روزهای جوانی آرام آرام ورق خوردند و آرزوهایمان یکی یکی از جلوی چشم ما و هم نسلانمان رد شدند، دریغ از یک گوشه نگاهی که ما هم دل داریم و هر چقدر به دنبالشان دویدیم نشد که نشد، قدیم ترها وقتی میخواستند بگویند فلانی ندار است میگفتند بی سر و سامان است و سرپناهی ندارد اصلا یکی از ویژگیهای دارا و ندار همین مسکن بود.
شروع تابستان شاید برای بخشی از جامعه یعنی تفریح و تعطیلی، اما برای بخش نسبتا زیاد کشور که طبق آمار کمیسیون عمرانی مجلس بالغ بر ۵۱ درصد مردم ایران است یعنی استرس، اضطراب و ترس که چه میشود و صاحب خانه چقدر قرار است روی پول پیش و اجاره اضافه کند.
مهم نیست به چه چیز و چه کس اعتقاد دارید یا ندارید مستاجر که باشید همین روزهاست که خدا را به هر چیز و هرکس قسم میدهید تا سرپناهی برایتان پیدا شود و رنگ رخساره زن و فرزند، شما را از درون شرمنده نکند.
ما را به سخت جانی خود این گمان نبود
تقویم اجاره منزل به وقت اتمام است و بازار بنگاههای معاملات ملکی روز به روز داغتر میشود، صاحب خانه از اوضاغ قمر در عقرب اقتصاد میگوید و افزایش پول پیش را معلول تورم مهارنشدنی عنوان میکند، مستاجران هم این روزها به در و دیوار میزنند تا هرچه در این یک سال پس انداز کرده اند در طبق اخلاص گذارده و تحویل صاحب خانهای بدهند که او هم گرفتار است.
محسن یکی از دوستان قدیمی نزدیک به یک ماه است در پی یافتن خانه این سو و آنسوی شهر را متر میزند و به دوستانش که ما باشیم سپرده است اگر جایی با پول مناسب پیدا کردیم دریغ نکنیم که ثواب دارد، حالا کار ما شده است این سو و آن سو فضای مجازی و حقیقی را دیدن و پیدا کردن خانهای مناسب در شهر نه زیاد کوچک و نه زیاد بزرگ ساری.
اجاره منزل در این شهر از ۵۰ میلیون پول پیش و ماهی ۳ میلیون تومان شروع میشود و تا یک میلیارد و دویست و ماهی ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان اجاره تخت گاز پیش میرود، در همین گیر و دار نگرانی حالا به سراغ من نیز آمده است، جوان بیست و چند ساله مجرد که حقوقش کفاف پول تاکسی اش را هم نمیدهد چه کند با این اوضاع سرسام آور، دیروز محسن میگفت شاید بخواهم بروم خارج از شهر، پولم به این قیمتها نمیرسد.
محسن ۳۵ سال سن دارد فرزندش تازه به دنیا آمده به همین دلیل نیز صاحبخانه گفته است، چون سه نفر شده اید باید صد میلیون به پول پیش و دو میلیون به پول اجاره اضافه کنید، قابل توجه دولت و مجلس و ایضا نهادهای دیگر که فرزندآوری را مهم میدانند.
محسن عجیب نگران است، میترسد خانهای پیدا نشود و نتواند سرپناهی برای خانواده اش مهیا کند یکی از دوستان میگفت با این اوضاع نمیتوان خانه خرید باید شریکی پول گذاشت زمین بخریم و بدهیم مشارکتی کسی پیدا شود تا بسازد.
این یعنی میتوان به صورت خودجوش تعاونیهایی تشکیل شود تا جوانان بتوانند با پول کمتری صاحب خانه شوند، ایده جالبی است که شاید در دراز مدت بتوان روی آن حساب کرد، اما الان هر چه داریم و نداریم باید بدهیم پای اجاره و انگار قرار نیست چیزی برایمان بماند تا صرف این فکرهای بکر کنیم.
گوش کسی به حرفمان بدهکار نیست
مالیات بر خانههای خالی طرحی بود که اگر شهروندی بیش از دو خانه داشت و در آن خانه کسی زندگی نمیکرد باید بابت آن مالیات میداد، تعداد خانههای خالی به صورت دقیق مشخص نیست و بین دو تا ۲.۵ میلیون اعلام میشود، قرار بوده دولت در سال گذشته از محل اخذ مالیات از خانههای خالی ۲ هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد که فقط ۶ میلیارد تومان آنرا اخذ کرده است.
محمد منان رییسی مدیر پژوهشکده معماری و شهرسازی اسلامی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان مازندران گفت: قانون مالیات از خانههای خالی و لوکس به درستی اجرا نمیشود در حالیکه در غرب، مالیات سنگینی بابت این موارد اخذ میشود.
او افزود: کشورهای غربی توانستند با سیاستهای تنظیم گری و مالیات بازار مسکن خود را کنترل کنند به عنوان مثال در کشورهای آمریکا و فرانسه یک واحد مسکونی اگر به مدت یکسال خالی بماند باید معادل ۱۰ درصد ارزش آن منزل مالیات پرداخت شود.
رییسی با بیان اینکه سیاستهای اشتباه شورای عالی شهرسازی منجر به بحران در زمینه مسکن میشود، گفت: قیمت زمین در تهران بیش از ۱۱۰۰ برابر در ۳۰ سال اخیر رشد کرده است و نکته جالب اینجاست که قیمت زمین در تهران حتی نسبت به دلار و طلا چندین برابر افزایش یافته است.
مدیر پژوهشکده معماری و شهرسازی اسلامی افزود: مهاجرت به کلان شهر و عدم متناسب بودن عرضه و تقاضا باعث این رشد سرسام آور شده است که عمدتا شهرداران برای برطرف کردن این چالش و پاسخ به تقاضا مشتریان، زمینهای شهری را به صورت تراکم فروخته اند.
او در پاسخ به این سوال که آیا تراکم فروشی و بلندمرتبه سازی توانسته مشکل مسکن مردم را حل کند و این خانهها به دست مصرف کننده میرسد؟ گفت: تراکم سازی، امتیازی است که در اختیار سازندگان قرار میگیرد و نشانه آن، ۲ میلیون خانه خالی در تملّک بانک هاست یعنی این تراکم سازیها بیشتر از آنکه به دست مصرف کنندگان برسد در دست ثروتمندان است.
منان رییسی راه حلهایی نیز برای برون رفت از بحران مسکن دارد و میگوید: اگر واقعا میخواهیم مشکل مسکن حل شود باید قانون مالیات بر خانههای خالی را به طور درست اعمال کنیم و شیوه شورای عالی مسکن و شهرسازی که با همان روشهای قبل از انقلاب در حال اجراست تغییر کند.
او گریزی نیز به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار سال گذشته خود با هیات دولت زد که فرمودند: در مساله مسکن ما به خارج وابستگی نداریم، زمینش مال خودمان است، مصالحش مال خودمان است، طراحی اینها مال خودمان است بنابراین به مساله مسکن باید رسید، یکی از اولویتهای قطعی در بحث اقتصادی بخش مسکن است.
منان رییسی با بیان اینکه باید به کلیدواژههایی همچون زمین، مصالح و طراحی توجه کرد، گفت: رهبر جامعه راهبردهای حوزه مسکن را مشخص کرده اند، اما متاسفانه مسئولان اجرایی هنوز متوجه رهنمودهای ایشان نشده اند. وقتی رهبری میگویند طراحی این خانه در اختیار ماست یعنی باید شیوه خانه سازی را بر مبنای ایرانی اسلام طراحی کنیم نه به صورت تراکم سازی تا خانه به وسعت قوطی کبریت در اختیار مردم قرار دهیم.
حکایت این روزهای بازار مسکن آن جایی تلختر میشود که یک جوان ایرانی برای خرید یا اجاره همین قوطی کبریت هم باید هزینه زیادی را متحمل شود، اما اگر با تراکم سازی و ساختمان سازی نمیتوان مشکل را حل کرد پس از چه راهی میتوان پرونده مشکلات مسکن را برای همیشه بست؟
زیست شهرهای نوین مولد، راهکاری شگفت انگیز
مشکلات مسکن همیشه یکی از مهمترین مسائل کلان کشور بوده است، خانه هر سال قوز بالای قوز معضلات ایران میشود و راهکاری هم اگر برای برون رفت از آن باشد یا تکراری است یا در عمل نشان داده است که نمیشود زیاد به آن تکیه کرد، برخی در این کشور، اما حرفهای جدیدی درزمینه مسکن دارند، آنها معتقدند ثبات در امر مسکن سازی و رفع دغدغه بسیاری از شهروندان ایرانی نه با مدلهای شهرسازی غربی بلکه با مدل و شیوههای ایرانی اسلامی حل میشود.
دکتر عباس جهانبخش فارغ التحصیل کارشناسی ارشد معماری دانشگاه هنر تهران است او دوره دکتری خود را با گرایش معماری اسلامی در دانشگاه هنر اصفهان گذرانده و هم اکنون به عنوان عضو هیئت علمی این دانشگاه مشغول فعالیت است.
او در اینباره گفت: اگر به زندگی اکثر افراد جامعه سرکی بکشیم، خواهیم دید مسکن چالشی اساسی است که خانوادههای بسیاری با آن دستوپنجه نرم میکنند.
او با بیان اینکه این مساله به یکی از مهمترین دغدغههای دولت هم تبدیل شده و نهضت ملی مسکن اقدامی در همین راستا است افزود: برای حل این چالش، جامعه نیازمند آگاهی و آمادگی است تا از الگوهای رایج و معضلآفرین فعلی گذر کرده و پذیرای ایدههایی نو و متناسب با بوم و فرهنگ خود باشد.
رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۲۳ دیماه ۱۳۹۲ در جمع شهردار و اعضای شورای شهر تهران دقیقا به همین نکته مهم اشاره فرمودند که هرچه ممکن است، محیط زندگی شهر، به گونهای طراحی و ساخته شود تا تحقق سبک زندگی اسلامی، راحتتر امکانپذیر باشد.
او با بیان اینکه بارها گفته شد که متراکم ساختن کلانشهرها به بهانه صرفه جویی در هزینههای مدیریت شهر، اشتباه راهبردی است گفت: به عنوان مثال در هنگ کنک شهرکی وجود داشت به نام کولون که از لحاظ جمعیتی به شدت متراکم بود و نهایتا بعد از ۹۶ سال، در سال ۱۹۹۴ پس از تخریب توسط دولت هنگ کنگ به یک پارک شهری تبدیل شد.
او ادامه داد: از ویژگیهای خاص این شهرک آمار بالای آسیبها و معضلات اجتماعی بود و سوابق این شهرک و برخی نمونههای مشابه دیگر، اثبات میکند که بین افزایش بیش از حد تراکم از یک سو و آسیبهای اجتماعی از سوی دیگر، رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد.
جهانبخش با بیان اینکه متراکم سازی نه تنها هزینهها را کاهش نمیدهد بلکه هزینههای پنهان مضاعفی را به حاکمیت تحمیل میکند، افزود: سوال اساسی و بیپاسخ ما این است که اگر متراکم سازی کلانشهرها منتج به تحمیل هزینههای پنهان به حاکمیت میشود و اگر این نوع شهرسازیِ متراکم هیچ نسبتی با فرهنگ و سبک زندگی ما ندارد پس چرا کماکان درب سیاستهای شهرسازی و مدیریت شهری ما بر همان پاشنه سابق میچرخد؟!
جهانبخش با بیان اینکه زیست شهرهای نوین مولد عنوان طرحی است که با پردهبرداری از ایدههایی در زمینه شهرسازی، تا حدودی ذهنیت عموم افراد جامعه را برای مواجهه و گذر از انبوه سازی آماده میکند گفت: خانهها در زیست شهر به شکل مولّد هستند.
او افزود: طراحی زیست شهر تلاشی برای بازتعریف الگوی ساخت در محلات و شهرکهای جدید التاسیس است، به نحوی که دربرگیرنده واحدهای مسکونی یک طبقه وسیع و مولد باشد، خدمات شهری را تدارک ببیند و بستر توان مندسازی خانوادهها و امکان شکل دهی و هویت دهی به محیط توسط ساکنان را فراهم گردد.
او با بیان اینکه تحقق این ایده نیازمند انجام مطالعات امکان سنجی است، گفت: چهار مساله اصلی برای امکان سنجی عبارتند از مساله زمین و کمبود آن، مساله تامین آب و انرژی، مساله هزینههای اجرایی و ساخت وساز و درنهایت بررسی ظرفیتهای قانونی است.
جهانبخش گفت: یافتهها نشان میدهد از نظر تامین زمین، ایدهی زیست شهر میتواند جمعیتی معادل کل کشور را در وسعتی معادل ۲% مساحت ایران اسکان دهد. از نظر تامین آب و انرژی راهکارهایی برای طراحی پایدار زیست شهر وجود دارد که در مقاله تبیین شده است. هزینههای فنی و اجرایی نیز برای هر واحد مسکونی، معادل مسکن مهر خواهد بود.
این استاد دانشگاه افزود: این الگو میتواند علاوه بر اصلاح الگوی شهرها و شهرکهای نوبنیاد، بستری برای مهاجرت معکوس به روستاها و ایجاد توازن و تمرکززدایی در آمایش سرزمین را فراهم نموده و به عنوان پیشرانی برای اصلاح شهرها و روستاهای موجود ایفای نقش نماید.
خانه، مسکن، سرپناه هر چه میخواهید اسمش را بگذارید دارد روز به روز دست نیافتنیتر میشود، مشکل مشخص است و راه حل نیز مشخصتر فقط یک دولت پای کار میخواهد و ارادهای تا جوان ایران در خانه خودش زندگی کند نه در خانه دیگری.
گزارش: محمد حسین رمدانی
اون خونه باید اجارش بره بالا چون بجای ۵ میلیار پارسال شده ۱۰ میلیارد حالا کی مقصره لبنیات گوشت و..... حداقل ۵۰ درصد افزایش
خب دولت بیاد الان بگه من ۵۰ درصد مالیات مردمو میبخش
بعد انتظار داشته باشه از مردم
ما داریم از این حکومت حمایت میکنیم - اون هم باید کمک کنه به ما
برای شهرک اای جدید تهاتر کند با انبوه سازان و از وام استفاده نکند
و یا مابقی را بگذارد بعد تحویل ویلا یا اپارتمان از مردم بگیرد
چون مستاجران پولهای زیادی دارند که نمتوانند به دولت اعتماد کنند و خود را بی اعتبار کنند به دلیل تاخیر در تحویل اما با تحویل اپارتمان یا ویلا هزینه خواهتد کرد و لازم نیست در این قسمت از وام استفاده شود که باعث تورم شود
همانطور که بخش فرسوده پول لازم برای ساخت ندارد،اما زمین دارد
شهرک های جدیددنهضت ملی ،، هم مردم زمین ندارند اما پول دارند اما دست صاحب خانه ها
بنده خودم با هزار قرض و قوله و سنوات پایان خدمت یک آپارتمان کوچک خریدم برای کمک خرج بازنشستگی و چند سال پیش که قیمت آن آپارتمان ماهانه 500 هزار تومان بود بنده به یک زوج جوان اجاره دادم ماهی 300 تومن و قرار داد ۲ ساله بستم خدا وکیلی بعد از دوسال که تخلیه کرد واحد را به گونه ای تبدیل کرده بودند که علاوه بر کرایه ۲ و سال دریافتی یک مبلغی هم گذاشتم رویش تا مانند ۲ سال قبل شود ، از آن به بعد دیگه اجاره ندادم و گذاشتم برای فرزندم که ازدواج کند و در آن ساکن شود.
میدانی اگه جستجو کنید خیلی خانه خالی پیدا میکنید
چند میلیون نفر خونه ندارند حدود یک میلیون خانوار در حالی که در حدود 17 میلیون خانوار در تامین اقلام خوراکی و بهداشت و ... غیره در مضیقه هستند حالا چرا دغدغه این آقایون فقط این قشر از جامعه است پر واضحه و آشکار هست وظیفه حاکمیتی دولت برای تامین مسکن هر ایرانی هست از این مورد شانه خالی کرده و انداخته رو دوش صاحب خانه ها
خارج از این بحث خبری که دیروز دست بدست میشه چند سال پیش بحث آزاد سازی سواحل از دست متصرفین بود برای عموم جامعه بود برای دسترسی همه به ساحل خب دست خیلی ها رو کوتاه کردین حالا از دیروز بحث اینکه وزیر کشور با استانداران سه استان شمالی برای اختصاص سواحل به هر نام و انواعی جهت ایجاد تفرجگاه رو چی اسمشو میزارید تصرف تصرفه دیگه ساحل رو از اونا بگیر بده به اینا چون اینا خودی تر هستند
جالبه که فقط دولت حالش خوبه از نفس کشیدن مردم هم پول درمیاره...
طبق آمار رسمی که قرار داد اجاره ثبت رسمی در سامانه می شود ( قولنامه های اجاره به صورت دستی نوشته می شوند به کنار) نزدیک 9 میلیون مستاجر در کشور داریم
این آمار ضرب به میانگین رهن هر قراد اجاره 100 میلیون در نظر بگیرید ( حداقلی آن) چیزی حدود یک 9 با 14 تا صفر (900هزار میلیارد تومان) نزدیک یک پنجم بودجه مملکت!!
از آنجایی که این مبلغ تا یک سال بیکار و دست مالکین و با توجه به خرد بودن آن ( هر 100 میلیون چهار تا سکه یا 2 هزار دلار بیشتر نمی شود) قطعاً سر از بازار در میاره برای کسب سود
با تصمیم اشتباه دولت برای دادن تسهیلات به مستاجرین این حجم از نقدینگی وارد بازار چه طرف خودش از جیبش بده یا تسهیلات بگیره باعث وجود تورم در یک فصل از سال می شود!! که آثار آن از آخر تابستان با ورود این حجم از پول نمایان خواهد شد!!
بهتر نبود یک فکر اساسی برای این مشکل که هر ساله با آن مواجه هستیم بشود!؟
مثلاً مبلغ رهن نزد بانک برای دادن تسهیلات به تولید کننده های مواد غذایی با سود بالا یا وارد بورس با ضمانت تضمین اصل و سود نزدیک به تورم و یا تبدیل به اوراق سکه طلا و دلاری شود با نرخ سود نزدیک به تورم مثلا 30 درصدی که سرازیر شدن این حجم از پول جلوگیری کند.
درضمن خود دولت داره روزانه 5 هزار میلیارد تومان پول بدون پشتوانه چاپ میکنه که نتیجه ش سونامی تورمه بعد تو نگران مبلغ یکساله رهنی و صفراشو حساب میکنی از تاثیرش توی تورم میگی؟!
اوراق اجاره مسکن هم باشه منتها فقط طی شرایط و فقط بین مالک و مستاجرین خرید فروش بشه با ارائه قرارداد اجاره که از ورود افراد غیره و دلالان جلوگیری بشه
اینطوری آخر هر سال مستاجر و مالکی که نیاز به این اوراق داره با قیمت روز خرید فروش میشه و پول توی بورس می مانه و وارد بازار های خرد نميشه
طوری حرف میزنی انگار پای دستگاه چاپ پولی اینقدر دقیق اطلاعات داری!؟
بر فرض که آمار چاپ پول درست باشه در سال میشه 1800 میلیارد یعنی یک سوم بودجه 402
اولا این آمار رسمی از قرارداد های رسمی اجاره ثبت شده است که حداقل آن حساب شده
دوما همه خبر داریم که قراردهای غیر رسمی که همچنان بصورت دستی نوشته می شوند خدا می دونه چه تعداد باشه
سوما این آمار فقط در بخش خانگیه اجاره است
آمار قراداد های اجاره مغازه معلوم نیست چقدر باشه که قطعا همه می دانیم دو سه برابر آمار خانه مسکن است.
خانه دسته گل بهش میدی طویله تحویل میده
بعدشم چرا باید کمتر از تورم اجاره رشد کنه
من الان میخوام ماشین بخرم
آیا به قیمت پارسال یا 20 درصد بالاتر از قیمت پارسال میدن؟
مثلا 206 پارسال 250 بود
20درصد بزار روش میشه 300 آیا کسی 300 میده ؟ نه قیمتش 530 هستش
پس بگم فروشنده های 206 از خدا بی خبرن؟
باید پول ودیعه که به صاحبخونه دادیم رو بگیریم و به کانادا مهاجرت کنیم اونجا اگه بچه دار هم بشیم اقامت دائم میدن و کلی مزایا داره بهتر از اینجا موندنه.
بعضی از صاحبان ملک و خانه مثل زالو فقط مکیدن بلدن ولی حرف از مالیات که بشه جون میدن ولی پول نمیدن
باید مالیات ببندن برای ملک مثل کشورهای دیگه وگرنه اگر با این فرمون بخواد جلو بره مستاجرا بدبختر از اینی که هستن میشن
۲ قرون به حقوق اضافه میشه سریع دقیقا همون اندازه صاحبخونه ها طلب میکنن انگار نشستن ببینن چقدر حقوق اضافه میشه که اینا ذوق کنن ۲ برابرشو بکشن رو اجاره و ودیعه
مردشور همچین ادمای حریصی رو ببرن که نه انصاف دارن نه انسانیت
قیمت مسکن و همینطور اجاره بهاء رو هدفدار و برنامه ریزی شده در نقاط مختلف شهرها بالا بردند تا مردمی که توان مالی کمی دارند به هیچ عنوان حتی با دریافت وام نتوانند صاحب مسکن بشن ...
یکی از برنامه ریزی ها ، حاشیه نشین کردن این افراده تا به زعم خودشان ، تهران و شهرهای بزرگ از افراد کم بضاعت خالی بشه ... (با چه هدفی ؟)
اما این اتفاق نیفتاده و این سیاست بازی کثیف شکست خورده ، چرا که همین افراد کم بضاعت الان دارن زمان بیشتری رو در شهرهای بزرگ صرف می کنند تا هزینه های زندگیشون رو تامین کنند .
چرا به عقل کسی نمیرسع این جریان کثیف
قشنگ معلومه دوست ندارند هررکسی تو جاهای خوب تهران زندگی کنند مخصوصا کارگر و کارمند و نطامی و معلم ،،،و حقوق بگیر
نه فقط هرکی طلا از بانک مرکزی بیرون داد هرجور دلش خواست قیمت بزاره
نه فقط هر کی مرغ و تخم مرغ تولید کرد هر جور دلش خواست قیمت بزاره
نه فقط هر کی دکتر بود و مطلب داشت بیمارستان داشت هر جور دلش خواست قیمت بزاره
نه فقط ...
میخوای تا صبح هزار مورد بگم
نه عزیرم داری اشتباه میری از دولت بگیره تا همه اقشار جامعه فقط به فکر جیب خودشون هستند نه فقط صاحبخانه ها(نمیدونم چرا همه زوم کردن رو خونه ) باید رابطه منطقی بین سرمایه و درامد باشد تا برای همه عدالت یکسان باشد
احداث خونه از الزامات دولت هست نه صاحبخانه ها (دولت اینقدر خانه احداث کنه تا کسی دیگه از بخش خصوص خونه نگیره )
یه نفر میبینی خونش توی هشتگرد کرجه
ولی محل کارش توی تهرانه
وقتی اونجا برا کار نیست، هر روز صبح باید بیاد تا تهران که کار کنه
ولی وقتی متراکم سازی اتفاق بیفته دیگه این اقا مجبور نیست تا تهرون بیاد و همین تهرون یه منزل ارزونتر گیرش میاد.
تورم وگرانی یک عامل بیشتر ندارد تحریم ها باید کشور از تحریم خارج شود والا هیچ راهی برای مهارتورم نیست.
همین خونه ای که میگی با کارای یک مشت ادم بی شرف قیمت رسیده به ۱۰ میلیارد .. خونه ای که ۲ سال پیش با ۲ میلیارد میشد خرید الان با ۸ میلیارد ۱۰ میلیارد و ۱۲ میلیارد نمیشه خرید
ارزش خونه ای که رو هوا و با دلال بازی یک مشت حروم خور بالا رفته معلومه که اجارش چیه
اینا خونه نیست که آتیش جهنم که میره تو حلقوم بعضی از این صاحبخونه های بی انصافی که نه خدا رو میشناسن نه بندگی خدا رو بلدن فقط پول میشناسن و مثل زالو افتادن به جون مستاجرا
خدا ریشه شون بکن الهی
ولی بعضی از این صاحب خانه ها واقعا طماع و حریص هستن و هیچ حدایی رو بنده نیستن یک ریال کوتاه نمی یان انگار پول ارث جد و آبادشون از مستاجر طلب دارن
خدا ازشون نگذره .. ای کاش میفهمیدن این ربا و دزدی نیست که حرام این درآمدهای نجومی صاحب خانه بودن و اجاره های نجومی تری که خیلی اوقات خود اینها دامن میزنن بهش هم حرام
وقتی مردم به هم رحم نمیکنن از بقیه چه انتظاری باید داشت
خیلی وقتها خود مردم هستن که به تورم و گرانی دامن میزنن و از آب گل آلود ماهی میگیرن اونم چه ماهی حرامی
صاحبخونه ها خونه خودشونه و اختیار دارن هر قیمتی بخوان بدن چون زحمت کشیدن برای بدست اوردنش
گر گدا به نوایی برسد
تو ایقدر باد کردی بپا ی وقت نترکی
بعدم زحمت کشیده خونه نوش جونش ولی دلیل نمیشه پول خون پدرشونو از مستاجرا طلب کنن ،، کدوم ارثت دست دولته ؟؟ تو با این همه بادی که کردی معلومه یک قرون دست کسی نمیزاری بمونه تا تهشو بلکم ده برابر شو کشیدی بالا ،، اینقدر که شماها از امکانات دولتی استفاده میکنید دیگه نوبت به بقیه نمیرسه بعدم خیلی موزیانه پای دولت میکشید وسط
ی کم بیشتر حساب کتاب کنی میبینی اینا از تورم و هزارتا کوفت و زهرمار دیگه هم زدن بالا
اگر قرار باشه هر کس به ساز خودش برقصه و بگه برای خودمه دوست دارم اینطوری باشم به دولت وهیچ کس ربطی نداره سنگ روی سنگ بند نمیشه
همه درگیر گرانی هستن این همه میدونن اما بین اونی که تا خرخره میخوره و اونی که به نون شبش محتاج از زمین تا آسمان فرق هست
بعضی از این صاحب خونه ها واقعا انصاف ندارن یعنی اصلا انسانیت ندارن چه برسه به انصاف
وقتی مردم به هم نوع خودشون رحمی ندارن و همه دک و پزشون اینه که دارایهاشون بیشتر کنن و فقیر رو فقیر تر ، جامعه بهتر از این نمیشه
همیشه نمیشه از دولت طلب داشت
خیلی از این گره های اقتصادی به دست خود مردم باز میشه اونم مردمی که رحم کنن به هم دیگه
نه اینکه از ثروتش کوه بسازه بره بالاش وایسه بگه بقیه به من چه ربطی دارن من زحمت کشیدم دارم مالیاتشو میدم عوارضشو میدم پس من دیگه نباید کاری بکنم تازه با این کارام سودمم ۱۰ برابر میگیرم چون حق دارم بگیرم .. بقیه به من چه برن دولت حل کنه
همین اشتباه سالهاست انجام شده که فکر کردیم همه اقتصاد باید دولت حل کنه و کوتاه هم نیومدیم و هنوز هم اصرار داریم
خیلی از گره های اقتصادی الان به دست خود مردم باز میشه
اگر قرار اقتصاد پویا بشه نباید گفت بقیه به من چه به من ربطی نداره من مزد زحماتم و با ۱۰۰ برابر سودش میبرم نوش جونم
اونی که سهم دولت سر جاش باید انجام بده ولی بخدا ما مردم هم باید قدمی برداریم که حداقل زندگی بهتری برای خودمون و همه بسازیم ...
با به من چه به من چه دولت درست کنه ، همینی که هست میمونه و بدتر هم میشه
تا تفکرات عوض نشه این وضع ادامه داره