سویا غنی از پروتئین گیاهی، فیبر، PUFA و فیتواستروژن است و در متاآنالیزی که به تازگی در مجله Adv Nutr چاپ شده، محققان تاثیر مصرف محصولات سویا را بر عوامل خطر قلبی و عروقی در بیماران مبتلا به دیابت بررسی کرده اند. این پژوهش بر روی ۲۲ مطالعه کارآزمایی بالینی با ۸۶۷ شرکت کننده انجام شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف محصولات سویا (پروتئین سویا، لوبیای سویا و شیر سویا) به طور قابل توجهی سبب کاهش تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL و CRP در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ میشود. درحالی که تاثیر معنا داری بر میزان HDL، شاخص توده بدنی، انسولین ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، HOMA-IR، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک نداشت. با این وجود این پژوهش نشان داد که مصرف مقادیر بالای سویا (بیش از ۳۰ گرم در روز) میتواند قند خون ناشتا را در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ به طور قابل توجهی کاهش دهد.
به طور کلی یافتههای این پژوهش نشان میدهد که مصرف محصولات سویا میتواند عوامل خطر برای بیماریهای قلبی و عروقی را در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود بخشد.
دیابت نوع ۲ (T ۲ D) کنترل نشده با هیپرگلیسمی، التهاب مزمن و دیس لیپیدمی همراه است که در طول زمان میتواند منجر به عوارض میکروواسکولار (نفروپاتی، نوروپاتی، رتینوپاتی) و عوارض ماکروواسکولار از جمله تصلب شرایین و بیماریهای قلبی و عروقی (CVDs) شود.
در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و مرگ و میر زودرس ناشی از علل قلبی و عروقی، ۲ برابر بیشتر از سایر افراد است. شواهد قوی نشان میدهد با اصلاح سبک زندگی، از جمله رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و پرهیز از سیگار میتوان از T ۲ D و CVD پیشگیری کرد.