کارشناس بیابان اداره کل منابع طبیعی استان البرز گفت: در مجموع سطوح منابع طبیعی استان البرز ۴۳۵ هزار و ۶۵۲ هکتار برآورد شده است که از این مقدار سطوح بیابانی استان ۴۵ هزار و ۱۹۸هکتار گزارش شده است و هم اکنون برای کل بیابانهای استان طرح بیابانزدایی تهیه و در حال اجرا است.
ساروی افزود: از ۴۵ هزار هکتار زمین بیابانی در البرز ۲۵ هزار هکتار آن به عنوان یکی از کانونهای داخلی تولید و انتشار ریزگرد در البرز و تهران محسوب میشود و اکنون تلاشهای گسترده برای احیای پوشش گیاهی در آن صورت میگیرد.
۵۲ هزار و ۱۷۷ هکتار طرح بیابانزدایی در نظرآباد و اشتهارد در نظر گرفته شده است
او تصریح کرد: بیابانهای شهرستان نظرآباد و اشتهارد به عنوان یکی از کانونهای داخلی ریزگرد به شمار میآیند که این ریزگردها شهرستانهای کرج، نظرآباد و ساوجبلاغ در استان البرز و تهران را تحت تاثیر قرار میدهد.
ساروی با بیان اینکه بیابانزایی قدرت بازسازی زمین را در مقابل تغییرات طبیعی اقلیم کاهش میدهد، افزود: برای جلوگیری از بیابانزایی و مقابله با این پدیده اقداماتی که در چارچوبهای طرحهای جامع توسعه در مناطق خشک، نیمه خشک تا خشک نیمه مرطوب صورت میگیرد که مبتنی بر اصول توسعه پایدار است.
او به مناطق تحت تأثیر فرسایش بادی به مساحت حدود ۳1 هزار به عنوان کانونهای بحرانی فرسایش بادی در استان البرز اشاره کرد و اظهار داشت: ۶ هزار و۵۲۷ هکتار مناطق با شدت متوسط و ۲۴ هزار و ۴۰۳ هکتار نیز دارای شدت کم میباشد.
این کارشناس بیابان افزود: برای مقابله با گسترش بیابانها در البرز ۵۲ هزار و ۱۷۷ هکتار طرح بیابانزدایی در شهرستانهای اشتهارد و نظرآباد تهیه شده که تاکنون در ۱۰ هزار و ۲ هکتار از عرصههای بیابانی عملیات مقابله با بیابانزایی انجام شده است.
بیشترین عرصههای بیابانی در استان البرز در شهرستان اشتهارد است
ساروی با بیان اینکه بیشترین عرصههای بیابانی در استان در شهرستان اشتهارد با سطحی افزون بر ۲۴ هزار و ۶۹۸ هکتار واقع شده و ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار نیز در نظرآباد وجود دارد، اظهار داشت: این عملیاتها شامل اقدامات بیولوژیک همچون بذرکاری، نهال کاری و بوته کاری بوده است.
او در ادامه به عوامل اصلی تخریب مناطق بیابانی استان اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات اصلی مناطق بیابانی استان وجود شترهایی است که از روستاهای اطراف از جمله استان قزوین وارد محدودههای اجرایی عملیات میشوند که با توجه به پوشش گیاهی ضعیف خسارات زیادی به عرصههای کشت شده وارد میکنند.
ساروی افزود: هجوم شترها به صورت شبانه روزی صورت میگیرد و در این زمینه بارها پرونده تخلف برای صاحبان آنها تشکیل شده است، ولی این امر نتوانسته مانع ورود این دامها به منطقه شود.
او از قاچاق چوب و تخریب درختان بیابانی به عنوان یکی دیگر از علل تخریب منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: مساله مهم در منطقه قاچاق چوب است که به صورت شبانه روزی صورت میگیرد.