امیر کرمی مدیرگروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به افزایش موارد قربانی در روز عید قربان گفت : بسیاری افراد در این روز گوسفند قربانی کرده و گوشت آن را میان نیازمندان توزیع میکنند که سنت بسیار پسندیدهای است، اما نیاز است که برای انجام این کار برخی نکات بهداشتی مد نظر قرار گیرد تا سلامت افراد و جامعه دچار مخاطره نشود.
وی افزود: مهمترین نکته برای انجام قربانی، تهیه دام از مراکز عرضه مجاز دام زنده است.
کرمی گفت: در این مراکز کارشناسان دامپزشکی حضور داشته و سلامت دام را تائید میکنند، بنابراین توصیه اکید این است که حتماً دام از این مراکز تهیه شود.
وی با اشاره به بیماریهای مشترک انسان و دام گفت: مصرف گوشت دام آلوده میتواند زمینه ساز ابتلا به بیماریهای بسیاری شود که بعضاً کشنده هستند، بنابراین نیاز است که افراد حتماً دام خود را از مراکز معتبر تهیه کنند.
مدیرگروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: نکته مهم بعدی، بحث ذبح بهداشتی دام است که در وهله اول توصیه میشود دام در کشتارگاهها ذبح شود، اما اگر افراد اصرار بر ذبح قربانی در حیاط خانه دارند حتماً باید نکات بهداشتی را رعایت کنند.
وی افزود: اگر دام در محیط خانه نگهداری میشود باید از تماس کودکان با آن به طور جد اجتناب کرد، چرا که کنههای روی بدن دام میتوانند عامل انتقال بیماری خطرناک تب کریمه کنگو (تب خونریزی دهنده) باشند.
وی افزود: هنگام ذبح دام استفاده از دستکش و روپوش و در صورت امکان عینک جهت جلوگیری از تماس ترشحات دام با چشمها ضروری است.
کرمی گفت: محل ذبح باید نزدیک به درپوش فاضلاب باشد که خونآبهها سریعاً وارد فاضلاب شده و در محیط نمانند.
این مسئول خاطرنشان کرد: هنگام ذبح دام باید از له کردن و کندن کنههای روی بدن دام اجتناب کرد.
کرمی گفت: اگر هنگام ذبح کنهای له شود و خون آن از طریق زخمهای باز روی دست به بدن انسان برسد و یا خون آن ترشح کرده و از طریق مخاط چشم وارد شود احتمال ابتلا به بیماری خطرناک تب کریمه کنگو وجود دارد که یک بیماری کشنده محسوب میشود.
مدیرگروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: نکته مهم دیگر زمان مصرف گوشت قربانی است که توصیه اکید این است که حتما گوشت قربانی به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شده و پس از آن مصرف شود.
وی افزود: طی این مدت دما و PH گوشت به حدی میرسد که تمام میکروبها و ویروسهای احتمالی در آن از بین میروند، بنابراین خطر انتقال بیماریها به شدت کاهش مییابد.
کرمی گفت: بنابراین افراد در صورتی که قربانی دارند یا گوشت قربانی برای آنها آورده میشود باید به مدت ۲۴ ساعت آن را در یخچال نگه دارند.
این مسئول گفت: نکته مهم دیگر بحث پخت مناسب گوشت است و توصیه اکید این است که حتما گوشت مغز پخت شود تا تمام میکروبها و ویروسهای آن از بین برود.
وی افزود: حتی اگر خون کنهها روی گوشت قربانی بریزد و گوشت به خوبی شسته و پخته شود احتمال انتقال بیماری به صفر میرسد.
کرمی گفت: در کباب کردن احتمال پخت مناسب گوشت کاهش مییابد، اما در صورت اصرار افراد برای کباب کردن توصیه میشود گوشتها به تکههای ریز تقسیم بندی شده و خوب روی آتش کباب شده و به اصطلاح مغزپخت شوند .