عبدلیان پور در همایش نقش معاضدت در تحقق سند تحول قضایی گفت: ریاست قوه قضاییه بارها اشاره کرده اند که تعامل مرکز وکلا نه تنها با وکلا و کارشناسان و دادگستری، بلکه با کل مجموعه نظام، زیرمجموعه قوه قضاییه و سایر نهادها زبانزد است و این تعامل به نفع مردم است و خدمات بهتری از جمله معاضدت قضایی به جامعه ارائه داده است. وی افزود: برنامههای آموزشی مختلفی نیز در زمینه تربیت نیروی انسانی و افزایش تعداد وکلا، مشاوران و کارشناسان رسمی صورت گرفته است و در آزمونها نیز به تعداد وکلا و کارشناسان و مشاوران افزوده شده است.
رئیس مرکز وکلا کارشناسان رسمی و مشاوران قوه قضائیه همچنین گفت: تنها در یک آزمون ۱۳۰۰ وکیل به جمع ۲۲۰۰ وکیل مرکزوکلا اضافه شده است و لازم است که کارگاه ها، نشستهای تخصصی، آموزش و ایجاد زیرساختها مورد توجه قرار گیرد تا وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده تقویت شوند و با دانش و مطالعات و بحثهای تخصصی روز آشنا شوند. در عین حال متناسب با افزایش تعداد وکلا و کارشناسان و مشاوران، شاهد افزایش تعداد معاضدت و ارائه خدمات بیشتر به مردم و تعامل با بخشهای مختلف جامعه هستیم. وی گفت: بحث عدالت آموزشی برای ما اولویت دارد و درخواست ما این است که در تمام مراکز استانها و شهرستانها به این موضوع توجه شود.
عبدلیان پور با اشاره به سند تحول قضایی که مورد تاکید مقام معظم رهبری و ریاست قوه قضاییه است گفت: یکی از بحثهای اصلی در این سند تحول قضایی، وکالت و معاضدت است و همه مردم باید برای دفاع عادلانه از حقوق خود، در محاکم وکیل داشته باشند و این یک راهبرد عملیاتی در مرکز وکلا است.
وی تاکید کرد: بازهم اعلام میکنیم که هر فردی که برای دفاع از خود، نیاز به وکیل دارد و توان تامین مالی وکیل ندارد، در تمام مراکز وکلا در کشور، امکان تامین وکیل دارند و میتوانند به مرکز وکلا در سراسر کشور در استانها و شهرستانها مراجعه کرده و درخواست وکیل معاضدتی کنند.
عبدلیان پور با اشاره به اقدامات موثر معاضدت در مساجد کشور که روزهای یکشنبه برگزار میشود، گفت: در طرح حضور در مساجد، علاوه بر مشاوره حقوقی به مردم، تامین وکیل معاضدتی نیز در دستور کار قرار دارد. در بسیاری از مراکز استانها و شهرستانها و حتی روستاها، مساجد آماده حضور مسوولان مرکز وکلا و وکلای معاضدتی هستند. گزارشهایی که دریافت کرده ایم نشان میدهد که در برخی روزها تا ۳۰۰ مسجد در سراسر کشور، پذیرای درخواستهای مردم برای مشاوره حقوقی و وکیل معاضدتی بوده است و این طرح نقش اثرگذاری در دفاع و دادخواهی از حقوق مردم و مظلومان و ضعفا دارد.
وی افزود: در مساجد علاوه بر مشاوره حقوقی، اگر کسی نیاز داشته باشد همان جا وکیل معاضدتی در اختیارشان قرار میگیرد. البته برخی خرده میگیرند که چرا مساجد برای این کار انتخاب شده اند، اما به نظر من و بسیاری از مسوولان، مساجد پایگاه اقدامات و مشارکت و همکاری مردم در جنگ و برنامههای مختلفی بوده که مردم برای کشور، شهر و دیار و روستاهای خود انجام داده اند و لذا حضور در مساجد میتواند ارتباط بهتری با مردم ایجاد کرده و خدمات حقوقی در مساجد امکان استفاده طیف گسترده تری از مردم را میدهد و مردم راحتتر میتوانند در مساجد حضور یافته و از خدمات حقوقی بهرهمند شوند. در آزادی خرمشهر نیز یکی از نمادهای مقاومت مردم مسجد جامع خرمشهر بوده است و لذا مردم احساس همبستگی بهتری بین مسوولان و جامعه در مساجد دارند.
وی با اشاره به آمار خدمات حقوقی و معاضدتی در مساجد گفت: در یکسال اخیر، بیش از ۱۲۰۰ وکیل معاضدتی در مساجد در اختیار مردم قرار گرفته است. با این که حدود سه تا چهار پرونده وکالت معاضدتی برای وکلا در هر سال تعریف شده، اما وکلایی وجود دارد که بیش از ۲۰ پرونده معاضدتی را پذیرفته اند و افتخار میکنند و با انرژی کار میکنند.
وی تصریح کرد: در پرونده معاضدتی، احتمال کار نکردن و ایجاد مشکل نیز وجود دارد و ما این موارد اندک را نیز نظارت و پیگیری میکنیم. برخی وکلا، پرونده معاضدت قبول کرده اند، اما کار را پیش نبرده اند و ما آنها را پیگیری کرده ایم که البته تعداد آنها محدود بوده است و امیدواریم که وکیل به سوگند و شرافت خود توجه کند و کاری را که میپذیرد به سرانجام برساند.
وی تصریح کرد: گاهی عناوین منفی برای وکلا و کارشناسان مطرح میشود، اما این موارد در مجموعه مرکز وکلا وجود ندارد، و ما به این پاک دستی، شرافت کاری و رفتار مناسب وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده در مرکز وکلا افتخار میکنیم که کمترین رفتار نامطلوب از سوی مردم در مورد وکلا و کارشناسان رسمی گزارش شده است.
وی افزود: رئیس قوه قضاییه بارها اشاره کرده اند که تعامل مرکز وکلا نه تنها با وکلا و کارشناسان و دادگستری، بلکه با کل مجموعه نظام، زیرمجموعه قوه قضاییه و سایر نهادها زبانزد است و این تعامل به نفع مردم است و خدمات بهتری از جمله معاضدت قضایی به جامعه ارائه داده است.
عبدلیان پور گفت: بسیاری از مشکلات مردم و درگیریها و گرفتاریها از طریق وکیل معاضدت و همکاری مرکز وکلا، به سرعت حل شده است و همکاری حقوقی و مشاوره و تعامل با مردم عملا مشکلات را کاهش میدهد و این تعاملها که در دوره ریاست آیت اله محسنی اژهای ایجاد شده، به کاهش مشکلات منجر شده و رضایت مردم را جلب کرده و این تعامل و همکاری و معاضدت و خدمت به مردم همان نکتهای است که مقام معظم رهبری بر آن تاکید داشته اند و همان موضوعی است که در سند تحول قضایی بر آن تاکید شده است.
در برنامه این همایش، گزارشی از خدمات معاضدت در سا لهای اخیر منتشر شد که نشان میدهد آمار معاضدت نشان در سالهای اخیر قابل توجه بوده است. در سال ۱۳۹۸ معادل ۱ میلیون و ۴۸۴ هزار، در سال ۱۳۹۹ بیش از ۵۷۷ هزار، در سال ۱۴۰۰ بیش از ۱ میلیون و در سال ۱۴۰۱ معادل ۱ میلیون و ۴۱۸ هزار و ۸۲۹ معاضدت قضایی صورت گرفته است. این معاضدت به مناسبتهای مختلف در ماه رمضان، با حضور ریاست مرکز و وکلای مرکز در مساجد، انجام شده و بیش از ۶۴۵۰ نفر از این خدمات استفاده کرده اند.