کفگیر سدهای شهر مشهد به تهدیگ ذخایر آبی خورده و اگر مدیریتی بر مصرف نشود، دور از ذهن نیست که در تابستان امسال بعضی از این احجام تهی از آب کافی شهرمان را دست دهیم. طرق شاید مهمترین شاهد مثال برای نشان دادن فاجعهای باشد که بیخ گوش شهرمان برای سدی با ظرفیت ۳۳میلیون مترمکعب در حال وقوع است.
به گفته مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب شهر مشهد میزان ذخیره آب این سد به رقمی در حدود ۵میلیون مترمکعب رسیده است که این عدد چیزی معادل ۱۵درصد ظرفیت سدطرق به شمار میآید. جالب اینجاست که پارسال در همین زمان و با وجود تداوم خشکسالیها، حجم آب ذخیرهشده پشت این سد حدود ۱۰میلیون مترمکعب بوده است.
حسین اسماعیلیان در گفتگو با خبرنگار شهرآرا این را هم میگوید که میزان رسوب این سد هم مشخص نیست و نمیتوانیم بهطور دقیق بگوییم که از همین ۵میلیون مترمکعب هم چقدر میتوانیم برداشت کنیم. به معنای دیگر اگر شرایط به همینگونه سپری شود، احتمال خارج شدن سد طرق از مدار بهرهبرداری در بازه تابستان امسال دور از ذهن نیست.
او بااینحال، وضعیت سایر سدهای تأمینکننده آب شرب شهر مشهد را نیز اورژانسی میداند و میافزاید: سد دوستی به عنوان بزرگترین سد استان و تأمینکننده بخش مهمی از آب مشهد با ظرفیتی بالغ بر یکمیلیاردو۲۵۰میلیون مترمکعب فقط حدود ۱۲۷میلیون مترمکعب آب را در دل خود جای داده که نیمی از آن هم سهم کشور ترکمنستان است.
سدهای کارده و ارداک هم وضعیت بهتری ندارند و هرکدامشان به ترتیب با ظرفیت حدود ۳۰ و ۳۱میلیون مترمکعبی ۵ و ۷.۵ میلیون مترمکعب آب دارند. به گفته مدیرعامل آبفای مشهد اکنون برای تأمین آب شرب مشهد فقط میتوان روی ۱۰.۵درصد از سددوستی، ۱۶.۵درصد از سد کارده و ۲۴.۵درصد از سد ارداک حساب باز کرد. باوجوداین براساس صحبتهای این مدیر آبی، حالوروز سد طرق در میان سدهای نزدیک به شهر مشهد از همه وخیمتر است و برای برونرفت از این بحران، میزان برداشت از این سد هم از سوی شرکت آبفا کاهش پیدا کرده است.
اسماعیلیان گذری هم به جدول بارشهای استان و شهر مشهد در بازه زمانی سالی آبی اخیر و گذشته و همچنین دوره بلندمدت میزند و میگوید: میزان بارشهای شهر مشهد از ابتدای سال آبی تاکنون ۸۳.۹ میلیمتر بوده که به نسبت سال آبی گذشته با ۲۱۵ میلیمتر بارش، حدود ۶۱درصد کاهش را به خود دیده است.
او با بیان اینکه حجم بارشهای امسال مشهد به نسبت دوره آماری بلندمدت نیز ۶۵درصد کاهش داشته است، میگوید: در استان هم این وضعیت خوشایند نیست و در سال آبی جاری تاکنون فقط ۱۰۹.۲ میلیمتر بارش به ثبت رسیده است که به نسبت پارسال ۳۱درصد و به نسبت دوره آماری بلندمدت ۴۳درصد کاهش را نشان میدهد.