، برای ما که ناآرامی‌های پاییز را در سال گذشته پشت‌سر گذاشتیم و روزی نبود که با دخالت و حمایت کاخ الیزه از براندازان مواجه نشویم، دیدن این تصاویر خوشایند است، زمین گرد است و حالا مکرون روز‌های سخت و ملتهبی را می‌گذراند، اما با این تفاوت که پدر‌و‌مادر جوانان زیر ۱۸ سال را به جای آنان بازداشت می‌کند، شبکه‌های اجتماعی را می‌بندد، بیش از ۳۰۰۰نفر را در مهد به اصطلاح دموکراسی بازداشت می‌کند و خلاصه هر آنچه در قبال ایران را محکوم می‌کرد حالا خودش با تشدید بیشتر انجام می‌دهد، چون می‌داند حفظ امنیت مردم و کشور شوخی‌بردار نیست.

شدت عمل دولتمردان فرانسه در قبال معترضان آن‌قدر تند شده که صدای خود غربی‌ها هم درآمده و ریچارد مدهرست، تحلیلگر انگلیسی دیروز به‌صراحت دست به مقایسه جالبی زد و گفت که «تصور کنید اگر این اتفاقات در ایران می‌افتاد یا ایران حرف از محدود شدن شبکه‌های اجتماعی می‌زد آمریکا و اتحادیه اروپا چه واکنشی نشان می‌دادند؟» او دقیقا حقیقت را بیان کرده. درحالی که یک نوجوان ۱۷‌ساله مراکشی در این کشور به قتل رسیده، اما صدایی از اینفلوئنسر‌های آمریکایی و اروپایی بلند نشده و این مانند آن است که مهاجران روح بوده‌اند که اصلا دیده نمی‌شوند.

پس از آن‌که خبر قتل نائل، نوجوان ۱۷‌ساله فرانسوی به‌دست پلیس این کشور با اصابت مستقیم گلوله در سراسر جهان پخش شد، چیزی نگذشت که تصاویر منتشرشده از نحوه قتل این نوجوان خشم مردم فرانسه را برانگیخت و این کشور که به تجمعات و اعتراضات مردم در بازه‌های زمانی متفاوت به دلایل گوناگون عادت دارد، بار دیگر به استقبال دور جدیدی از تظاهرات خشونت‌آمیز رفت. این تظاهرات از منطقه نانتر محل قتل آغاز شد و به‌تدریج به سایر شهر‌ها و حتی لوزان سوئیس، بلژیک و ... سرایت کرد. به آتش کشیده شدن خودرو‌ها و ساختمان‌های دولتی و غیردولتی، گوشه‌ای از تنش‌های شب‌های اخیر فرانسه است و حالا دولت فرانسه در حال شناسایی افرادی است که نقش اصلی را در التهابات خیابانی ایفا می‌کردند. درگیری‌ها در فرانسه در حالی ادامه پیدا کرد که دستگیری معترضان از ساعات اولیه اعتراضات مردمی آغاز شده و این یعنی فرانسه فقط ادای آزادی بیان را در‌می‌آورد.


بیشتر بخوانید


سرکوب معترضان فرانسوی به سبک اسرائیلی
این شرایط سبب شد که وزارت کشور فرانسه برای پاسخ به شورش‌های اخیر در شماری از مناطق این کشور برای حفظ آرامش و امنیت عمومی با انتشار بیانیه‌ای از اجرای اقداماتی «استثنایی و فوق‌العاده» خبر بدهد و حتی یادآوری کند به منظور مبارزه با سوء‌استفاده از رسانه‌های اجتماعی و پلتفرم‌های آنلاین برای هماهنگی فعالیت‌های غیرقانونی و تحریک خشونت، وزارت کشور دسترسی به اینترنت را محدود خواهد کرد. بله درست خواندید، پاریس هم وقتی پای امنیت ملی کشورش وسط باشد از همه ابزار‌ها استفاده می‌کند.

حتی جالب است بدانید فرانسه از اسرائیل برای برخورد با اعتراضات کمک خواسته و این را شمعون نحمانی، معاون رئیس واحد عملیات‌ها در اداره پلیس رژیم صهیونیستی افشا کرده و بعد از این درخواست هم او به واحد عملیات، اطلاعات و واحد روابط خارجی پلیس رژیم صهیونیستی دستور داده زنجیره اقدامات خشونت‌آمیز روز‌های اخیر در فرانسه را مورد بحث و بررسی قرار دهند.

زمین برای مکرون هم گرد بود.
اما فرانسه سال گذشته در اوج بحران امنیتی اطلاعاتی ایران چطور عمل کرد؟ رئیس سازمان اطلاعات سپاه جدیدا گفته دیپلمات‌های سفارت فرانسه در تهران زمان آشوب‌های پاییز پارسال به جمع‌آوری اطلاعات میدانی از اغتشاشات می‌پرداختند، اما فکت آشکار دیگر حمایت پاریس از براندازان دیدار او با مسیح علی‌نژاد بود. دیداری که توسط برنارد هنری لوی، مغز متفکر و فیلسوف سیاسی کاخ الیزه ترتیب داده شد. او چهره پرنفوذ کاخ الیزه بود که در حمایت از اعتراض‌ها و آشوب‌ها در ایران و برجسته‌سازی برخی رهبران خارج‌نشین آن کم نگذاشت. 

لوی از اعتبار و نفوذ خود در دولت فرانسه استفاده کرد تا زمینه را برای دیدار امانوئل مکرون به‌عنوان رئیس‌جمهور یکی از اعضای دائم شورای امنیت با مسیح علی‌نژاد فراهم کند. این چهره کلیدی کاخ الیزه در تحلیلی که در تارنمای نشریه «یهودی تبلت» در مورد اعتراض‌های ایران و با عنوان «زنان در مقابل آخوندها» منتشر کرد، نوشته بود زمان آن فرا رسیده که غرب با شجاعت از معترضان حمایت کند و دست از حمایت از نظام ایران بردارد، اما جالب اینجاست که داشتن پوشیدگی کامل برای زنان، یکی از دستورات صریح آیین یهود هم هست. 

امانوئل مکرون در این دیدار آشوب‌های ایران را «انقلاب» توصیف کرده بود که زنان در حال پیشبرد آن هستند! از سوی دیگر مکرون با متهم نشان دادن دولت جمهوری اسلامی عنوان کرده بود: «برای زنانی که با شجاعت شروع به کنار گذاشتن حجاب کرده و جلوی اسلحه رفته‌اند، برای جوانان و مردانی که برای حقوق زنان مبارزه می‌کنند، برای آنچه در این مبارزه جهانی است، فرانسه سرکوب‌های اعمال شده توسط رژیم ایران را محکوم می‌کند.» او که در جریان اغتشاشات ایران، با اپوزیسیون خارج‌نشین و دشمنان مردم ایران عکس یادگاری می‌گرفت، اکنون در شرایطی که دولت خود را در شرایط تهدیدآمیز می‌بیند، به شدیدترین سرکوب‌ها متوسل شده است. از آنجا که اکثر معترضان خیابانی در فرانسه نوجوان‌ها هستند، مکرون مسئولیت این معترضان را به‌عهده والدین دانسته و از آنان خواسته است از مشارکت فرزندان‌شان در اعتراضات جلوگیری کنند. همه این‌ها در حالی است که کمتر از یک‌سال پیش، دولت فرانسه و چند کشور دیگر اروپایی، پلیس کشورمان را به‌علت مقابله با آشوبگران تحریم کرده بودند و رفتار تخریبگر کسانی که به خیابان آمده بودند را اعتراض می‌خواندند، اما امروز دولت فرانسه دستور اقدام «سریع، قاطع و نظام‌مند» با معترضان توسط پلیس را صادر کرده است.

صدای معترضان را بشنوید
روز گذشته ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره اوضاع جاری در فرانسه و این‌که مکرون دستور محدود شدن شبکه‌های اجتماعی را داده و بحث قطع اینترنت در برخی نقاط فرانسه، بیان کرد: شاهد تحولات بسیار مهم و فراگیری در فرانسه هستیم و زمینه آن شلیک مستقیم پلیس فرانسه به سر یک نوجوان ۱۷‌ساله فرانسوی و از جامعه مهاجران مقیم فرانسه بود که شلیک به فاصله کمتر از یک متر به سر این نوجوان انجام و به قتل او منجر شد و شاهد آغاز مجدد موج اعتراضات گسترده اجتماعی و سیاسی در فرانسه هستیم. 

وی در ادامه افزود: طبیعی است ایران مبتنی بر رصد تحولات بین‌المللی تحولات فرانسه را با دقت دنبال می‌کند و موضع رسمی و شفاف خود را در این ارتباط اعلام کردیم. کنعانی تاکید کرده است: توصیه‌هایی که به دیگران می‌کنند و مواضع حکیمانه‌ای که از موضع یک کشور رعایت‌کننده تمام‌عیار حقوق‌بشر به دیگران می‌کنند، در حق معترضان فرانسوی رعایت کنند. صدا‌های معترضان را بشنوند و از به‌کارگیری خشونت مفرط اجتناب کرده و به خواسته‌های قانونی آن‌ها توجه کنند و توصیه‌هایی که به دیگران گفته‌اند را آویزه گوش خود کنند. در ارتباط با تحولات داخلی ایران صرفا شاهد توصیه‌های آن‌ها نبودیم، بلکه شاهد مداخلات فزاینده آن‌ها درخصوص امور داخلی و گفتار‌های کاملا تحریک‌آمیزی بودیم. سخنگوی وزارت خارجه این را هم گفته که آنچه در ارتباط با ایران رخ داد بخش قابل‌توجهی ناشی از مداخلات تحریک‌آمیز کشور‌های مختلفی بود که به جای توصیه به آرامش توصیه به خشونت داشتند. درخواست می‌کنیم همان توصیه‌ها را مدنظر قرار داده و صدای شهروندان را بشنوند و از رفتار‌های توأم با خشونت و تبعیض‌نژادی پرهیز کنند.

آقای کوکتل مولوتف علیه وطن 
بدون شک حوادث فعلی پاریس، هرکسی را به یاد پاییز ۱۴۰۱ ایران می‌اندازد، البته با یک تفاوت بزرگ که فرانسه فقط در خیابان‌ها درگیری امنیتی - اطلاعاتی دارد و در رسانه جنگ دیگری ندارد، اما ایران از روز اول اعتراضات تحت شدیدترین حملات رسانه‌ای قرار داشت و سلبریتی‌های غربی برای همدردی با جو برساخته گیسوان خود را قیچی می‌کردند و اوضاع غربی بود! کاری نداریم همان افراد حالا در ایام ناامنی‌های پاریس، دچار خلسه سکوت هستند و روح شده‌اند، اما موضع کیلیان امباپه، فوتبالیست مشهور فرانسوی بسیار قابل‌تامل است که چطور دغدغه وطن دارد و با صدور بیانیه در صفحه شخصی خود از مردم فرانسه خواسته خشونت را کاهش دهند! این وضعیت هرکسی را یاد نوع موضعگیری علی کریمی می‌اندازد که چطور از زمان آغاز اعتراضات در ایران، بر آتش احساسات مردم بنزین می‌ریخت و در صفحه اینستاگرام خود آموزش ساخت بمب دستی و کوکتل مولوتف را منتشر می‌کرد!

سکوت سلبریتی‌ها غربی در قبال اعتراضات آتشین فرانسه به امپراتوری خبرگزاری و رسانه‌های غربی و یک اتمسفر حاکم باز‌می‌گردد، مثلا فارن پالیسی نمونه خوبی را مطرح کرد و گزارش جالبی نوشت که چرا مرگبارترین جنگ‌ها پوشش خبری داده نمی‌شود؟ در این گزارش آمده بود دلیل این است که جریان اصلی خبر در دنیا از واشنگتن و لندن می‌گذرد و حتی وقتی قرار باشد خبرنگاری هم به کشوری جنگ زده مثلا آفریقای مرکزی یا کنگو برود باز هم عمدتا از آمریکا و بریتانیا اعزام می‌شود و در نتیجه ما اخبار را اگر هم پوشش داده شود، باز هم از یک لنز استعمارگرانه و نگاه غربی می‌بینیم.

منبع: روزنامه جام جم 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.