گویا طرح اتصال اتوبان و خط ریلی بین ایران و عربستان با عبور از کشور عراق در حال بررسی است.
دوسال قبل نیز نخستوزیر عراق پیشنهاد ساخت آزادراه از مشهد تا مکه را مطرح کرده بود و حالا با از سرگیری روابط ایران و عربستان به نظر میرسد این اتفاق خوب در حال به ثمر رسیدن میباشد.
طرحی که میتواند در صورت انجام توافقات نهایی آن، دسترسی مسافران و زائران از طریق اتوبان و خط ریلی در مسیر مشهد به نجف و پس از آن به مدینه و مکه و بالعکس را فراهم کند و افقهای جدیدی را در زمینه تسهیل سفر بین این کشورها پیش رو قرار دهد.
در این بین قطعا ساخت مسیر آزادراهی مشهد-مکه، موجب ارتقای تعاملات سیاسی، اقتصادی، منطقهای، زیارتی و گردشگری غرب آسیا خواهد شد، ضمن آنکه دسترسی به حرم مطهر امام رضا (ع) همچنین نجف اشرف و کربلا و از سوی دیگر مکه برای زوار راحتتر میشود.
این در شرایطی است که در حال حاضر آزادراه حرم تا حرم از مشهد مقدس تا قم، فعال است همچنین از قم تا پل زال در قالب آزادراه جزو برنامههای فعلی وزارت راه و شهرسازی قرار دارد و اگر این پروژه آزادراهی از پل زال تا نجف اشرف هم ادامه یابد، مسیر ترانزیتی مناسبی از نظر جابهجایی بار و مسافر ایجاد میشود.
براساس اطلاعات موجود مسیر مشهد در شمال شرق ایران تا شهر مکه در غرب عربستان سعودی بیش از ۳۳۰۰ کیلومتر فاصله دارند که طی این مسیر حدود ۴۰ ساعت زمان میبرد.
هم اکنون حجاج عراقی علاوه بر مسیر هوایی، از طریق زمینی به مکه میروند. همین روند درباره حجاج دیگر کشورها از جمله اردن و کشورهای جنوب خلیج فارس نیز برقرار است.
شمار زیادی از شهروندان عراقی و شیعیان سعودی برای زیارت به مشهد سفر میکنند؛ گرچه از زمان قطع روابط تهران - ریاض، سفر شیعیان سعودی متوقف شده بود، اما حالا با از سرگیری روابط این دو کشور این پروازها نیز حالا در حال انجام است. در صورت اجرای این پروژه فاصله مشهد تا مکه معادل ۴۰ ساعت رانندگی خواهد بود. حجاج ایرانی هم احتمالا میتوانند از مسیر زمینی به مکه و مدینه بروند.
روزنامه الجریده کویت نیز به نقل از جورج مالبرونو، یک روزنامه نگار ارشد روزنامه فرانسوی لوفیگار از تصمیم عربستان برای اتصال ریلی و جادهای کشورش با ایران خبر داد.
به نوشته الجریده، مالبرونو به نقل از یک مقام سعودی شرکت کننده در همایش سرمایه گذاری فرانسه و عربستان سعودی که در حاشیه سفر اخیر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی به پاریس برگزار شده بود، گفت که ریاض در حال بررسی اتصال راه آهن کشورش با ایران با گذر از خاک کویت و استان بصره در خاک عراق است.
این روزنامه کویتی افزود که مالبرونو، خبرنگار فرانسوی در نوامبر گذشته سفری به کویت داشته و با مقاماتی کویتی و جمعی از اصحاب رسانه و پژوهشگران کویتی دیدار داشته است.
الجریده همچنین آورده است که یکشنبه گذشته، دولت کویت حکم موافقتنامه این کشور با عربستان سعودی در مورد پروژه اتصال ریلی بین دو کشور برای حمل و نقل کالا و مسافر را صادر کرد واحتمالا مسیرهای ریلی و جادهای میان ایران و عربستان در آیندهای نه چندتن دور بازگشایی خواهد شد.
منبع: شهرآرا