اولین کمیته علمی کنفرانس ملی مرجعیت علمی با حضور پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نایبرئیس کنفرانس، سید سروش قاضی نوری، رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و دبیر کنفرانس و جمعی از صاحبنظران منتخب این حوزه برگزار شد.
پیمان صالحی دبیر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در ابتدای این نشست در مقدمهای ضرورت برگزاری کنفرانس مرجعیت علمی را شرح داد و گفت: هدف از برگزاری کنفرانس ملی مرجعیت علمی، دستیابی به یک خروجی عملیاتی برای برنامهریزی مناسب است.
وی افزود: در حوزه مرجعیت علمی زحمات زیادی کشیده شده که باید در مسیر درست قرار بگیرد. این کنفرانس باید با استفاده حداکثری از ظرفیتهای ملی برگزار شود و با همکاری همه نهادها به همافزایی و هدف موردنظر برسیم.
صالحی از تمامی حاضرین در جلسه خواست تا نظرات و پیشنهادهای خود را برای دبیرخانه کنفرانس ارسال کرده و با اعلام محورهای اصلی کنفرانس، فراخوان برگزاری آن اعلام شود.
سید سروش قاضی نوری رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، گفت: ترویج ایده و نظریهپردازی برای ایدهها از نکات اصلی برگزاری کنفرانس است.
وی در ادامه پیشنهادهای اجرایی کنفرانس اعم از زمان و مکان برگزاری آن را مطرح کرد و در خصوص ارکان علمی کنفرانس گفت: در بخش محورها و ارکان علمی کنفرانس موضوعات را به چهار سناریو تقسیم کردهایم که سناریو اول مباحث بنیادی و چیستی و چرایی مرجعیت علمی است. با توجه به اینکه در حال حاضر در خصوص مباحث بنیادی مرجعیت علمی تحقیقات گسترده انجامنشده است، میتوانیم در این بخش سفارش مقاله بدهیم.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور ادامه داد: سناریوی دوم تقسیمبندی مرجعیت علمی در شاخهها و رشتههای مختلف علمی است که در این بخش میتوانیم با برگزاری نشستهای علمی روند رسیدن به مرجعیت علمی در هر حوزه را بررسی کنیم و برای آن برنامهریزی کنیم.
دبیر اولین کنفرانس ملی مرجعیت علمی، ادامه داد: سناریوی سوم انتخاب و تمرکز بر حوزههای خاص برای رسیدن به مرجعیت علمی است و در سناریوی چهارم مرجعیت علمی را بر اساس کارکردگرایی و سیاستگذاری بررسی میکنیم که در این دو محور با ارسال فراخوان عمومی دریافت مقاله خواهیم داشت.
قاضی نوری بر ضرورت مشارکت همه نهادها در برگزاری این کنفرانس تأکید کرد و گفت: برای رسیدن به مرجعیت ایران اسلامی باید همه نهادها پایکار باشند و فقط مختص به وزارت علوم و وزارت بهداشت نباشد، بلکه نهادهای تأمین مالی، امنیتی و همه نهادهای سیاسی نیز در این کنفرانس مشارکت داشته باشند.
وی در ادامه در خصوص روند دریافت مقاله و انتخاب مقالات برتر، گفت: امیدواریم قبل از برگزاری کنفرانس بتوانیم در ویژهنامهای از نشریه رهیافت مقالات برتر پذیرفتهشده در کنفرانس را به چاپ برسانیم و در روز کنفرانس در اختیار علاقهمندان قرار دهیم.
او اظهار کرد: برنامهریزی میکنیم تا نشستهای تخصصی را در حوزههای مختلف مرجعیت علمی بهصورت ماهانه برگزار کنیم و در روز کنفرانس به آمایش مرجعیت علمی و مأموریت نهادهای مختلف در پنلهای تخصصی بپردازیم.
وی ضمن اشاره به این که کار در حوزه مرجعیت علمی در برگزاری کنفرانس خلاصه نمیشود، از برنامهریزی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور برای تدوین یک نقشه راه مرجعیت علمی خبر داد.
محمدحسنزاده، رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران ضمن اشاره به جایگاه ایران در آمار جهانی، برگزاری این کنفرانس و برنامهریزی در این حوزه را ضروری دانست.
وی همچنین پیشنهاد تشکیل کمیتههای مختلف تخصصی در حوزههای مختلف بهمنظور بررسی موارد و جمعبندی تمامی نتایج بهدستآمده در هر کمیته در کنفرانس را ارائه کرد.
حسنزاده همچنین بر ضرورت استفاده مناسب از خروجیهای کنفرانس تأکید کرد و گفت: باید مشخص شود از نتایج کنفرانس چه استفادههایی قرار است بکنیم و تلاش کنیم تا خروجیهای برای اجرایی شدن در هیئت دولت مطرح شود.