داریوش شیبانی رئیس اداره هواشناسی گناباد از کاهش ۲۴ درصدی بارندگی نسبت به متوسط دوره ۳۰ساله در این شهرستان خبر داد و گفت: میزان بارندگی گناباد از ابتدای سال آبی جدید تاکنون ۸۹.۵ میلیمتر گزارش شده که این میزان نسبت به دوره بلند مدت ۳۰ساله و با توجه به متوسط بارندگی شهرستان که ۱۱۷ میلیمتر بوده، ۲۴ درصد کاهش داشته است.
او یکی از نکتههایی قابل توجه در بارشهای امسال را پراکنش نامناسب بارندگیها دانست، به طوری که از ۸۹.۵ میلیمتر بارندگی که تاکنون در شهرستان ثبت شده، حدود ۴۳ میلیمتر آن در روزهای اول تا سوم فروردین و در یک بازه زمانی کمتر از ۳۶ ساعت رخ داده است.
رئیس اداره هواشناسی گناباد با اشاره به اینکه یکی از پارامترهای مهم در سال آبی، میزان بارش مؤثر است، ادامه داد: میزان بارندگی مؤثر به پراکندگی مناسب بارندگی مربوط است.
شیبانی بیان کرد: شاید امسال در یک بازه زمانی کوتاه میزان بارش زیادی را در منطقه شاهد بودیم و موجب افزایش آمار بارندگی شد، ولی، چون پراکنش بارندگیها در کل سال مناسب نبوده، میزان بارش مؤثر در منطقه نیز قابل توجه نیست و در حال حاضر با پدیده خشکسالی روبرو هستیم.
او تصریح کرد: هرچند سال آبی گذشته ۷۴ میلیمتر بارندگی در شهرستان گناباد داشتیم، ولی پراکنش بارندگیها نسبت به امسال مناسبتر بود، بنابراین شاید آمار بارندگیها نسبت به سال گذشته اندکی بیشتر باشد، اما پراکنش نامناسب بارندگیها باعث شده خشکسالی در منطقه نمود بیشتری پیدا کند.
رئیس اداره هواشناسی گناباد تاکید کرد: در سال آبی جدید بارندگیها در فصل زمستان وضعیت خوب و پراکنش مناسبی نداشت، وضعیت پاییز نسبتاً نزدیک به نرمال بود، ولی در ۳ روز اول فروردینماه امسال ۵۰ درصد کل بارندگیها را داشتیم که این الگو، خود گویای پراکنش نامناسب بارندگی سال جاری در منطقه است.
افزایش پدیده گردوغبار به دلیل پراکنش نامناسب بارندگیها
شیبانی افزایش پدیده گرد و غبار در منطقه را یکی از دلایل پراکنش نامناسب بارندگی اظهار کرد: هر سیستمی که وارد میشود، تغییرات دمایی و به دنبال آن تغییرات فشاری را داریم که در نهایت با وزش باد و گرد و غبار در منطقه همراه است.
او افزود:، چون زمانی که گیاهان برای رشد و جوانهزنی بذرها به باران نیاز داشتند، باران نداشتیم موجب شده اکنون عرصههای منابع طبیعی و بیابانهای شهرستان از پوشش گیاهی مناسبی برخوردار نباشند.
رئیس اداره هواشناسی گناباد ادامه داد: پوشش گیاهی بسیار ضعیف موجب حرکت سریع خاکهای سطحی شده که با هر وزش بادی، این خاکها به حرکت درآمده و به سمت شهر و آبادیهای اطراف میروند.
شیبانی بیان کرد: با هجوم ریزگردها و گرد و غبار، شنهای کویری روی خاکهای زراعی باغات انباشته شده و کیفیت خاک باغات را پایین میآورد، همچنین گرد و خاک ناشی از حرکت شنهای روان باعث مسدود شدن روزنه درختان شده و این امر به طور غیر مستقیم روی عملکرد باغات تأثیر داشته و افت کمیت و کیفیت محصولات را به همراه دارد.
او تصریح کرد: این کاهش و پراکندگی نامناسب بارندگی، دامداری و دامپروری را که یکی از مشاغل مهم در مناطق مختلف شهرستان محسوب میشود، با مخاطراتی روبرو کرده است.
رئیس اداره هواشناسی گناباد تأثیر کاهش بارندگیها و پراکنش نامناسب بارندگی بر میزان کشت دیم را نیز قابل توجه دانست و تاکید کرد: برای کشت دیم به بارندگیهای مناسب در اواخر اسفند و بهار نیاز است که در این بازه زمانی به جز بارشهای سنگین فروردین، بارش مناسبی نداشتیم.
سال آبی جدید با افت شدید منابع آبی روبرو هستیم
شیبانی اظهار کرد: پراکنش نامناسب بارندگیها تغذیه منابع آبی را نیز به شدت تحت تأثیر قرار داده است؛ چراکه منابع آبی با بارشهای خوب زمستانه و به خصوص بارشهای برف تغذیه میشوند و، چون این نوع بارش و پراکنش مناسب را نداشتیم در سال آبی جاری با افت شدید منابع آبی روبرو هستیم.
او در رابطه با آمار بارندگی در سایر مناطق شهرستان نیز افزود: بیشترین میزان بارندگی سال آبی جدید در بین ایستگاههای شهرستان مربوط به ایستگاه دهستان زیبد بوده که این ایستگاه با ثبت ۲۰۹.۵ میلیمتر بارندگی نسبت به متوسط ۳۰ساله، ۳۰ درصد افزایش بارندگی داشته است.
رئیس اداره هواشناسی گناباد ادامه داد: بیشترین میزان افزایش بارندگی نسبت به دوره ۳۰ساله، مربوط به گیسور بوده که با ثبت ۱۴۱ میلیمتر بارندگی، میزان بارندگی نسبت به دوره ۳۰ ساله، ۳۶ درصد افزایش داشته است، بیشترین میزان کاهش بارندگی هم مربوط به روشناوند بوده که نسبت به دوره ۳۰ساله، ۴۴ در صد کاهش بارندگی در این منطقه گزارش شده است.
شیبانی در رابطه با وضعیت بارندگی در ماه آینده بیان کرد: سیستمهایی که جنوب خراسان و شهرستان گناباد را تحت تأثیر قرار میدهند سامانههای جنوبی هستند که از سمت آفریقا و عربستان میآیند؛ روی خلیج فارس تقویت میشوند و از آن منطقه وارد جنوب غرب ایران و نهایتاً وارد مرکز و شرق کشور میشوند، این سامانهها نسبت به سامانههای غربی که از مدیترانه میآیند و بیشتر شمال کشور و شمال خراسان را پوشش میدهند، بارشهای بهتری در منطقه ما دارند و متأسفانه در روزهای آینده سیستم جنوبی قوی که شاهد بارندگی مناسبی در منطقه باشیم، نداریم.