مهار تورم و رشد تولید؛ موضوعی که سال‌ها بر آن تاکید می‌شود اما کوتاهی دولت‌ها مشکلاتی را ایجاد کرده است.

متاسفانه دولت‌های مختلف در اجرا، سیاست‌های نادرستی را اعمال کردند که باعث مشکلات امروز کشور شده است. از شیوه نادرست اصل ۴۴ قانون اساسی که مربوط به خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی بود تا سیاست ارز ترجیحی یا همان دلار ۴۲۰۰ که هدررفت منابع کشور را به دنبال داشت. مدتی است خارج از بحث کنترل تورم و شیوه‌های آن صحبت از ابرتورم به میان می‌آید و برخی بر این باورند که این موضوع تا آینده نزدیک اقتصاد ایران را در بر می‌گیرد. در گزارش پیش رو به این موضوع پرداخته‌ایم که آیا واقعا ابرتورم در راه است؟

در اقتصاد، تورم به معنای افزایش سطح عمومی قیمت‌ها گفته می‌شود. ابرتورم هم به گرانی پرشتاب و بسیار بالا معروف است که در این شرایط پول ملی بسیار تضعیف خواهد شد و بازار‌های مالی رونق می‌گیرند. در ابرتورم شاهد افزایش سریع و مستمر قیمت‌های اسمی، بهای تمام‌شده اسمی کالا‌ها و عرضه ارز خواهیم بود. درست است که در اقتصاد ایران مشکلاتی مانند ناترازی بودجه و همچنین عملکرد نادرست بانک‌ها باعث تداوم تورم شده، اما باید توجه داشت که هنوز اقتصاد ایران با ابرتورم فاصله دارد. شاید نامگذاری سال ۱۴۰۲ بر همین اساس مهار تورم و رشد تولید نامگذاری شده است. کشور‌هایی که تولید بالایی دارند و می‌توانند در بازار‌های صادراتی خود را نشان دهند ابرتورم معمولا اتفاق نمی‌افتد مگر این که سیاست‌های نادرست اقتصادی اجرا شود و بدون در نظرگرفتن درآمد، هزینه‌تراشی صورت بگیرد. اکنون بیش از این که ایران با مشکل ابرتورم روبه‌رو باشد انتظارات تورمی گریبانگیر اقتصاد شده است. برخی اقتصاددانان بر این باورند گذار به تورم پایین و پایدار، مستلزم نهادینه‌سازی، سیاستگذاری و مدیریت صحیح است. اتخاذ سیاست‌های هدف‌گذاری نرخ تورم، استقلال بانک مرکزی، تصویب و اجـرای قاعـده مـالی و اصـلاح سـاختار بودجـه دولت راهکار‌هایی است که در بیش از ۹۰ کشور دیگر اجرا شده و منجر به حصول تورم‌های تک‌رقمی شده اسـت.  

سونامی تورم در راه است؟

برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند که امسال کشورمان به دلایل مختلف با شوک تورم و در اصطلاح «ابرتورم اقتصادی» مواجه نخواهد شد؛ نخست این که سیاستی شبیه حذف ارز ترجیحی انجام نمی‌شود. دوم این که نرخ رشد نقدینگی تا حدودی کنترل شده است. علاوه بر این تورم جهانی کاهش یافته و رشد نرخ دستمزد بسیار کمتر از سال گذشته است. برخی اصلاحات شکل‌گرفته در اقتصاد کشور موانع قابل توجهی پیش روی تورمی‌شدن اقتصاد قرار داده است؛ به همین دلیل نباید نگران وقوع ابرتورم در سال جاری بود. تعاریف مختلفی درباره ابرتورم وجود دارد، به نحوی که برخی کارشناسان تورم بیش از صددرصدی را لازمه رسیدن به مرز ابرتورم می‌دانند و برخی رقم‌های بالاتر را به عنوان ابرتورمی‌شدن اقتصاد مطرح می‌کنند. برخی کارشناسان می‌گویند که مهار تورم و جلوگیری از ابرتورمی‌شدن اقتصاد ایران در بخش نخست به مدیریت صحیح ارزی منوط است که باید جدی گرفته شود. تنظیم بودجه و جلوگیری از کسری‌های بزرگ در بودجه می‌تواند مانع تشدید تورم شود، بنابراین اگر دولت درآمد‌های بودجه‌ای را محقق کند، ابرتورم اتفاق نمی‌افتد. با وجود این که در حال حاضر به صورت ظاهری کسری زیادی در تراز عملیاتی وجود دارد، اما در صورت تحقق درآمد‌های نفتی مالیاتی، فروش اوراق پیش‌بینی‌شده و فروش اموال دولتی تورم ایجاد نمی‌شود. این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: در زمینه فروش اموال دولتی نیز باید ساز و کار‌هایی پیش‌بینی شده تا فروش اموال به بخش واقعی اقتصادی میسر شود و به این وسیله درآمد‌های پیش‌بینی‌شده محقق و کسری بودجه رفع شود. بخشی از راهکار جلوگیری از ابرتورمی‌شدن اقتصاد ایران وابسته به مدیریت درست منابع و مصارف ارزی است، یعنی اولویت بانک مرکزی باید مدیریت درست منابع و مصارف ارزی باشد تا با کاهش تنش‌های ارزی مانع بزرگی برابر تشدید تورم گذاشته شود. با توجه به این که تورم به دلیل پویایی دینامیکی به‌خودی‌خود میل قابل توجهی به افزایش دارد افزایش تورم در صورت مدیریت‌نشدن درست اقتصاد بعید نیست، زیرا اگر به اولویت‌ها توجه شود انتظارات تورمی کاهش می‌یابد و تورم مهار و ابزار‌های لازم برای تحقق شعار سال فراهم می‌شود. با توجه به‌وجود ابزار‌های لازم برای مهار تورم در کشور امیدواریم دولت با مدیریت درست و اصولی مانع بزرگی در برابر ابرتورمی‌شدن اقتصاد کشور قرار دهد.

ابرتورم، بعید است

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین درباره موضوع ابرتورمی‌شدن اقتصاد ایران که این روز‌ها برخی افراد مطرح می‌کنند، با نفی این موضوع به چرایی ابرتورمی‌نشدن اقتصاد ایران پرداخت و در این باره گفت: به طور کلی نوع اقتصاد ایران، فضای کشور، منابع زیرزمینی، صنایع بی‌شمار و ظرفیت‌های مختلف در بخش‌های متنوعی که وجود دارد قادر به‌رفع حداقل نیاز مردم است؛ به این خاطر ایران مثل سایر کشور‌ها به سرعت دچار ابرتورم نمی‌شود.

حریری در این باره تصریح کرد: به این دلیل که امکان تامین برخی نیاز‌ها در داخل کشور وجود دارد نمی‌توان گفت که دچار ابرتورم می‌شویم، ضمن این که اصولا اقتصاد ایران از بسیاری از تحولاتی که در عرصه اقتصاد جهانی رخ می‌دهد آنچنان که سایر کشور‌ها تاثیر می‌گیرند، متاثر نمی‌شود، البته به این معنا نیست که این یک امتیاز است، اما چون از بحران‌های جهانی کمتر تاثیر می‌پذیریم در این مساله که بخشی از تورم ناشی از وقایع خارجی در ایران کمتر تاثیر می‌گذارند مطلوب است.

راه‌های مقابله با تورم و ابرتورم

فاصله از قیمت‌گذاری دستوری
مدیریت بازار ارز
کنترل نقدینگی
کنترل دستمزد‌ها
کنترل انتظارات تورمی
افزایش پایه‌های مالیاتی
اصلاح ساختار بودجه
اصلاحات پولی و بانکی

منبع: جام جم

برچسب ها: رشد تولید ، مهار تورم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۶ ۰۷ خرداد ۱۴۰۲
بنده کارشناس ارشد اقتصاد اسلامی هستم متاسفانه بانکداری در کشور ما غیر اسلامی است و با ورود بانکهای خصوصی و عملیات کاملا ربوی این بانکها مشکلات اقتصادی کشور ما روز به روز پیچیده خواهد شد لذا اولین گام برای درست کردن اقتصاد در کشور برچیدن بانکهای خصوصی و مهندسی جدید برای بانکداری اسلامی با حداکثرکارمزد بانکی یک یا دو درصد خواهد بود و در خصوص استفاده نادرست از واژه اقتصاد دستوری باید توجه داشت برخی موارد که عرضه و تقاضا از تعادل خارج میشود دولتها برای ایجاد تعادل در اقتصاد موظف به دخالت در اقتصاد برای ایجاد تعادل هستند و آخر اینکه اگر قرار هست دستمزدها کنترل شود بایستی قیمتها نیز کنترل شود ولی متاسفانه به بهانه های واهی در کشور در سالیان اخیر کل اقتصاد از حالت دستوری خارج شده الا دستمزدها که این امر باعث بدبختی و به زیر فقر رفتن اکثر مردم جامعه شده است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
سلام سندعادی که در مشاوران املاک مینویسند.جعلی است و اینکه اصل 31قانون اساسی واصل43قانون اساسی را اجرانمیکنندواینکه کارگران از وزارت کار در دیوان عدالت اداری شکایت کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
ایده و راه حل و کارشناس زیاد داریم ولی دولت بهشون عمل نمیکنه، بخاطر همین فایده ای نداره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۱ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
ما کشور ثروتمندی داریم ومتعلق به همه ونباید مشکل مالی داشته باشیم،اگر قانونی وضع واجرا میشد که سطح زندگی مقامات حداکثر میتواند ۴برابر حداقل جامعه باشد مشکلات حل میشد،اگر هست برای همه واگر نیست همچنین،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
بزرگترین مشکل کشور ما تقسیم ناعادلانه ثروت وامکانات کشور ونا کارامدیها در سطح کلان میباشد وخیلی راحت وسریع قابل درمان است،اگر واقعا اراده ای باشد.
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۲:۱۱ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
تا وقتی مانند روسیه با ایلگلریش های ثروتمند ایرانی برخورد نشه هیچ قانونی اثر گذار نخواد بود ،چون خودشون راحت دست توی قانون و اجراش میبرن

اموال این ثروتمندان حاصل از دلالی پس از آشوب بازاری هست که خودشون در این رابطه با قوانین(طرح و اجرای قوانین و دور زدن قوانین حکومت و دولت) بدست آوردن.

یک روز بازار خودرو یک روز بازار مسکن یک بازار طلا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۶ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
فقط اینو بگم هرسال داریم بدبخت تر میشیم مخصوصا مستاجرا دوسال دیگه یه چیز باید بذاریم زو حقوق بدیم صاحب خونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۲ ۰۶ خرداد ۱۴۰۲
بله خصوصی سازی عامل بدبختی دولت و ملت ایران شد و سرمایه ملی مردم را به دست سرمایه داران بی دین داد.