روستای پلکانی پالنگان یکی از این جاذبه های گردشگری است که در ۱۵ کیلومتری شهر کامیاران و ابتدای منطقه هورامان قرار دارد، این روستا یکی از زیباترین روستاهای پلکانی با معماری ویژه و طبیعت متفاوت در فصول مختلف سال است.
اینجا مملو از جاذبههای دیدنی است که شاید در کمتر نقطهای از کشور یافت شود، باغهای سرسبز، چشمه های جوشان، کوه های سر به فلک کشیده، آبشارهای شگفت انگیز و دیگر عناصر زیبای طبیعت دست به دست یکدیگر داده اند و زیباییهای این بهشت پلکانی را چندبرابر کردهاند.
این روستا قطعهای از بهشت است با زیباییهای چشم نواز و وصف ناشدنی که هیچ قلمی را توان نوشتن و هیچ زبانی را یارای بیان آن نیست.
پالنگان عنوان «بهشت گمشده» دارد و سال ۱۴۰۰ در قالب منظر فرهنگی اورامان ثبت جهانی شد، این نگین درخشنده با عبور رودخانه ای به نام تنگی ور از وسط آن به دو نیم تقسیم شده است.
«تنگیور» رودخانهای همنام درهای است که روستا در آن قرار گرفته است، رودخانه تنگیور از وسط روستای پالنگان عبور میکند و به این ترتیب روستا را به دو بخش مختلف تقسیم کرده و بعد از طی ۳۰۰ متر به رود خروشان سیروان میریزد.
مناظر تماشایی و شگفت انگیز روستای پالنگان در همان ابتدای ورود شما را شیفته خود می کند. از رودخانه زلالی که از دل روستا می گذرد و آب مردم آنجا را تامین می کند گرفته تا طبیعت سرسبز و معماری شگفت انگیز منازل آن، چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.
بهار و تابستان بهترین فصول برای سفر به روستای پالنگان است. طبیعت روستا در این فصلها زنده و سرسبز است و از طرفی هم دمای معتدل هوا موجب میشود گردشگران بتوانند از سفر خود لذت بیشتری ببرند.
این روستا به دلیل پلکانی بودن به ماسوله کردستان هم معروف است. قدمزدن در این روستا با معماری جالب آن و همزمان لذت بردن از چشمانداز بینظیر طبیعت سرسبز و زیبای اطراف روستا نخستین چیزی است که هر گردشگر در سفر به این روستا تجربه میکند.
در کنار بافت پلکانی یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای پالنگان، قدمت و موقعیت سیاسی این روستا است. براساس شواهد و اسناد تاریخی، روستای پالنگان از دوران پیش از اسلام محل زندگی اقوام ایرانی و محل زندگی قوم ماد بوده است.
پالنگان در دورانی طولانی یکی از مقرهای اصلی فرمانروایی منطقه بوده و شواهد نشان میدهد امرای کلهر برای مدتی در این منطقه به فرمانروایی مشغول بودهاند. این روستا در دورهای به مدت ۴۰۰ سال مرکز حکومت اردلان بود تا آنکه مقر فرمانروایی به قلعه حسنآباد سنندج انتقال داده شد.
در پاییندست روستای پالنگان و در کنار رودخانه سیروان مجتمع پرورش ماهی ساخته است.
برخی از گردشگران در ابتدا گردش خود را از مجتمع پرورش ماهیان سردآبی و گذر از کنار مکانهای عرضه کبابماهی شروع میکنند و یک وعده غذایی خود را ماهی به صورت کبابی میل خواهند کرد.
البته وجود آبهای بسیار گوارا از دل چشمههای محیط بکر و دست نخورده موجب شده که ماهی عرضه شده از نوع قزلآلای پالنگان دارای شهرت و معروفیتی فرامنطقهای شود.
صنایع دستی از سجاده و جاجیم گرفته تا کفش کلاش، انواع مواد لبنی، انواع خشکبار و میوه های خشک شده به سبک سنتی، عسل طبیعی و محصولات باغی و کشاورزی که بسته به فصل مختلف از دیگر جاذبه های پالنگان است که پای گردشگران را این روستا می کشاند.