سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران به لزوم مصرف کود‌های پتاسه و سیلیکاته برای مبارزه با بیماری بلاست برنج تاکید کرد.

فرید بیگی سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با تاکید به لزوم مصرف کود‌های پتاسه و سیلیکاته برای مبارزه و کاهش خسارت بیماری بلاست برنج در مزارع شالیزاری، گفت: کشت ارقام متحمل و مقاوم، اجتناب از مصرف بیش از حد کود‌های ازته، کاشت زودهنگام و از بین بردن علف‌های هرز داخل و حاشیه مزارع از دیگر راه‌های مبارزه زراعی با بیماری بلاست برنج است.

او با اشاره به اینکه بیماری بلاست برنج یکی از بیماری‌های مهم قارچی در مناطق برنج‌خیز است که علایم آن روی برگ به‌صورت لکه‌های بیضی یا دوکی شکل مشاهده می‌شود، گفت: مرکز لکه‌ها معمولاً به رنگ خاکستری بوده و حاشیه لکه‌ها قهوه‌ای یا قهوه‌ای متمایل به صورتی است.

بیگی با بیان اینکه در ارقام حساس در شرایط مرطوب چند لکه بهم متصل شده و موجب سوختگی و پژمردگی برگ‌ها می‌شوند، گفت: لکه‌های بوجود آمده روی ساقه، گره و یا دم خوشه سبب پوسیدگی در محل لکه شده و در صورت پیشرفت بیماری، دانه‌ها پوک و سنبله‌ها به رنگ سفید مایل به خاکستری می‌شود، میزان محصول کاهش یافته و درصد شکستگی دانه‌ها هنگام تبدیل افزایش می‌یابد و مدیریت بیماری در قالب مبارزه تلفیقی برای پیشگیری و کم کردن خسارت بیماری و افزایش کمی و کیفی محصول ضروری است.

او با اشاره اینکه برای ارقام حساس و محلی در صورت لزوم، طی دو مرحله مبارزه شیمیایی انجام شود، افزود: در مرحله رویشی اواسط پنجه‌زنی تا حداکثر پنجه زنی و مشاهده علائم بیماری روی برگ‌ها و در مرحله زایشی با ظهور ۲۰ تا ۳۵ درصد خوشه‌ها تا قبل از سفت شدن دانه‌ها، مبارزه شیمیایی انجام شود و برای نتیجه‌دهی بهتر مبارزه با بیماری بلاست برنج، مبارزه شیمیایی پس از برطرف شدن شبنم ضروری است.

بیگی به کشاورزان توصیه کرد مبارزه با بیماری بلاست برنج را با یکی از سموم توصیه شده مانند تری سیکلازول به میزان ۰.۵ کیلوگرم، وین به میزان ۴۰۰ سی سی، ناتیوو به میزان ۱۶۰ گرم، ویستا به میزان ۰.۵ کیلوگرم، کانگ می‌به میزان ۱۸۰ تا ۲۰۰ گرم و فوجی وان به میزان ۱.۲۵ لیتر در هکتار انجام دهند و برای جلوگیری از ایجاد مقاومت به سموم، ضروری است تناوب در مصرف سموم (با توجه به نحوه اثر سم) با نظر کارشناسی رعایت شود.

او با بیان اینکه توجه به اطلاعیه‌های هواشناسی برای اطمینان از عدم بارندگی حداقل به مدت ۲۴ ساعت پس از سمپاشی ضروری است، گفت: خودداری از مصرف سموم تاریخ گذشته، رسوب کرده، دارای نشتی، برچسب مخدوش شده و پلمپ نشده و تهیه سموم از فروشندگی‌های مجاز و معتبر در قبال اخذ فاکتور و استفاده از سمپاش مناسب یکصد لیتری موتوری و یا سمپاش پشت تراکتوری و رعایت میزان محلول مصرفی در هکتار (۴۰۰ تا ۵۰۰ لیتر) ضروری است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار