در مطالعه جدیدی که توسط دانشمندان «دانشگاه ژنو» سوئیس انجام شده، آنها با کمک یک لنز جدید کیهان را تجزیهوتحلیل کرده و کشف کردند که شاید جهان در حال انبساط نیست.
دانشمندان از مدتها قبل میدانند که جهان بهدلیل پدیدهای به نام انتقال به سرخ که باعث کشش طول موج نور به سمت انتهای قرمزتر طیف میشود، در حال انبساط است. کهکشانهای دورتر دارای انتقال به سرخ بیشتری نسبت به کهکشانهای نزدیک ما هستند که این موضوع نشان میدهد آنها در حال دور شدن از زمین هستند. علاوه بر این، تحقیقات اخیر نشان داده که سرعت انبساط جهان در حال افزایش پیدا کردن است که از این پدیده با نام «ثابت کیهانشناسی» یا لامبدا یاد میشود.
البته این مفهوم از زمانی که اینشتین برای اولین بار آن را توصیف کرد، مسئله ساز بوده است، زیرا مشاهدات انجام شده با پیشبینیهایی که ستارهشناسان و اخترفیزیکدانان در مورد سرعت انبساط جهان ارائه کردهاند، مطابقت ندارد. به همین دلیل، برخی دانشمندان پیشنهاد کردهاند که احتمالاً ذرات یا نیروهای دیگری مانند پروتون و الکترون نیز در کیهان وجود داشته باشند که میتوانند این اختلاف را توضیح دهند.
حالا «لوکاس لومبریزر»، فیزیکدان نظری دانشگاه ژنو معتقد است که جهان در حال انبساط نیست، بلکه مسطح و ساکن است، همانطور که اینشتین زمانی به این موضوع معتقد بود. به عقیده او، پیامدهایی که تاکنون توسط دانشمندان مشاهده شده و به انبساط جهان اشاره دارند، در واقع با تکامل تودههای ذرات در طول زمان توضیح داده میشوند.
در این نظریه گفته شده که این ذرات از میدانی بهوجود میآیند که مدل فضا-زمان را در بر میگیرند. ثابت کیهانی با جرم میدان تنظیم میشود و به دلیل وجود نوسان در این میدان، جرم ذراتی که به واسطه آن تولید میشوند نیز در نوسان است. لومبریزر توضیح میدهد که ثابت کیهانی همچنان با زمان تغییر میکند، اما در مدل او، این تغییرات به دلیل جرم ذرات در طول زمان ایجاد میشوند، نه انبساط جهان.
لومبریزر در نظریه جدید خود به جای تکیه کردن بر پدیده ثابت کیهانی، بهشدت روی ماده تاریک تمرکز کرده که گفته میشود ۸۰ درصد از جرم کیهان را تشکیل میدهد و مانند یک میدان اکسیون عمل میکند. میدان اکسیون یک ذره فرضی است که بسیاری عقیده دارند هویت ماده تاریک است، موضوعی که ستارهشناسان از مدتها قبل به دنبال آن بودهاند، اما هنوز پاسخ دقیقی برای آن ارائه نشده است.
منبع: Published